Søkeord:  
Søk
Banner top 11.12.19

Kaptein Carlsen går i front for opprykk

Han var i slutten av tenåra da han kom til AaFK i februar 2009. Siden den gang har han vært her. Etter endt fjorårssesong viste statistikken at han har spilt nøyaktig 200 obligatoriske kamper, og scoret syv seriemål. I tillegg er hanNorgesmester i 2009 og 2011, finaleseier over Molde og Brann.

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Per Rich Hunstad   
(27/03/2019)
Bildetekst: Her ser vi Fredrik Carlsen, anno 2019 og 2009. Det store bildet fra cupfinale-seieren over Molde i 2009 henger i gangen inn til klubbens kontorer, klubblokale og egen spillergarderobe. (Foto: Per Rich Hunstad)
 
 . . .
 
 
At Fredrik Carlsen er kjent som en innbitt terrier, og en spiller med en vinnerskalle litt over gjennomsnittet, står det ikke noe om i statistikken. Ikke at han er en lojal lagspiller heller. Men hvis du spør noen i AaFK-miljøet så får du vite at det er nettopp slik han er. 
I 2009 var han en ung og uerfaren gutt, litt rabagast også, og levde livet som seg hør og bør. I dag er Fredrik Carlsen en etablert familiemann. Gift med Marita, og sammen har de datteren Mille. Hun fyller tre år i sommer.
Marita er fra Sjøholt. Der har de bosatt seg, og der trives han. Pendlingen på cirka 30 minutter liker han også. 
– Ja, det gir meg litt alenetid. Ikke verst, det, sier 29-åringen, som er født og oppvokst i Oslo. 

Mange år. Årets sesong blir hans 11. i AaFK. 
– Jeg er faktisk stolt over at jeg har vært i samme klubb over en så lang periode, sier Fredrik Carlsen. Det er det ikke mange forunt å få være.
Han innrømmer imidlertid at han i yngre dager drømte om en karriere ute i den store fotballverden. 
– Ja, hvem gjør ikke det, sier han, med et smil og legger til: 
– Det toget er nok gått. Når så mye er sagt skal ingen se bort fra at det kan dukke opp et tilbud, kanskje fra Kina? Men jeg må presisere at jeg er fornøyd slik jeg har det nå, det er kjekt å være AaFK-spiller. Og jeg har ingenting imot å avslutte karrieren her. 
Han tilføyer at han har ingen planer om å legge opp. Selv om han fyller 30 år i desember føler han fremdeles at han kan utvikle seg til å bli en enda bedre fotballspiller. Så forhåpentligvis blir det mange sesonger til. 
Hva han skal gjøre når karrieren er slutt, vet han ikke. Fredrik Carlsen fullførte i fjor C-kurset, som er det laveste nivået innen trenerutdannelsen. Om det betyr at han satser på en trenergjerning er han usikker på. Mest lyst har han til å jobbe med barn og ungdom, men innenfor hvilket område svever fortsatt i det blå.    

Løst og fast. Det er tirsdag formiddag, det er halvannen time før dagens treningsøkt. Fredrik Carlsen har slitt med en ankelskade i et par uker. Han spilte derfor ikke i treningskampene mot Viking og Hødd.
Halvannen uke før seriestart er han imidlertid klar.
– Du er lagets kaptein. Trives du i den rollen?
– Ja, det gjør jeg. Jeg er ydmyk, kritisk til egne prestasjoner, en av lagets mest rutinerte spillere og glad i ansvar. Det tror jeg de andre i spillergruppa setter pris på, grunngir han om hvorfor han passer i kapteinsrollen.    
Målsettingen er opprykk til Eliteserien. Den er kapteinen enig i. Helt klart. 
– I fjor var «alt» nytt. Nytt trenerteam med helt nye ideer, mange nye spillere og også en del utskiftinger i ledelsen. I år er det også hentet inn nye spillere, men de fleste av oss har nå jobbet sammen i ett år. Det gir erfaring. Forutsetningene for å lykkes er derfor bedre i år enn i fjor, vurderer han.
– Og hvilke lag vil gi dere kamp om opprykk?
– De tre S-ene, Sandefjord, Start og Sogndal, vil helt klart være med i toppen av tabellen. Jeg tror også Ullensaker/Kisa og Kongsvinger kan være opprykkskandidater. Med andre ord; mange lag, og ingen enkel oppgave for oss. Men den utfordringen gleder vi oss til. Tro meg, sier Fredrik Carlsen. 

Fra fire til tre bak. Da Lars Bohinen entret scenen før 2018-sesongen innførte han 3-5-2, en helt ny og uvant formasjon for et lag som i alle sesonger har spilt med fire spillere i de bakre rekker.
– Vær ærlig, Fredrik. Hvordan liker du 3-5-2?
– Jeg er stor fan av den formasjonen, sier han. Og jeg er 100 prosent lojal mot tankene til Lars Bohinen og Andre Loberto. 3-5-2 vil utvikle hele laget. 
– Hva er kriteriene for at det skal skje?
– Ikke lett å gi et enkelt svar på det spørsmålet, sier han, og tenker seg litt om.
– Ingen formasjon gjør seg selv, men la meg nevne at i 3-5-2 er det essensielt at den defensive samhandlingen sitter. Relasjonene mellom vingback og indreløper må fungere. Og skal vi skape målsjanser er vi avhengig av to spisser som må være i «boksen» når innleggene kommer. 

Bakover og på tvers. Uansett sånn eller slik, er det også helt klart at hele laget må fungere. Vi må ha god samhandling for å lykkes. Alle er viktige, men noen spillere kanskje litt viktigere enn andre. Keeper Andreas Lie blir en nøkkelspiller, det blir også fjorårets toppscorer, Hólmbert Fridjónsson. 
– Du har fått kritikk fra tribunesida for at du spiller for mye på det trygge, det blir for mange pasninger bakover og på tvers. Hva sier du til den kritikken?
– Tja, hva skal jeg svare? Fredrik Carlsen dveler litt på svaret før han forklarer:
– Jeg kan helt sikkert gjøre ting bedre, og ikke minst slå pasninger oftere i lengderetning. Men det er viktig å vite at for å ha god rytme i laget kan vi ikke miste ballen altfor ofte. I min posisjon vil for mye ballmiss føre til at vi blir spilt lav, men det er selvfølgelig igjen avhengig hvor på banen spillet foregår. Er vi høyt i banen kan jeg ta større sjanser enn om vi er nede på egen halvdel. 

Litt fakta: Fredrik Carlsen står notert med 14 kamper for aldersbestemte landslag, U18, U19 og U21. Det var i perioden 2007 til 2010. I sine første AaFK-sesonger spilte han med draktnummer 22. Ifølge ham selv var det helt tilfeldig. At han overtok trøye nummer åtte da Tor Hogne Aarøy reiste til Japan var også helt tilfeldig. 
Han mener at han har et godt forhold til alle i spillergruppa, men de som står han aller nærmest er Tarjei Omenås, Lie-brødrene og Peter Orry Larsen.
Hans verste AaFK-minne er nedrykket i 2017. En «god» nummer to er en korsbåndskade i juli 2014, da ble han satt ut av spill i flere måneder. 
På motsatt ende av skalaen trekker han frem de to cupgullene, og et par-tre sesonger med Europacup-kvalikkamper. Også 2013 er en sesong han har flere gode minner fra, storseieren med hele 7-1 over Lillestrøm på Color Line stadion er et absolutt høydepunkt. I serien endte de på en meget hederlig fjerdeplass. 
1. desember fyller Fredrik Carlsen 30 år. Opprykk til Eliteserien vil være en flott gave. Kanskje den aller beste også.

 15 SISTE
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag