Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

Til enorm hjelp

– Nå kan jeg sitte i godstolen og lese avisa i mitt eget tempo mens jeg drikker en kopp kaffe, uttrykker Thor Tyslum med begeistring.

Aktuelt
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(20/03/2019)
Bildetekst: Et godt humør hjelper på mye! Thor Tyslum tar i bruk hjelpmemidler i hverdagen. Dette siste halve året har han fordypet seg i hva OrCam Myeye kan tilføre tilværelsen hans, som blant annet det å lese avisen i fred og ro, i sitt eget tempo. Den veslen brikken, som har perfekt avstand når den er festet på briller, tar et bilde, for så å starte høytlesing. Ved ulike kommandoer, kan Thor styre funksjonene slik han vil. 
 
. . .
 
 
Uttalelsen gjør kanskje ikke nevneverdig inntrykk, kan det tenkes ved første øyekast. Men når man får vite at 73,5-åringen er fullstendig blind på begge øynene, gjør uttalelsen en stor forskjell. Thor Tyslum er nemlig blant de første i Møre og Romsdal som har brukt OrCam Myeye, et smart offline-kamera med kunstig intelligens. 
 
Mistet synet over natta
Det nærmer seg 14 år siden synet og livet til Thor og også kona Toril endret seg drastisk. Han jobba som markedssjef i Kvalsvik treindustri AS, en jobb han fikk da de to valgte å flytte til Torils hjemtrakter i 1995, etter mange år i Larvik. 
En juni ettermiddag i 2005 merket han at synet på venstre øyet forsvant. Han fikk en netthinneløsning. Figurativt forklart beskriver Thor det som om ei rullgardin dras ned fremfor øyet. Det ble operert først en gang, i forsøk på å feste opp igjen netthinna. Etter den andre gangen var det tydelig at det mislyktes. Han mistet synet på venstre øyet. I tillegg ble Thor blant de to promillene som får problemer også i det andre øyet under slike operasjoner. 
– Det kan skje at det andre øyet blir skadd, nerver og kanaler i øynene henger sammen, gjenforteller han. Det friske øyet fikk også betennelse og ett år senere, i juni 2006, var Thor 100 prosent arbeidsufør, bare 61 år gammel. Toril var bare 53,5 år den gangen, og måtte også lære seg å leve med ektemannen på en annen måte enn tidligere. 
 
En stor overgang
– Det var en veldig stor overgang, deler de to ærlig. Thor var til de grader aktiv før han mistet synet. Han fløy gjerne i fjella på fritida, han reiste mye i jobben – det ble en ekstrem overgang til å bli sittende i sofaen. Han trodde han hadde mange år igjen i arbeidslivet. Istedenfor å sprette opp for å hente noe, beveger Thor seg smidig. Inne i huset sitt har han faste møbler han vet hvor står, men det er likevel en søkende, litt usikker måte å bevege seg på. Og det er jo ikke til å undre seg over. Han ser absolutt ingenting. 
– Det var uvant det med tida. Jeg var vant til at han var veldig aktiv og kunne ikke få gjort ting raskt nok, sier Toril. 
Over natta måtte alt samordnes slik at Thor fant det igjen. Noe så elementært som alt i kjøleskapet måtte ha sin faste plass slik at han ikke romsterte i alt. Heldigvis, tenker de i ettertid, var de ikke rotehoder fra før heller. De har alltid hatt system i ting. Ved å bruke OrCam nå, kan han blant annet skille mellom helmelken kona foretrekker mot skummet melken han vil ha …
 
Mange hindre blir til feller
Et annet hinder i hverdagen, kan være et skopar som er plassert på feil sted. Det meste langs bakken kan stokken plukke opp. Verre er det med objekter i lufta. Det er ikke lenge siden han gikk seg rett inn i en svær gravemaskin. Stokken møtte ingen hindring langs bakken. Panna til Thor, derimot, den fikk seg et saftig smell. Da er en treningskontakt heller å foretrekke, forståelig nok.
 
Meldte tidlig interesse 
I Lydavisa hørte Thor om OrCam i januar i fjor og meldte seg til Nav Hjelpemiddelsentralen om at han gjerne kunne være prøvekanin på dette forholdsvis nye produktet. I mai fikk han prøve for første gang, og etter at han fikk innvilga søknaden, kunne han ta ”det snakkende kameraet” i bruk i slutten av juli. Noe tid har blitt brukt til å finne de rette teknikkene, men nå kan han holde kurs for andre interesserte. En funksjon som kan være nyttig, er ansiktsgjenkjennelsen – skulle Thor være i en forsamling med flere, så kan stemmen fortelle hvem som er der, om vedkommende er fotografert inn i kameraet tidligere. 
 
Personlig styring
Godt plassert i egen stue på Hareid kan Thor vise hvordan kameraet virker. 
– Det er ikke en brille, men et kamera, forklarer Thor. Brillene holder kameraet stødig og man kan bruke begge hendene til å for eksempel holde avisa. Det gir også den rette avstanden for avfotograferingen. Det er ikke større enn på størrelsen med pekefingeren til Thor, og har ei lita linse i ene enden og tilkomst til lading i andre. Langs med ”brikken” går der ei linje, som Thor styrer. Ved å sveipe bakover kan stemmen som leser høyt, hoppe over et avsnitt. Motsatt vei, så kan den starte fra toppen av igjen. Om det er noe som Thor synes er uinteressant kan han bare stoppe kamera og opplesningen, og bla om til neste side. Dermed er også kona Toril fristilt fra å måtte høytlese. Gjennom disse siste årene har hun lest adskillige artikler av Thors interesse, som hun nå får slippe.
 
Teknisk interessert 
Av andre daglige hjelpemidler, som er ganske nødvendige for at Thor skal være selvstendig, nevner han datamaskinen med skjermleserprogram, en iPhone med voiceover, samt ”spilleren”. Sistnevnte er på størrelse med en liten fjernkontroll og er en Victor Reader Trek hvor Thor kan samle alt han ønsker av lyd, det være seg radiostasjoner, podcaster, lydbøker og GPS.
– Disse fire hjelpemidlene gjør hverdagen lettere, og mer interessant, sier Thor.
 
Veldig selvstendig 
Bare et halvt års tid etter at han meldte seg inn i Blindeforbundet ble han likemann i fylket. Før dette brukte han et par måneder på å innfinne seg med situasjonen. Han reiste rundt alene, med sin hvite stokk som fast følgesvenn. Han oppsøkte andre svaksynte og blinde for å være til hjelp.
– Du kunne ha reist ved hjelp av en ledsager?
Spørsmålet tvinger seg frem når man får vite at han blant annet har reist aleine til Spania to ganger.
– Ja, men jeg tenker at det handler om trening. Om jeg slutter å bruke hodet selv så er det tungt, om ikke umulig å komme seg i gang igjen. Det handler om å vedlikeholde. Så jeg spør hele tiden om hjelp. Jeg har jo ikke noe valg …
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag