Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Har sett seg lei på hundebæsj: – Søren, at det skal være slik!

Etter en tur fra Åse til Bogneset forrige søndag valgte Berit Vartdal å telle antall hunde-bæsjer hun måtte forsere. Hun stoppet på 93. Det fikk begeret til å renne over.

Aktuelt
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(19/02/2019)
Bildetekster: Det er nærmest blitt et like sikkert vårtegn som snøklokker. Når snøen er på retur, avdekkes også flere hundeeieres latskap. Berit Vartdal synes ikke det bør være for mye å forlange at hundeeierne plukker opp etter hundene sine. Selv om det er snø.
 
. . . 
 
 
– Siden jeg måtte gå og se ned for ikke å tråkke på dem, så valgte jeg å telle på turen tilbake. Én ting er når det ligger ute i grøfta, men når det ligger midt i veien…, sier en tydelig oppgitt Vartdal. 
Facebook-innlegget hun la ut i etterkant av turen har i skrivende stund fått over 80 reaksjoner. Det er tydelig at hundebæsj engasjerer, men mest av alt irriterer. Og temaet dukker dessverre opp hvert eneste år når snøen er på retur. 
Nytt i Uka har blitt kontaktet av flere som har sett seg lei på hundeeiere som ikke plukker opp dritten etter hundene sine. 
«Gir mange hundeeiere blankt blaffen eller er de så grøtete i hodet at de ikke tenker langt nok? Irritert blir jeg ja... for det er jo så unødvendig!» uttrykker én av dem. 
 
Plukk opp!
Vartdal er en ivrig turgåer, og forteller at det ikke kun er strekningen Åse - Bogneset som har samme «drittproblem». 
– Jeg går mye turer, og opplever det samme hver vinter. Om sommeren er det én og annen her og der, nå ligger det overalt. Jeg har vært rundt Lillevatnet i Spjelkavik, og det var mye der også. Søren, at det skal være slik! 
Vartdal mener det ikke bør være for mye forlangt at hundeeierne plukker opp etter hundene sine. Selv om det er snø. 
– Tenk på de som går her med små barn. Det kan være glatt, og plutselig har de havnet i en bæsj. Nei, dette er ikke noe særlig. Det er ekkelt for alle. 
 
Egen forskrift, men ingen bøter
Langs turstien fra Bogneset til Åse har kommunen satt opp skilt for å minne hundeeierne på båndtvangen og samtidig oppfordre dem til å bruke pose. Og her er ordet «oppfordre», sentralt. For det er ikke et påbud. 
– Det er en oppfordring, ja. Samtidig er det jo klart at man ikke skal forsøple i naturen, det fremgår av forurensingsloven. Det bør man være oppmerksomme på i 2019. Det er rett og slett beklagelig at folk ikke plukker opp etter hundene sine, sier Oddvar Kongsvik, leder for Vei, anlegg og park i kommunen. 
Med ansvaret for drift og vedlikehold av blant annet kommunens parker, grøntanlegg og turveier, forteller han at de opplever de svarte hundeposene som folk kaster fra seg i naturen, som et større problem. 
– Vi har satt opp flere søppeldunker rundt om i friområdene. Tar de med seg posene, så er det alltids en søppeldunk de kan putte dem i. Nå må det også sies at mange hundeeiere er flinke og tar med seg etterlatenskaper etter hunden sin, disse skal ha ros.
I enkelte land er det innført lover som gjør det mulig å bøtelegge personer som ikke plukker opp etter hundene sine. I Ålesund kommune er det en egen forskrift om hundehold som sier at «Hundeeier skal motvirke forsøpling ved at hundeekskrementer fjernes fra gater, veier, turstier og friområder omgående». Det gir imidlertid ikke rom for bøter. 
– Tenker du at bøter kan være en løsning?
– Det er jeg usikker på. Det krever en del å håndheve noe slikt, samtidig er det ikke like lett å være ute i felten når det skjer, mener Kongsvik. 
 
Støtte fra hundeklubben
For Sunnmøre Hundeklubb er hundebæsj et tilbakevendende tema. Styreleder Frode Grande er klar i sin tale. 
– Flaut! Folk som ikke klarer å plukke opp etter hundene sine, burde ikke ha hund. Vi ser dessverre at dette er et gjentakende problem hvert år når snøen forsvinner. Folk tror det blir borte med snøen, men det blir jo ikke det. Det blir bare verre. 
– Hva tror du må til for at folk plukker opp?
– Det har vi diskutert og lurt på selv også, mange ganger før. Vi kurser en del folk og tar opp hvor viktig det er å gå foran som gode eksempler, men det er nok dessverre slik at de som er verst, heller ikke kommer på kurs. 
På spørsmål om han tror løsningen kunne vært bøter er også han, som Kongsvik, tvilende. 
– Bøter hadde sikkert vært fint, men det hjelper ikke. Hvem skulle passet på dem? Dessverre hadde det nok vært en lov som hadde gjort liten nytte. Folk må rett og slett ta seg sammen og plukke opp. De må vise hensyn. Det er andre som skal bruke terrenget etter dem, understreker Grande. 
 
Flere søppelbøtter og hundeposestasjoner
Selv om Grande er tydelig på at dette ene og alene er hundeeiernes ansvar, mener han at kommunen godt kunne plassert ut flere søppelbøtter, og samtidig vurdert hundeposestasjoner. 
– Det er skralt med bossbøtter rundt om i kommunen. En del kommuner har også fått hundeposestasjoner. Vi har diskutert dette med kommunen tidligere, men de har vært negative. Hundestasjonene er reklamefinansiert, og her i byen skal de ikke ha reklame.  
– Det har vært oppe til diskusjon, ja, men vi har ingen planer om å få på plass noe slikt, nei. Dette krever også ekstra ressurser for oppfølging med tømming, og så videre, noe vi ikke har avsatt midler til, avslutter Kongsvik. 
 
 
 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag