Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Sommer i nordvest
  Frykter for sjøsikkerheten
  – Vi blir motarbeidet av vegvesenet
  Nå blir det regnbuefest i Ålesund

I BILDET: Undervannsgullvinner med vannskrekk

Navn: Cecilie Skåre
Alder: 40
Gift med Kjetil Kverndokk
Barn: Klara (10), Otto (12) og Jenny (13)

Aktuell som: Eneste norske spiller som har vært med på begge de to norske VM-gulllagene i undervannsrugby for kvinner, i 1995 og 2011.

Sport
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Privat   
(31/08/2011)
For 16 år siden var hun med da Norge tok sitt aller første VM-gull i undervannsrugby. Nylig ble hun første nordmann med to VM-gull i en idrett som raritetssiden oddee.com har kåret til verdens tredje mest bisarre – etter sjakk-boksing (seks runder sjakk avbrutt av fem runder boksing; den som blir knock-out eller sjakk-matt har tapt) og konebæring – og foran idretter som stein-saks-papir, gjørmesnorkling og enhjulssykkelhockey. Cecilie Skåre avmystifiserer sporten:

– Undervannsrugby kan kanskje se litt kaotisk ut når man ikke kjenner den, men kan man reglene, er det mye å få ut av det, mener hun.

Ett problem for denne idretten er at den gjerne anses som lite publikumsvennlig. Siden alt spillet foregår under vann, er det ikke så mye å se for en vanlig publikummer. Dette er man imidlertid i ferd med å gjøre noe med, ved at det blir stadig vanligere å bruke undervannsfotografer og å overføre det hele på storskjerm.

Skal menigmann få noe særlig ut av det, er det imidlertid viktig med en god kommentator, påpeker Cecilie. Men slik er det vel egentlig for de fleste idretter; hva kan man vel egentlig forstå av fotball, om man overhodet ikke kjenner spillet?

Norsk dobbelt-gull.
Cecilie forteller at undervannsrugby har sitt utspring i dykkermiljøet i Tyskland, som fortsatt er det desidert største landet for denne idretten. Men det store dykkermiljøet i Norge fattet også raskt interesse, og nivået her til lands er høyt – så høyt at herre- og damelandslaget tok dobbelt-gull under VM i Finland nylig. Det var herrenes første seier – ja faktisk Norges første VM-gull i lagidrett for menn noensinne! – mens damene altså også fikk gull i 1995.

Selv kommer Cecilie fra svømmemiljøet, noe stadig flere spillere gjør. Hun svømte aktivt i de tidlige tenårene, men uten å utmerke seg; så da hun var 16, gjorde hun som mange andre i den alderen – hun sluttet. Fem år senere, da hun hadde reist til Oslo for å studere, traff hun en tidligere svømmer som lurte på om hun hadde lyst å prøve seg på undervannsrugby.

Tredimensjonal lagidrett. – Jeg syntes det hørtes spennende ut. Å svømme kan være en ganske ensom idrett, og det var nok litt av grunnen til at jeg sluttet.  Men det å kombinere svømming med lag-idrett, det fristet meg, sier Cecilie.Raskt viste det seg at selv om Cecilie aldri hadde vært helt i fremste rekke blant svømmerne, hadde hun tilleggsegenskaper som gjorde henne til en svært dyktig undervannsrugbyspiller:

– Noe av det som fascinerer meg med undervannsrugby er at alt foregår i tre dimensjoner. Det gjør at man trenger god romforståelse og spilleforståelse. Dessuten må man være taktisk, sterk og ha god utholdenhet, forklarer hun.

Spillet. I korthet dreier spillet seg om å få en ball (som er fylt med saltvann for at den skal synke) opp i to kurver som står på bunnen i hver sin ende av banen. Kurven forsvares av to keepere som – bokstavelig talt – ligger på rygg over den; i tillegg består laget av to backer og to spisser. De som har samme funksjon bytter hele tiden på å gå opp til overflata for å trekke pusten:

– I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er det ikke så viktig å kunne holde pusten lenge. Stort sett er man 15 sekunder under vann, så går man opp 15 sekunder og puster en til tre  ganger i snorkelen før man går ned igjen. Det er evnen til å få nok luft på kort tid, som er viktig, forklarer Cecilie.

At de fleste undervannsrugbyspillere kan holde pusten lenge, er det likevel ikke tvil om. Selv klarer hun omtrent to minutter, men hun kjenner flere spillere – helst menn – som klarer opp mot fem minutter. I visse situasjoner er det også helt nødvendig å kunne klare seg en stund uten luft, for eksempel i en straffesituasjon, som er en 45 sekunders kamp mellom målvakt og straffeskyter.

Det er også en viss forskjell mellom de ulike spillerfunksjonene når det gjelder hvor lenge man er under vann om gangen. Keepere og backer er gjerne lengst under vann, mens Cecilie, som er en playmakende spiss, går svært mye opp og ned, forteller hun.

Molde-spiller.
Siden Ålesund for tida ikke har noe eget damelag, spiller Cecilie og fem-seks andre ålesundsjenter for Molde. Men de trener i Ålesund to ganger i uka, og da vanligvis sammen med byens herrelag, som kom på andreplass i norgesserien i år.

– De andre ålesundsjentene er i alderen 14 til 20 år og er altså betydelig yngre enn meg. Men dette er en idrett der taktikk, utholdenhet og spilleforståelse er vel så viktig som hurtighet, og det er derfor fullt mulig å hevde seg også i min alder, forklarer Cecilie

Med Molde har Cecilie blant annet vært med å vinne Champions Cup 2009 i Berlin, en årlig storturnering for nasjonale cupvinnere fra hele verden. Etter at Moldes herrelag i fjor vant samme turnering for tredje gang på få år, ble de faktisk rangert som verdens beste herrelag! Så utgjør de da også en viktig del av stammen i det norske landslaget.

Vannskrekk!
Med sitt utspring i dykkermiljøet, er undervannsrugby tilknyttet Dykkerforbundet (i likhet med undervannshockey, undervannsfotografering (ja, det er en idrett, og Ålesund har tidligere arrangert VM i grenen!), undervannsjakt og finnesvømming (svømming med svømmeføtter, over eller under vann). For dobbelt-VM-gullvinner Cecilie Skåre, dreier imidlertid undervannsrugby seg mer om svømming enn om dykking:

– Jeg har jo prøvedykket litt, og det var for så vidt kjekt, men jeg trives egentlig ikke så godt på dypet... Faktisk pleier jeg å si at jeg har en form for vannskrekk – en svart hav-skrekk!15 SISTE
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Ålesunder nordisk mest...
  ”Mos” gleder seg til å...