Søkeord:  
Søk
Banner top 15.01.20

Høytidelig russedåp

Det er ikke bare sola som stråler i barnehagen Gnist Flisnes denne finværsdagen, men også en rosafarge som både avdelingslederen og barna har ikledd seg for anledningen. Og anledningen er ikke hvilken som helst: Det er selveste russedåpen som skal gjennomføres for årets rosarussekull.

Aktuelt
Tekst Andreas G. Hesselberg   
Foto Andreas G. Hesselberg   
(24/04/2019)
Bildetekst: Ligia Feodorov retter skytset mot en velvillig rosaruss. 
 
. . .
 
I fire år har barnehagen hatt et eget rosaruss-opplegg. Det forteller avdelingsleder Carmen Alvarez. Førskoleavdelingen består av rundt 30 barn, som gleder seg masse til det som skjer denne dagen. 
–  Jeg kommer fra Colombia, så rosaruss var egentlig noe ukjent for meg, sier Alvarez.
Hun synes imidlertid dette er et trivelig påfunn for å forberede barna på skolestart. 
–  Alle førskolebarna er nå samlet på samme avdeling, slik at det er lettere å tilby et godt opplegg som forberedelse til skolestart. Ungene kjenner en stolthet over at de snart skal begynne på skolen, så dette ønsker vi å markere med dåp, sier hun. 
 
Overnatting og fest
Rosarussetiden handler ikke bare om russedåp; det blir også overnatting i barnehagen og avslutningsfest sammen med foreldrene før barnehageårets slutt. 
– Ungene har gledet seg veldig til alt dette helt siden de begynte i førskolegruppa. Vi skal også ha «Lille 17. mai», der rosarussen får gå i tog, lage bråk og blåse i fløytene sine, forteller Alvarez om hva som venter i løpet av de neste ukene. 
Avdelingslederen fremholder at barnehagen sponser russeluer til barna. Dette skal ikke være en utgift for foreldrene. 
– Ungene må gjerne komme hit med rosa klær, men det er selvfølgelig valgfritt. Foreldrene har for øvrig bidratt med å hjelpe barna til å finne et passende kallenavn til russelua si. En liten periode er det dermed lov til å bruke kallenavn på hverandre, sier Alvarez med et smil. 
 
Gøy med dåp
Så er tiden inne: Barna blir russedøpt med vanndusj i fjeset og får tildelt lue. Anniken Bratbak har fått oppgaven med å utføre selve høytideligheten og si noen velvalgte ord til hvert enkelt barn. Ligia Feodorov har kanskje den mindre takknemlige oppgaven med å sprute vann, dog uten noen synlig motvilje fra henne selv. 
Noen av ungene mottar vanndusjen med fryd, mens andre velger den litt mer forsiktige varianten med en vennlig klapp med vann på kinnet, alt etter hvor stort ønsket er om å bli våt.
Rosarussen ”Elsa” kaster armene i været og jubler når hun får på seg den fine, nye lua. Hun ser også fram til å begynne på skolen. 
– Det er gøy å være rosaruss! Så får jeg også fløyte, sier hun med en temmelig høy grad av entusiasme.
– Når jeg begynner på skolen skal jeg leke mye ute. Jeg har allerede lært å lese litt! 
Det er visst flere som har forberedt seg godt til skolestart, med både lesing og skriving. Maja, med russenavnet «Pinky Pie», og Tuva, med russenavnet «Joy», har begge lært seg noe. 
– Jeg har lært meg å skrive litt, sier frøken «Pinky Pie». 
– Og jeg gleder meg til skolen, sier frøken «Joy» med trykk på ordet «gleder» og påpeker i samme åndedrag at russenavnet betyr, ja nettopp, glede. 
 
Russeknuter
Spise is uten å slikke seg rundt munnen. Kaste vannballonger på styrerens kontorvindu. Spise yoghurt med gaffel. Dette høres kanskje ut som noe barn kan finne på å gjøre titt og ofte, mer eller mindre til foreldres oppgitthet, men det er altså noen av årets knuteregler hos Gnist Flisnes. 
Denne dagen vanker det belønning for god vannsprutinnsats: Felles gjennomføring av knuteregelen «Spise seigmann fra bordet uten å bruke hendene». 
 15 SISTE
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019
  6. november 2019
  30. oktober 2019
  23. oktober 2019
  16. oktober 2019
  9. oktober 2019
  2. oktober 2019
  25. september 2019
annonse   
Annonsere i nytt i uka
annonse   
Nytt i Uka Forlag