Søkeord:  
Søk
Banner top 04.12.19

Kjek(a)os i Langevåg

Ved første øyekast ser det ut som fullt kaos. Ved nærmere ettersyn, oppdager vi at det er kos fra A til K. Anders And og hans frender Andrea og Andrine er fulltidsansatte sammen med høns og kaniner. Nylig kom det i tillegg tre geiter til gards.

Aktuelt
Tekst Linda Bakken   
Foto Linda Bakken   
(10/04/2019)
bildetekst: Blåne og Krusemynte vi klatre opp på ryggen til Heine Hammer. 
 
 . . . 
 
De skal være ambulerende kosedyr fram til de blir til middag utpå høsten en gang. Dyrene ved Nymarkbakken FUS barnehage i Langevåg har en viktig jobb å gjøre, nemlig å sørge for at ungene har det bra. 
Arbeidsoppgaven er gjensidig. Mens dyrene bidrar til barnas velferd, må barna stelle pent med dyrene. Den oppgaven gjør de tydeligvis med stor glede. De stråler når de kommer inn i fjøsen og kappes om å kose med de nye firbente. 
– Det er kjempekjekt, utbryter Heine Hammer og Sverre Lyngroth Tonheim. Sammen med resten av barna på avdeling Krokofanten, er de dagens ansvarlige for å gi kjeene kalvegodt fra flaske. Etter foringen, får kjeene mye kos og en lang luftetur ute i innhegningen. 
De to forklarer at kjeene ble født i vår og at de ikke kom fra samme gård. Likevel fant de tonen og roen allerede første kveld. Nå leker de lystig i lag og hopper rundt sammen med barna.
 
Rullering på stell
– Kjeene er født i mars og ble hentet hit fra Stranda, bekrefter Liv Øvstegård, hovedbudeie ved Nymarkbakken FUS barnehage. Eva Fjørstad er barnehagens kontaktbonde, og hun hjelper til med å finne passende dyr til riktig tidspunkt. Årets førskolebarn besøker gården, hvor de får oppleve et ekte fjøs med 190 geiter.
– Det ene året fikk førskolebarna til og med se tankbilen når melka ble hentet. Det var en stor opplevelse, smiler Øvstegård. 
Det er sjette året Nymarkbakken FUS barnehage har kje. I barnehagetiden er det ungene selv som har ansvar for stell. I helgene rullerer foring og stell mellom foreldre og ansatte, som også har gjort en formidabel jobb for å pusse opp fjøsen på dugnad. Kjeene flyttes ut til Storholmen i mai, før de blir slakta i oktober/november. Da er det kun ender, høns og kaniner igjen på barnehagegården. Men det er mer enn nok til å gi både jobb og kos. 
 
Positive erfaringer
– Mine fineste stunder har jeg her med dyra og ungene, stråler Øvstegård:
– Det er utrolig givende å se hvor positivt dette er for ungene. Enkelte av våre små er kanskje usikre og strever med ett og annet. Når de kommer i fjøsen, skifter de fokus med en gang. De blir ivrige og engasjerte når de koster bæsj, henter vann og finner egg. De lærer nye ting og kan lære det videre til de andre barna. Det gir en enorm mestringsfølelse. Videre får de vise omsorg for dyra og bare være gode og snille. Barna blir sin beste utgave av seg selv, rett og slett. Det er utrolig flott å få oppleve. 
Øvstegård synes det er viktig at barna får ekte, jordnære ting å jobbe med og prate om. Barnehagen kjøpte gården i 2008 og har hatt høner og kaniner siden 2012. Erfaringene har vært udelt positive. 
– Det er lett å se at barna trives med dyra. I tillegg får de oppleve mye. Her har vi sett fødsel på direkten og vi har laga eventyr om søstrene Bruse med ekte geiter. Videre har vi gått tur med kje i bånd og besøkt gamleheimen. Dyra har det bra her, og urolige unger blir roligere. Ungene lærer å kommunisere med dyr, og de lærer om grensesetting og ansvar. Gården får rett og slett fram det beste i barna. Dessuten gjør det min arbeidsdag bedre. Jeg storkoser meg med å være litt møkkete på fingrene sammen med dyra og ungene, smiler Øvstegård. 
 
Liv, har du spist opp geita?
Et kjeliv har en slutt, og de tre sjarmerende firebeinte skal ende på middagsbordet i høst. Slaktingen foregår hos bonde Knut Dypvik, og barn med foreldre inviteres til å delta. Partering foregår i barnehagen, før ungene blir med å lage mat av kjekjøttet.
– Synes ikke ungene det er trist?
– Noen av barna synes selvfølgelig det, men de fleste synes det er greit. Jeg synes det er kjempeviktig å lære ungene hvor maten kommer fra, og her lærer de at kjøtt og egg ikke kommer fra butikken. Vi gir dem et naturlig forhold til det hele, og det synes jeg er kjempeviktig. Mattilsynet gir oss ikke lov å servere eget kjekjøtt i barnehagen, så det erstattes av kjøpt kjøtt som vi lager mat av sammen. Vårt eget kjøtt får vi som jobber her ta med hjem. Jeg synes det er fint å kunne spise kjøtt fra dyr som jeg vet har hatt et bra liv. 
Og ungene er morsomme. Dersom et dyr plutselig er borte, hender det de spør meg om jeg har spist det, ler Øvstegård, før hun hjelper Heine og Sverre med å jage dyra inn i fjøsen igjen. Nå er det hviletid for dyra og lunsj for barna. Kjeene står ikke på menyen enda. Først skal de koses med av mange – i flere måneder framover. Men gårdsdrift i barnehagen kan kanskje få sitt etterspill. Heine og Sverre vil nemlig bli bønder når de blir store, begge to!
 

Dyrekos bra for helsa

Det mangler fremdeles gode metodologiske studier som kan danne et evidensgrunnlag for bruken av dyr i terapeutiske intervensjoner, heter det i en mastergradsartikkel skrevet av Jenny Caroline Wüsthoff Linder ved NTNU. Men interessen for feltet er stigende, og det finnes dokumentasjon på at bruken av terapidyr kan ha gunstige effekter ved både direkte og indirekte arbeid med ulike brukergrupper. Dyreassisterte intervensjoner (DAI) er et samlebegrep som involverer dyreassisterte aktiviteter (uformelt samvær med dyr), dyreassistert terapi (systematisk bruk av dyr som terapeutisk verktøy for å fasilitere ordinære former for terapi) og dyreassistert pedagogikk (systematisk bruk av dyr for å fasilitere pedagogiske tiltak). Dyrene ved Nymarkbakken FUS barnehage er ment som kos og velferd, men kan altså ha en dypere virkning for enkelte av barna. Dyreassisterte intervensjoner er også brukt som behandlingsform for demente og for å øke trivsel hos eldre og andre grupper. Det ventes mer forskning på temaet i årene framover.
 
 
 15 SISTE
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i ...
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag