Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Noen får nye sko, Kari har fått nye bein å stå på

– Jeg har hatt så mange traumatiske opplevelser, og ville ikke ha for store forventninger, men dette må man kunne kalle en «flying start», kommer det fra Kari Grindvik i det hun tar sine første, og overraskende stødige steg, på sine «nye» bein.

Aktuelt
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(20/03/2019)
Bildetekst: I løpet av en helt vanlig fredag ettermiddag har Kari Grindvik fått seg ett par nye føtter å gå på. Ortopediingeniør Nils Botnmark (t.v) og ortopediteknikker Erik Caro hos OCH Ortopedi på Daaeskogen, har brukt den nye metoden - Direct Socket - der protesehylsene støpes direkte på pasienten. Det sparer Kari og andre pasienter for mye tid. 
 
. . .
 
 
Hun går noen runder opp og ned gangen utenfor kontoret til ortopediingeniør Nils Botnmark hos OCH Ortopedi på Daaeskogen. 
– Det kjennes rett og slett veldig bra ut. De gir ikke den kontante tilbakemeldinga som mange proteser kan gi – følelsen av å gå på heler og med for små sko – de føles myke, forsøker Kari å forklare. 
De nye protesene lover med andre ord godt. De er laget og tilpasset bare i løpet av et par timer denne fredags ettermiddagen.  
– Noen er på Moa for å få seg nye sko. Jeg har fått meg nye føtter, smiler Kari. 
 
Infeksjon etter operasjon
For 19 år siden skulle hun gjennom en operasjon som ikke var forbundet med noen større risiko. Det endte i et mareritt. Hun ble smittet av streptokokk A, fikk blodforgiftning og koldbrann. Hun ble hastet fra Ålesund til Haukeland sykehus i Bergen. Begge beina måtte amputeres fra under kneet. En stund var også hendene i fare, men Kari ble bedre. 
– Jeg husker de fortalte meg at den høyra hånda kom til å bli helt ubrukelig. Håndkirurgen holdt opp en tusenlapp, og sa at den var min dersom jeg klarte å holde på den. Jeg prøvde alt jeg kunne, men fikk det ikke til.
Ett år senere var hun tilbake igjen, og ba om å få den samme utfordringen.
– Jeg møtte han med et fast håndtrykk, og om han hadde våget, så hadde jeg gått ut med tusenlappen. 
 
Viljestyrke
Det er helt tydelig at det ikke manglet, og heller ikke mangler, på viljestyrke hos denne dama her. Kun tre måneder etter amputasjonen, reiste hun seg opp for første gang. Det var heller ikke gått ett år før hun var på tur i fjellet igjen. 
– Jeg mener vilje har mye å si. Og livsinnstilling. Jeg var nygift og hadde fire barn hjemme. Jeg hadde lyst til å kjempe meg tilbake.
Og man må kunne si at Kari har gått sin egen vei. Hun kaller det selv for en herlig galskap.
– Det handler om å tørre å prøve nye ting. Jeg har vel egentlig hele veien gjort det som føltes naturlig for meg, og har aldri opplevd det som trening å komme tilbake på beina igjen. Jeg burde sikkert fått tilbud om, og gjennomført oppfølging og opptrening på en institusjon, tenker hun høyt.
Men hun har nok på grunn av viljen, aldri blitt sett på som funksjonshemmet. 
 
Forsiktig optimist
Når vi møter Kari hos ortopediingeniør Nils Botnmark og ortopediteknikker Erik Caro denne fredagen i mars skal hun altså få et par nye bein, et par nye proteser. De hun går med i dag, har rett og slett gjort nytten sin.
Etter 19 år har hun gjort seg flere erfaringer med det å få nye proteser, av den grunn lar hun seg selv kun være forsiktig optimist også denne gangen. 
– Det kan av og til være «et hendelse», og ofte mentalt tungt. Hodet vil så gjerne få de nye protesene til å fungere, og du kompenserer gjerne slik at du venner deg til feil og mangler. De protesene jeg har i dag, er ikke de siste jeg fikk – de var ikke noe gode. Jeg har også opplevd å sende tilbake et par proteser etter ni måneder med prøving og tilpassing, forteller Kari.  
I dag skal hun prøve noe helt nytt, og hun skal kunne reise hjem på de nye beina samme ettermiddag. 
– Jeg ligner nok litt på min 93 år gamle pappa, og synes det er veldig spennende med nye ting. Jeg synes også det er kjekt at det skjer en utvikling, sier hun, med et snev av forventning.
 
Ny, raskere metode
Tradisjonelt blir det tatt en gipsavstøpning av amputasjonsstumpen, før protesehylsen støpes på gipsmodellen og pasienten kommer tilbake for å prøve om det passer. 
– Det nye her, er at vi gjør alt på en gang. Protesene støpes direkte på pasienten, forklarer Botnmark.
Kari setter seg ned, og Botnmark og Caro setter i gang prosessen med de nye protesene – Direct Socket, som det heter på fagspråket. De støper og bygger opp protesehylsene direkte på amputasjonsstumpene. Lag på lag. En etter en. 
Underveis spøkes det om nysgjerrige og litt frempå barn og om flaue foreldre, om sikkerhetskontroller og andre pussige situasjoner man kan havne utfor, både for den som bruker proteser og for de som jobber med proteser. 
Det spøkes også rundt fargevalg. 
– Pasienten som var her tidligere i dag, ville være litt vill og gal, og gikk for svart, forteller Botnmark med et smil. Kari går for det mer tradisjonelle. 
– Jeg velger det trygge. Passer best til skjørt, smiler hun. 
 
Kan komme unna med ett besøk
– Det vi synes er smart med denne metoden her, er at man kan spare pasienten for noen reiser. I stedet for at det tar uker, og kanskje måneder fra man starter prosessen til man er ferdig, er man helt ferdig i løpet av noen timer. Teoretisk sett, forklarer Botnmark.  
– I praksis blir det gjerne et besøk i forkant, legger han til.
– Men for de som har lang reisevei, så kan vi, hvis vi planlegger veldig godt, komme unna med kun ett besøk, legger han til og forklarer at det ligger mye arbeid bak for ingeniørene, både i forkant og etterkant. 
Etter noen små justeringer, og montering av de ulike elementene som legg og fotblad, er Kari klar til å teste de nye beina – drøye tre timer etter at hun gikk inn dørene til OCH Ortopedi. Botnmark mener hun er den sjette som får proteser ved hjelp av denne metoden ved OCH Ortopedi sin avdeling i Ålesund. 
– Jeg trodde kanskje du ville trenge litt mer støtte, sier han i det Kari reiser seg opp og går ut kontordøra med stødige steg. 
Umiddelbart er Kari godt fornøyd. Det kjennes bra ut: 
– En flying start! smiler hun. 
 
Aktiv helg
Etter første helg med nye proteser er Kari fortsatt like begeistret. 
– Protesene fungerer som en drøm - jeg kjenner at jeg flyter godt av gårde. I helga har jeg vært på en liten rusletur, gjort husvask og vært konferansier på festkonserten som avslutta Tomra Ørskog Festivalen for korps i Nordvest, kan hun fortelle. 
Allerede denne første mandagen har hun planer om å gå en litt lengre tur med staver. 
– Det er for å avlaste balansen. Det sies at vi som er dobbeltamputert bruker rundt 50 prosent mer energi enn andre når vi er i bevegelse, og da er det godt å kunne bruke stavene. 

 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag