Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Adventstid med alvestreker (Anine og alvene)
  Levende formidling av stor kirkekunst
  Ingen bønn; AaFK ikke god nok for opprykk
  Offensiv satsing for bokseklubben

Byvandreren er blitt 80 år

I dag fyller Harald Grytten 80 år og legger i morgentimene ut på en helt spesiell byvandring. Fra barndomshjemmet i Kirkegata til Bersetbua i Apotekergata, farens arbeidsplass i 42 år!

Aktuelt
Tekst Lars Olausen   
Foto Peder Otto Dybvik   
(04/12/2018)

I hele mitt voksne liv har jeg hørt om Harald Grytten og trolig har jeg kjent han siden 1980-tallet engang. Men det føles lenger, kanskje så langt tilbake som til 900-tallet da hans navnebror Harald, med tilnavnet Hårfagre, samlet Norge til ett rike. Eller kanskje blander jeg nå fiksjon og fakta? Ja, for var det ikke slik at noen skoleelever fra Aspøya ble spurt av læreren om hvem som samlet Norge til ett rike og svarte Harald Grytten! Tro det den som vil!

 

Privat byvandring

Og hva gjør byvandrer Harald av Ålesund på sin 80 års bursdag annet enn å nettopp byvandre, nå med sine nærmeste. Og strekningen er ikke tilfeldig valgt for mellom barndomshjemmet i Kirkegata og til Bersetbua i Apotekergata gikk faren til jobb og hjem etter endt dyst alle arbeidsdager i 42 år. Etter denne spesielle byvandringen blir det frokost og senere på dag en tur til Midøya i Midsund kommune. Midøya fikk på en måte stor betydning for filologens videre yrkesvei da hans hovedoppgave ved Universitetet i Bergen var «Ei gransking av talemålet på Midøy».

 

Nobelprisvinner i bursdagsgave

Da vi på et tidligere tidspunkt spurte Harald om hva han ønsket seg i bursdagsgave fikk vi et litt overraskende svar. Han ville reise til Trondhjem. For der å stå ved vestfronten av Nidarosdomen og betrakte 76 skulpturer; fem av dem bevart fra middelalderen. Under restaureringen måtte en skaffe til veie flere skulpturer for å fylle hele domens hovedfasade. Flere av disse er portrettene har trekk av kjente personer i billedhuggernes samtid. Vi har hørt at bronseskulpturen av Erkeengelen Mikael bærer Bob Dylans ansiktstrekk!  Ja, er det noe jeg personlig kunne tenke meg å gi Harald i gave på denne dagen er det at han står der ved den flotte domens hovedfasade og lar seg underholde av en nobelprisvinner i litteratur. For ei bursdagsgave!

 

Formidlingsplikt

Etter hovedfag i nordisk ble undervisningsplikten gjort som lektor ved Latinskolen. Formidlingsplikten har imidlertid fortsatt til denne tid. Og ferden var ikke lang fra Latinskolen til Aalesunds Museum der han var bestyrer i 20 år. I dag kjenner vi Harald for mangt og mye: byhistoriker som har utgitt nær på 90 bøker om byen Ålesund og folket der.

 

På en grønnmalt krakk

Som museumsmann arbeidet han for bevaring av det opprinnelige bygningsmiljøet i Ålesund og har mye av æra for at vi by borgere gjenoppdaget og er blitt glade i jugendstil-bebyggelsen slik den ble reist i bysentrum etter den navngjetne bybrannen i 1904. Gjennom sine byvandringer stående på sin lille grønnmalte krakk formidler han byens historie med stort engasjement. Derigjennom har han blitt en kulturpersonlighet og en kjent figur i bybildet. Fortjent utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden og egen bronsestatue ved Brosundet for sin betydningsfulle innsats for norsk kulturarv.

 

Blod og ild

Og når han i dag på sin noe personlige byvandring passerer Apotekergata 14 – Frelsesarmeens hus i Ålesund – kan han lese armeens valgspråk Blod og ild skrevet på veggen. Vi har en mistanke om at han av og til tenker over sin barnetro – som han nok har beholdt - men hele tiden også stiller seg spørsmål om tro og tvil som det akademiske mennesket han er.  

 

Når han i dag også inntar et fortjent festmåltid sammen med sine vil det kjente bordverset «O, du som metter liten fugl velsign vår mat, O Gud. Amen!» trolig bli avsunget. En god ting å gjøre, uansett!

 

Om helsa holder vil han garantert fortsette sin skriving. For å si det med nylig avgåtte Aftenposten redaktør Harald Stanghelles ord er ingen sofa i verden så god at han vil sette seg i den og bli værende der.

 

Gratulerer med dagen, Harald!

 

Hilsen Lars Olausen
15 SISTE
  Adventstid med alvestr...
  Ingen bønn; AaFK ikke...
  Offensiv satsing for b...
  På innsida av skrivest...
  Byvandreren er blitt 8...
  Fikk ja etter åtte for...
  23 551 har vært på Sti...
  Starter utlånssentral ...
  Atter en gang er det k...
  Nesten 100.000 kroner ...
  Med livet til låns i e...
  Eit heilt nytt og akti...
  Klager på lukt fra Bin...
  Gjer Skodje endå meir ...
  Hvilket av ordførerkje...
annonse   
Jul 2018 / 2019