Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Tydeligere, og kanskje litt hårete mål for The North West

Til tross, må man kunne si, for at hun ikke har noen nær tilknytning til Sunnmøre, har Maria Carmona store ambisjoner som daglig leder for konferansefestivalen The North West. Arendalsuka blir brukt som referanse.

Aktuelt
Tekst Tina Kjensli Dyrseth   
Foto Tina Kjensli Dyrseth   
(27/03/2019)
Bildetekst: Maria Carmona, daglig leder for konferansefestivalen The North West, håper de på sikt kan bli den viktigste møteplassen for inkluderende og bærekraftig regionsutvikling, både nasjonalt    og internasjonalt.
 
 
. . . 
 
 
Etter fjorårets utgave av konferansefestivalen, som også var den første, var evalueringen i etterkant at The North West fortsatt var i en tidlig fase og at det var vanskelig å definere hvem de skulle være og hvor de ville med konferansen. Nå tar konferansen, med daglig leder Maria Carmona i spissen, sikte på å bli Norges viktigste møteplass for inkluderende og bærekraftig regionsutvikling. Før årets konferanse er det allikevel ikke gjort de store endringene, ifølge Carmona. 
– Forskjellen er vel at vi har hatt dobbelt så mye tid til planlegging. I fjor var vi en ung organisasjon som måtte bruke tid til å bli kjent med hverandre, i tillegg til at vi skulle finne mål, retning og visjon. Jeg kom inn i desember, og styret ble også satt sammen kort tid før det. Det at vi alle har vært med på dette én gang før, gjør at vi er 100 prosent mer skikket til å gjøre det ett år til. 
 
Mye vilje
Nytt i Uka møter den ambisiøse østlendingen en tidlig morgen i innspurten før årets utgave av The North West skal gå av stabelen. Nå setter Carmona seg ukentlig på flyet mellom hovedstaden og Ålesund. På spørsmål om hvordan det fungerer å styre det hele med utgangspunkt i Oslo, er hun positiv.  
– Det har gått og går veldig bra. Fordelen med å ikke komme herifra er vel kanskje at jeg kan stille de dumme spørsmålene. Vet man for mye om et sted, holder man seg kanskje unna visse temaer eller angrepsvinkler fordi man ikke tørr. Når man ikke vet, gjør det ikke noe om man plumper ut i ting, smiler hun.  
– Ulempen er vel kanskje at jeg ikke kjenner alle detaljene rund ting, så jeg er helt avhengig av å ha folk rundt meg. 
Etter å ha vært her, til og fra i nærmere halvannet år, er hun imponert over sunnmøringene: 
– Det finnes utrolig mye vilje her, og mange som har store visjoner om ulike ting. De samme mennesk-ene har også foten godt plassert i virkeligheten, med tanke på hva det faktisk går an å få til. 
 
Små drypp i forkant
Carmona innrømmer at nattesøvnen begynner å preges, selv om programmet for de tre konferansedagene i slutten av april er spikret. Enkelte av arrangementene tilknyttet The North West er allerede i gang. Som et ledd i å spre konferansen ut fra bysentrum.  
– Ønsket vårt er at det skal skje noe i alle de sju kommunene som arrangerer dette sammen (Haram, Giske, Sandøy, Skodje, Sula, Ørskog og Ålesund, journ. anm.). Det var planen i fjor også, men vi fikk det ikke helt til. På sikt hadde det vært fint med små drypp av ting som skjer gjennom hele året. Vi er nok fortsatt litt for små til at det kan skje noe simultant, derfor har vi valgt å legge en del arrangement i forkant av selve konferansen.  
Her nevner Carmona både en egen UKM-turné, der flere deltakerne fra de sju kommunene reiser rundt til ulike konsert- og kulturhus, og et eget samarbeid med Årim og Ålesund Friluftsråd om strandrydding. I tillegg blir det en egen konferansedag på sjøen med tittelen «I samme båt». Konferanseskuta MS Bruvik kaster loss fra Ålesund 11. april, og skal innom Søvika, Brattvåg og Steinshamn. Ombord blir det blant annet ordførerdebatt og ulike bedriftspresentasjoner. 
 
Smarte byer
Selve konferansefestivalen sparkes i gang på Parken kulturhus torsdag 25. april, og her er det smarte byer som står på agendaen. 
– Åpningsseansen handler om Smarte byer, og er for folk som jobber, enten i næringslivet eller offentlig sektor innen byplanlegging og byutvikling. Vi holder også av plasser til studenter som vil bli inspirert. Ålesund er den første byen her i landet som er tatt opp i FN-nettverket United Smart Cities, og det kommer flere ressurser fra dette nettverket.  
FN-programmet har som mål å få byer og samfunn til å bli bærekraftige og smarte. Gjennom nettverket jobber et team av lokale og internasjonale eksperter med å samle inn data for å utvikle en smart by-profil, det vil si en analyse av hvor regionen står i forhold til bruk av smart teknologi. Her ser man blant annet på økonomi, energi, helse, transport, skole og styresett.
– Det vil bli presentert en analyse av Ålesund innen disse kriteriene. Rapporten er ferdig 8. april, så dette er helt ferskt. Det er en konkret rapport på hvor Ålesund står. 
 
The North West som paraply
Det er allerede flere konferanser i Ålesund og omegn som har touchet innom de samme temaene som The North West baserer seg på, nemlig regionsutvikling og bærekraft – og smarte byer. Carmona forteller at de har vært i dialog med både Samspillkonferansen og Bra By, for å se om de kan finne på noe sammen. Av praktiske grunner har det ikke blitt noe av. I år. 
–  Det gjør ingenting om det skjer noe innenfor de samme temaene i løpet av året. Det er tydeligvis noe som opptar folk, og det er et behov for det. Dette er vårt andre år, og vi må bygge litt stein på stein, forklarer Carmona. 
– På sikt tenker jeg at The North West kan være et navn som er arena der man kan snakke om disse temaene uten at vi trenger å eie eller sitte på vår tue å planlegge egne ting. Vi ønsker at andre skal kunne planlegge noe under paraplyen The North West - litt sånn som Arendalsuka er, forklarer Carmona.
Hun ser for seg både en nasjonal og internasjonal møteplass, men understreker samtidig at det selvfølgelig skal dreie seg om Sunnmøre som region.  
– Det er viktig å gjøre regionen attraktiv for de som ikke er herifra. Enten det er for å investere, bosette seg her eller se på regionen som et referansepunkt for hvordan de kan gjøre det bedre selv. Det handler om å ha flere tanker i hodet på en gang, men dette er jo snakk om på sikt, et sted må man begynne. Vi må tenke at det er greit å ha hårete mål, da strekker man seg litt lenger.
 
Hva er egentlig en konferanse?
Med flere ting som skal skje, både i forkant, og på ulike steder i Ålesund sentrum under de tre konferansedagene i april, må man som publikummer kanskje holde tunga litt rett i munnen for å få med seg hva som faktisk er The North West. 
Billett trenger man kun til de faglige arrangementene på Parken kulturhus torsdag 26. april og på Norsk Maritimt Kompetansesenter fredag 27. april, i tillegg til konserten med Julie Bergan på Terminalen torsdagen. Ellers er det åpne arrangement på blant annet Scandic Parken, Bro, Molo Brew, Arbeideren og i Korsatunnelen. 
Med så mye som skal foregå på en gang, er det ikke litt vanskelig for folk å forstå hva som er The North West?
– Jeg håper ikke det …, sier en litt tankefull Carmona. 
– Mitt mål er at alle setter av disse tre dagene og kommer til Ålesund. Det skal være masse liv i gågata og hotellene skal være fulle, men det tar selvfølgelig tid å komme dit. Det er mange ting som skal på plass. Man må endre holdningen til hvordan en konferanse skal være, forklarer Carmona.
– I år er vi ikke kun på tradisjonelle konferansesteder – vi forsøker å løsne litt opp på den tradisjonelle konferansen der du sitter på en stol og følger med. Jeg tror de uformelle møtene er viktig, og vi skal legge til rette for at folk som vanligvis ikke møtes, kan møtes. 
På Molo Brew blir det blant annet foredrag med Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv om naturen som næring. 
– Her blir det også jam senere på kvelden. På Bro håper vi å få til en seanse om kreativ næring på fredag. Her skal folk kunne komme, kjøpe seg litt mat, en øl og få med seg litt spennende prat. 
 
Involverer de unge
Det har også vært et bevisst valg for The North West å inkludere de unge. Studenter fra Høgskolen i Volda har blant annet levert forslag til ny nettside og kommunikasjonsplaner, i tillegg til å bidra med filmer. Konserten med Julie Bergan vil være startskuddet for «Spire», et samarbeid mellom Terminalen og Ung i Ålesund om en konsertrekke for unge under 18 år. Studentene og NTNU i Ålesund har også valgt å legge en rekke av sine arrangementer under paraplyen The North West. 
– NTNU gjorde dette også i fjor, men det var kanskje ikke like synlig. Ting må få sette seg, sier Carmona.
Det er også studenter som har tatt initiativ til arrangementene i Korsatunnelen. 
– Her bygges det en scene, eller en catwalk. Med møbler fra Fretex og ølservering skapes det her en ny hagout – et nytt område, fredagskvelden. På lørdag forsetter vi med noen småkonserter og motevisning med redesign av klær fra Fretex, gjort av Ung i Ålesund. 
Hvorfor er det så viktig å involvere de unge i The North West?
– Litt flåsete sagt, så er det jo de som er fremtiden. De har så mange ideer om alt mulig – hvordan ting kan endres. Det er viktig å ha med de unge, og gi de, og ikke bare de godt voksne en røst, om vi skal bygge regionen, gjøre den attraktiv slik at de blir værende eller få folk til å etablere seg her. 
 
Er på vei
Vi kommer ikke unna det å spørre østlendingen, om hva som er Ålesund sin største utfordring når det kommer til det å bli mer attraktiv for de unge.
– Det er vanskelig å svare på uten å fornærme noen, kommer det raskt fra Carmona. 
– Man konkurrerer jo med andre spennende steder å bo. For egen del, så hadde det nok vært enklere å flytte hit, dersom jeg hadde familie her. Det handler nok om å finne en egeninteresse for hvorfor man vil flytte til et lite sted. Jeg synes Ålesund er på god vei, men det er fortsatt en vei å gå. Fra Vigra kommer du deg raskt ut i Europa, men vil du ut å ta deg en øl på en mandag, er det ikke så veldig mange steder å velge i. 
 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag