Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Travel, engasjert og kritikerrost

Unge Ferrari liker å bevege seg mellom ulike uttrykk, og har sans for folk som gjør ting litt annerledes. Men han kan styre seg for nordmenn som ergrer seg over bagateller.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
(26/02/2019)
Bilde: Unge Ferrari har lagt inn Ålesund og Terminalen på Midt Imellom Manisk og Magisk-turneen sin. Han lover det beste showet han har hatt til nå – en visuell pakke som skal trigge både latter og tårer. (Pressefoto) 
 
 . . .
  
 
Artisten som kaller seg Unge Ferrari, (alias Stig Joar Haugen, født på Hamar i 1990) har vært en av Norges mest produktive og kritikerroste musikere siden han albumdebuterte med «Til mine venner» så seint som i 2015. Sammen med Karpe Diem og Arif, dannet han på tampen av 2017 r&b-/hiphop-supergruppa MARS, som gav ut en av fjorårets mest omdiskuterte og bejubla låter, «Jeg bruker ikke kondom», samt en EP som er nominert til Spellemannprisen i kategorien «Urban.
Utrolig nok fikk Unge Ferrari i løpet av 2018 også tid til å gi ut soloalbumet «Midt Imellom Magisk og Manisk». Det gikk rett inn på førsteplass på VG-lista da det kom, har høsta stående ovasjoner fra anmeldelderne og har gitt artisten to Spellemannpris-nominasjoner, både som årets låtskriver og for årets album.
For tida er Unge Ferrari på «Midt Imellom Magisk og Manisk»-turné, der han også svinger innom Ålesund og Terminalen. Den usedvanlig travle karen hadde ikke tid til et telefonintervju med Nytt i Uka, men svarte raskt og effektivt på spørsmål på e-post.
 
Rett sted til rett tid
– Hvorfor er det så lite norsk r&b?
– Vel det har blitt veldig mye mer de siste årene, mye takket være at hip-hop globalt har blitt mer melodiøst og fordi sjangeren generelt har blitt mer populær. Men man skal ikke mange år tilbake før det var ganske dødt i Norge. Jeg tok en plass uten konkurranse egentlig, noe som var deilig, fordi jeg da kunne forme meg selv og musikken mye mer som jeg ville.
– Dagbladet mente etter albumet «Romeo må dø» at du er Norges viktigste r&b-stemme; hva tenker du om det? Er du enig?
– Det er ett av komplimentene jeg fortsatt husker veldig godt. Og jeg må kanskje si meg enig. Jeg har jo krysset sjangre litt, så jeg gjør en del pop blandet inn i r&b, men nordmenn må ofte få ting pakket inn litt annerledes enn i andre land for at det skal bli lettere å godta, og jeg føler jeg traff bra der.
 
Hardt arbeid lønner seg
– Hva vil du med musikken din?
– Fortelle min historie, hjelpe folk ut av vanskelige situasjoner og gjøre norsk musikk bredere. Jeg vil også inspirere andre til å begynne med musikk, ved å vise at det har lønnet seg for meg. Det er 90 prosent hardt arbeid og ikke nødvendigvis en «medfødt» gave eller et utrolig talent man blir født med. Man må bare jobbe for det man vil.
– Hva inspirerer deg når du skriver låter?
– Noe som venner eller familie har gått gjennom, lyder fra livet, en setning fra en film, en kronikk. Jeg prøver å la inspirasjonen komme fra så mye som mulig, sånn at jeg alltid har noe å hente. Det er viktig aldri å gå tom!
 
Provosert av norsk sutring
– Hva provoserer deg? Og hva gjør deg harmonisk og glad?
– Det som provoserer meg, er når folk ikke er tidsnok! Og hvor mye vi nordmenn klager på små ubetydelige ting mens resten av verden faller fra hverandre. Det som gjør meg glad, er at vi har en generasjon her til lands som virkelig begynner å viske ut rasehat, spise mindre kjøtt og gjøre mer for kloden og for havet – noe som er ytterst nødvendig.
– Hvorfor bruker du så mye autotune?
– Vel, jeg sjonglerer litt: Noen låter synes jeg kler mer autotune, da bruker jeg det; på andre bruker jeg veldig lite, fordi de kler å være litt mer nakne! Men autotune er en del av utrykket mitt, en del av min måte å lage kunst på.
 
Liker det som er annerledes
– Hvilken musikk/hvilke artister lytta du mest til i tenåra?
– Jeg føler det gikk veldig mye i Karpe Diem, 2pac og G-Unit.
– Hva hører du mest på nå for tida?
– Mest r&b, men veldig mye forskjellig. Prøver å finne gammel musikk som mamma og pappa hørte på da jeg var ung, så jeg har gravd frem en del Toto, Queen og Sade!
– Hvem var din viktigste inspirasjon til å bli musiker?
– Jeg tror det var et «hva» og ikke en «hvem». Jeg ville ikke bli gammel uten å ha prøvd alt jeg kunne på dette området. Men det var også et tonn med artister som jeg vokste opp med og som jeg følte gjorde ting litt annerledes; de som skiller seg ut, har alltid fattet interesse hos meg.
 
Utenfor boksen
– Hva hadde du drevet med dersom du ikke hadde blitt musiker?
– Det er et veldig godt spørsmål, og jeg er ærlig talt ikke helt sikker. Noe jeg er glad for at jeg ikke vet, faktisk. Det måtte ha vært noe som har med noe kreativt å gjøre – og med mennesker å gjøre!
– Hva er bakgrunnen for artistnavnet ditt?
– Norge trenger noen som går litt utenfor boksen, og jeg tenkte dette navnet ville skape en reaksjon, enten den var positiv eller negativ! Jeg var ung da jeg bestemte meg for det, og jeg likte hvordan det hørtes ut.
– Hva kan ålesunderne vente seg når du kommer til byen?
– Et show jeg har lagt mye tid og hardt arbeid i, alle mine hits pakket inn i en visuell pakke. Det beste showet jeg har hatt siden jeg startet. Jeg prøver å få frem både latter og tårer under samme tak!


15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag