Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

En verdensvant barnehage

I fjor våres la Nørve barnehage ut på sin første verdensturné. Siden den gang har små og store tatt til vingene med Nørve Airlines og besøkt ulike land rundt om i verden. Nytt i Uka fikk være med da flyet satte
kursen mot Nederland.

Aktuelt
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(05/02/2019)
Bildetekst: Det synges og telles på nederlandsk, og rekvisittene må selvfølgelig prøves. Barna i Nørve barnehage begynner å bli en verdensvant gjeng. Her har arbeidet med kulturelt mangfold resultert i flyreiser til blant annet Portugal og Kina, og flere land står for tur det neste halvåret. 
 
. . .
 
 
Vi merker det allerede når vi går inn døra denne fredags morgenen. Det er en dag litt utenom det vanlige. På tavla i gangen står dagens destinasjon og tid for takeoff. Inne på Marihøna tripper små, spente føtter litt hvileløst rundt. I kinnene har både de, og barna på Humla og Mauren, fått tegnet det nederlandske flagget i rødt, hvitt og blått. 
– Det er jo de samme fargene som Norge, kommer det fra én av dem. 
Passene deles ut. Klokka har passert 9.45 og innsjekkinga har åpnet. 
 
Kulturelt mangfold
Og dette er ikke noe tull, må du tro. Hver og en stiller de seg fint opp på rekke med sitt personlige pass og boardingkort i hånden. Flyvertinne Viktorija sjekker at alt stemmer, og stempler ett og ett barn om bord i flyet. 
Verdensreisene barnehagen har lagt ut på, er en del av arbeidet med å implementere den nye rammeplanen. I Nørve barnehage jobber de med mangfold, og har rettet hovedfokuset mot kulturelt mangfold.  
– Vi ønsker å synliggjøre det mangfoldet vi har her i barnehagen, og har blant annet jobbet med ulike familieformer. Det vi jobber mest med er å synliggjøre alle nasjonaliteter, språk og kulturer vi har her i barnehagen, og har derfor kulturelt mangfold som vårt fokus, forklarer virksomhetsleder Elin Ostnes Skog. 
 
Skaper nysgjerrighet
Ideen om verdensreisene fikk barnehagen av en student. Også nå er det studenter i praksis her. Tilfeldigvis er en av dem fra Nederland, og Iwan har fått det ærefulle oppdraget å være dagens kaptein.  
– Med verdensreisene ønsker vi å gjøre barna mer inkluderende og åpne, og skape nysgjerrighet. Vi ser på hva som er likt og hva som er ulikt fra land til land, og viser at alt er greit, forklarer Elin. 
I utgangspunktet velger de reisemål basert på hvor barna i barnehagen kommer fra, og får gjerne tips og innspill fra foreldrene til aktiviteter og mat. 
– Men dette er helt frivillig, understreker Elin. 
 
Treskodd co-pilot
Så er alle sjekket inn og på plass i flyet. Over «høyttalerne» spilles filmmusikken fra Top Gun. Frem stiger Iwan og dagens co-pilot, Arin Johan, begge iført oransje slips for anledningen. Pilothatt og pilotbriller er en selvfølge. Co-piloten har også på seg passende, knallgule tresko. 
Etter litt informasjon fra piloten på både nederlandsk og norsk, er det klart for en gjennomgang av sikkerhetsrutinene om bord. Viktorija demonstrerer hvordan bagasjen skal legges på hattehyllene og hvordan redningsvesten skal festes. 
«Dersom det skulle bli behov for oksygen, vil et panel over dere åpnes og masker falle ned». 
Viktorija trer «masken» over hodet og holder den opp foran munnen. Passasjerene følger samvittighetsfullt med. Deretter er det klart for takeoff. Kabinlyset slukkes, og flymotoren starter.  
 
Velkommen til Nederland
Det er en behagelig flytur. Ingen turbulens. Alle som én sitter de forventningsfulle og spente. Vel fremme, spilles den nederlandske nasjonalsangen. Alle sammen reiser seg. Og som seg hør og bør synges også barnehagens egen sang for full hals. 
Deretter får barna besøke tre ulike stasjoner; det vises nederlandsk barne-tv, det lages tulipankreasjoner og iført ulike oransje effekter, holder barnehagelærer Bente en egen samlingsstund om geografi, språk og kultur i Nederland. 
– Se her! Norge er mye større enn Nederland, men det bor veldig mange flere mennesker i Nederland enn i Norge, hvordan tror dere de får plass? 
Barna nøler, før Bente forklarer at de bor oppå hverandre. I store blokker, og at det heller ikke er noen høye fjell i Nederland, slik som vi har her i Norge. 
– Det er helt flatt. 
Det telles på nederlandsk, det synges på nederlandsk og samlingen avsluttes med «Doi», eller «hade» som det blir på norsk. 
 
Fortsetter reisen
Det begynner å nærme seg lunsj, og på kjøkkenet har det vært flere kokker i sving for å lage både poffertjes og hutspot (små, fluffy pannekaker og en type potetstappe med gulrot og bacon (red.anm.). 
Med det er også dagens verdensreise over, men i barnehagen kan de se frem til flere spennende reiser de neste månedene. 
– Vi har allerede vært en tur i Kina. Neste tur går til Mexico. Så vil vi også besøke Svalbard senere i år. Og selv om prosjektet knyttet til mangfold er ferdig neste år, så vil vi fortsette reisene, avslutter Elin. 
 
 
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag