Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Klare til å åpne dørene til Bymisjonssenteret

Til helga åpner Kirkens Bymisjon Møre sitt nye tilbud i den gamle Metodistkirka i Ålesund. Kirka er totalrenovert for å huse Bymisjonen.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(12/02/2019)
Bildetekst: Et helt nytt institusjonskjøkken er på plass i Bymisjonssenteret. Gry Monica Lien (til venstre) er frivillig og Carolin Urke er ansvarlig for kafédrifta.
 
. . .
 
 
«Dørene til Bymisjonssenteret er brede og terskelen lav» heter det, og det er denne velkomsten man ivrer for å formidle ut til alle. 
Hovedaktiviteten vil være kafédrift, men det er allerede tilknyttet aktiviteter. Blant annet vil det være gratis yoga hver torsdag morgen. 
– Vi vil gjerne at huset skal brukes av andre. Til fagdager, for eksempel, inviterer Anne Karin Zeitz, virksomhetsleder for Bymisjonssenteret i Ålesund.
 
Omfattende oppussing
Det er flere år siden huset ble kjøpt, så moderniseringen har tatt sin tid. Det var viktig for bymisjonen å gjøre det ordentlig. Det er lagt vekt på å ivareta den opprinnelige stilen. Fokuset til nå har jo gått på det praktiske og materielle, nå når Bymisjonssenteret åpner dørene, er det for å jobbe med det de ivrer for: nemlig folka. 
– Det har kosta mye, men har vært en viktig investering, sier hun. 
Etter hvert som huset er tatt i bruk, håper vi å få rusta opp bakgården også. Vi ønsker også et større fryselager og en treplatting som åpner for koselige samlinger utendørs. 
Før helga kom møblene på plass. Noe finpuss gjenstår, før det er klart for å åpne dørene. Åpningstidene blir tirsdag til fredag, med langåpent onsdager. Men denne første helga skal senteret holde åpnet både lørdag og søndag.
 
Mye frivillighet
I fjor høst meldte over 30 frivillige seg for  Bymisjonssenteret. Alle kan stille opp for å hjelpe i ulik grad. 
– Det er flest damer som har meldt seg, og de har veldig variert bakgrunn. Alt fra studenter til pensjonister, forteller Anne-Karin Zeitz.  
Ei som har meldt seg som frivillig, er Gry Monica Lien. Hun er nyinnflytta til byen og mangla nettverk i sin nye by. Erfaring fra Kirkens bymisjon hadde hun fra Lillestrøm, selv om det planlegges en annen type drift i Ålesund. 
– Jeg har veldig stor tro på Bymisjonssenteret, forteller hun. Et slikt sted, hvor sosial status ikke spiller noen rolle, det var et sted hvor Lien «sklei rett inn», som hun beskriver det selv. 
Om man skulle tenke at navnet Kirkens Bymisjon gir religiøse assosiasjoner, er Gry Monica Lien et godt eksempel som motbeviser dette. Som hun sier selv:
– Her er terskelen lav! For min del gjelder det både legningen min, at jeg er ufør og humanetiker. Likevel så blir jeg verdsatt her, stråler hun. 
 
Rimelige måltider for alle
Gjennom en avtale med Norgesgruppen blir det levert varer fra en lokal Kiwi-butikk til bymisjonen. Dette medfører rimelige priser på maten i kafeen. 
Tanken er at all mat blir laga og servert på frivillig basis, i alle fall til å begynne med. Her skal ikke være kommersiell drift.
– Det blir veldig spennende å se hvem som kommer, og hvor mange, sier kaféleder Carolin Urke. 
Samtidig har henvendelsene med spørsmål om åpningsdato vært mange, både fra de frivillige og kommende gjester. Alle har troa på at dette skal bli en kjærkommen og populær møteplass.
– For oss er møtet mellom mennesker viktigst. Her kan alle komme som de er, og vi håper at flere møtes på tvers, ivrer Carolin Urke.
– Det er bare å komme med ideer og drømmer, fortelle de om ønsket bruk av huset.
 
Mangfoldige bruksmuligheter
En svær TV skal monteres på en vegg, noe som kan åpne for spontane arrangement. 
Allerede 21. mars vil det være en kveldskonsert, og man kan gjøre plass til 100 sittende gjester. Sonja Remmen Alnes ønsker å holde en konsert til inntekt for senteret. 
–Dette er helt i tråd med ønsket om å bruke huset så mye som mulig, sier Zeitz.
På det lille podiet vil det stå et piano som er mulig å spille på for den som ønsker det, og her vil også bli stående en gitar til samme formål. På galleriet kan man holde møter, som blir liggende litt i fred for kafeen.
– Det er Bymisjonen som har kjøpt huset, men det er byen sitt hus, ivrer Zeitz til enige nikk fra de andre. Folk skal møtes på tvers. 
– Tenk, så mye vi har å lære av hverandre!
Ettersom det er umulig å forutse akkurat hvor stor populariteten av huset vil bli, tenker de ansatte at de vil strekke seg langt for å kunne gi et tilbud til alle. Men aller først skal alt klargjøres til åpning:
– Denne helga vil vi bare bli kjent med folk. Nå vil vi treffe alle. Om vi blir å markere åpningen, så blir det seinere en gang. 
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag