Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

Sunnmørsk mat fra havdyp, fjøre, skog og fjell

Apotekergata no. 5 er navnet på det nye restauranthuset som erstatter Maki restaurant og Brosundet bar.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(13/03/2019)
Bildetekst: Et helt nytt spise- og drikketilbud er matbaren som har fått navnet Butikken, fordi det en gang ble drevet butikk der. De originale hyllene er beholdt og de vernede lokala er nennsomt oppussa. Menyen her er basert på hovedmenyen i kjelleren, men er à la carte – og det er mulig å få forholdsvis rimelige smakebiter av noen av husets spesialiteter.
 
. . .
 
 
Hele tre ulike spisekonsepter og en bar bys det på i det nye restauranthuskonseptet tilknytta Brosundet hotell, forteller kjøkkensjef Stig Strømsvåg og daglig leder Anders Göransson:
Hovedrestauranten, tidligere Maki, har gjennomgått en oppussing, fått nytt menykonsept og skifta navn til Apotekergata no. 5 – samme navn som restauranthuset som helhet. Menykonseptet er også fornya:
 
Mat etter landskap og sesong
– Vi satser på en topografisk meny der man kan spise seg gjennom det sunnmørske landskapet, fra havdypet via fjøra og skogen til høyfjellet. Deler av menyen vil bli skifta ut relativt ofte, slik at man skal slippe å måtte spise helt det samme flere ganger. Dessuten vil menyen være sesongbasert, slik at vi hele tida bruker de råvarene som er best for årstida: Dermed blir det ekstra mye fisk i vinterhalvåret, mer grønnsaker om sommeren, og litt mer kjøttbasert om høsten, forklarer kjøkkensjefen.
Baren i det nye restauranthuset har skifta navn til Arkivet, og med en ny bartender som brenner for klassiske cocktails, er det dette som har blitt den nye spesialiteten der, sammen med et bredt utvalg i brennevin. Selvsagt blir det også et anstendig utvalg av øl og vin.
 
Matbar og lekter
Helt nytt er matbaren «Butikken» med inngang fra Apotekergata. Navnet har den selvsagt fått fordi det en gang var en liten butikk her. Inntil nå har dette lokalet bare blitt brukt som lager, fordi det har vært fredet og vanskelig å få tillatelse til å gjøre noe som helst med, opplyser Stig. Etter mye arbeid har imidlertid de nødvendige tillatelsene kommet på plass, og her blir det nå servert en forenkla à la carte-meny med basis i menyen i hovedrestauranten.
Sommerstid, fra og med 17. mai, blir dessuten lekteren som tidligere lå hos Invit, liggende ved Apotekergata no. 5; der skal man kunne nyte både småretter og noe godt å drikke.
– Dette skal være et åpent hus der man kan komme enten man bare har lyst på to østers, en hovedrett eller en tiretter, sier Anders.
Lokale råvarer er viktig for Apotekergata no. 5: Restauranthuset har godkjenning som fiskemottak og kan kjøpe nyfanga fisk direkte fra de små fiskebåtene. Den økologiske Toregarden i Sykkylven leverer mye av grønnsakene.
 
Ekte kaviar
Kaviar blir en spesialitet på hele huset; enten man er i restauranten, Arkivet, Butikken eller på lekteren, skal det være mulig å kjøpe seg en teskje ekte kaviar (eller mer, selvsagt), kan hende akkompagnert av en god vodka, slik russerne spiser den.
– Vi har bare ekte stør-kaviar, men vi har fra flere ulike arter. Hos oss kan du få kaviar både fra sibirsk stør, ossietra – og viss du vil slå på stortromma – beluga. Siden støren er en trua art, kommer all kaviaren vår fra oppdrett hos en dansk kvalitetsleverandør. I tillegg til ekte kaviar, har vi også svensk løyrom, som er håndmelka rogn fra lagesild innerst i Bottenvika. Siden det nesten ikke er salt i vannet der, er løyromen mye mindre salt enn kaviar, forklarer Anders, som selvsagt er svensk.
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag