Bildetekst: Intens konsentrasjon i sluttminuttene før
rettene skal leveres på dommerbordet.
. . .
Hovedrett med kylling og forrett med torsk
eller laks, med valgfrie ingredienser til. Det var finaleoppgaven i kokkekampen
på Spjelkavik ungdomsskole. Oppgava ble løst med stor variasjon, og alt så
delikat ut og smakte fortreffelig.
Mat- og helselærer Lars Åkre forteller at
da det i år ikke ble noe av kokkekampen som Klippfiskakademiet og Borgund
videregående skole har arrangert på alle ungdomsskolene i Ålesund de siste åra,
bestemte de seg for å arrangere sin egen kokkekamp på Spjelkavik ungdomsskole.
Klasse mot klasse
Først ble det avholdt interne kokkekamper
i hver av de sju niendeklassene, både i forrett og hovedrett. I finalen på
fredag konkurrerte så klassevinnerne mot hverandre, ett forrett- og ett
hovedrettlag fra hver klasse, med to elever på hvert lag. (Men den ene klassa
måtte dessverre melde frafall på grunn av tentamen.)
Hjemmetrening
Underveis i prosessen har elevene også
hatt teori om råvarene, og Åkre forteller om et stort engasjement:
– Vi hører de snakker om kokkekampen i
friminuttene, og flere av elevene har øvd seg på finalrettene hjemme. Det er
veldig kjekt.
Vanskelig valg
Nytt i Ukas utsendte heldiggris av en
bladfyk fikk smake på rettene og lot seg imponere både av smak og estetikk –
men var sjeleglad for at han ikke skulle dele ut karakterer på rettene. De tre
matfagelevene fra Borgund videregående som var hyra inn for å være dommere, må
ha hatt en fortreffelig formiddag – men å velge vinnerne må ha vært fryktelig
vanskelig!