Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

Forskerspirer på verdens vanndag

2,1 milliarder mennesker mangler muligheten til å tappe rent drikkevann fra springen hjemme. Rent vann er livgivende – og vår fremtids mest sårbare ressurs. Verdens vanndag ble markert med aktiviteter på Newtonrommet forrige uke. Vi var med når 5. klasse ved Stokke og Vik skole forsket på vann og vannkvalitet.

Aktuelt
Tekst Linda Bakken   
Foto Linda Bakken   
(27/03/2019)
Bildetekst: Matthea Ulen Farstad (fra venstre), Elina Bjørke og Linnea Sofie Ness undersøker pH-verdi på vannprøver.
 
. . .
 
 
– Oj, her er det mange ting som beveger seg! Jeg tror det er tøffeldyr, utbryter Christoffer Strømmen Fylling. Han kikker i mikroskopet og veiver litt med armene. Han vil vise fram de rare dyrene til Simen Saure og Adomas Gedgaudas. 
I nabobåsen utbryter Leo Marcel Valde Unhjem at han ser en «pinnedingseboms», som kanskje faller inn under kategorien trompetdyr eller klokkedyr. Ikke vet vi. Men de unge forskerne har som mål å finne ut hva de ser. 
 
Engasjement
Bjørn Endre Helgesen smiler. Han er administrativ leder for Newtonrommet og gleder seg over barnas engasjement. 
– Vi har verdens beste jobb, skyter makker Kenny Solevåg-Hoti inn.  Sammen med humanoiden Alfa, tar de imot skoleklasser og veileder dem gjennom et pedagogisk opplegg, der ungene forsker på vann.
– Elevene gjør tre ulike forsøk, forteller Helgesen. – Først er de på laboratoriet og filtrerer skittent vann gjennom et kaffefilter. Da lærer de om synlige urenheter i vannet. Deretter får de tre blanke vannprøver, som alle ser rene ut. Ved hjelp av pH-papir skal de her finne vannprøven som matcher kontrollprøven med rent vann, og som dermed er den som kan drikkes. Poenget med dette forsøket er å lære om surhet og kjemiske stoffer vi ikke ser. På siste post ser elevene i mikroskop og leter etter dyr som er usynlige for det blotte øyet. 
 
Verdens vanndag
Opplegget markerer Verdens vanndag, en merkedag besluttet av FN for å sette fokus på de mange som mangler tilgang til rent vann i dag. I Norge har vi verdens reneste drikkevann og bekker som filtrerer vannet på naturlig vis. Slik er det ikke mange som har det. 
Tema for Verdens vanndag 2019 er «Leaving no one behind» – ingen skal bli etterlatt. Vi må takle vannutfordringene ved å adressere årsakene til at så mange mennesker mangler rent vann. For å sikre bærekraftig utvikling er det helt nødvendig at alle mennesker får rent, trygt vann. FNs bærekraftsmål nr. 6 forplikter verdens land til å sikre at alle har tilgang til rent drikkevann innen 2030. Forhåpentligvis vil elever fra 5. klasse ved Stokke og Vik skole være med å sørge for at dette skjer. Dagens aktiviteter ga i alle fall mer kunnskap om vann og tente en gnist hos noen.
– Dette er spennende, jeg vil bli forsker når jeg blir stor, fastslår en ung jente idet humanoiden takker for laget og elevene reiser hjem. Roboter og profesjonelt utstyr kan stimulere forskertrangen hos de fleste. 
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag