Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  – Å vinne vil bety mye!
  Gammel veteran klar for sommersesongen
  Tine bytter gass med fjernvarme
  20 Kjappe - Torbjørn Agdestein

AaFK

Semifinale torsdag kveld – cupfinale i november?

”Start er ingen enkel oppgave, ingen walk over, for de som skulle tro det.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(21/09/2011)
I STARTELLEVEREN. Kjell Rune Sellin kom inn som innbytter, og spilte høyre kant i 48 minutter og de siste åtte minutter som spiss mot Sarpsborg 08. Starter sannsynligvis på høyre kant i morgendagens semifinalekamp mot Start. (foto: Fridgeir Walderhaug)
 
- - -
 
Er det mulig? Kan det bli ny cupfinale? For to år siden var Oslo farget oransje av festglade og opprømte AaFK-supportere, og det er vel ikke en eneste sjel på denne jord – i hvert fall her på Sunnmøre – som har glemt hvor moro det var å dra hjem fra Ullevål stadion denne søndagen i november. AaFK hadde slått Molde, vant gullet i sin aller første cupfinale, etter en thriller av en kamp. Først 2x45 minutter, så 2x15 minutter og til slutt en nådeløs avgjørelse fra straffespark-merket.

Fem spillere fra hvert lag. En fra Molde FK bommet, mens alle fra AaFK traff der de måtte. Khari Stephensson, Johan Arneng, Demar Phillips og Pablo Herrera. En etter en gikk de frem, holdt nervene tilsynelatende under kontroll og prikket inn ballen. Til slutt var det Amund Skiri som skulle avgjøre det hele. Og det gjorde han.

På mange måter var det ikke bare de som var direkte involvert som var mestere. Det var vi alle. Liten og stor, og på St.Olavs plass i byens sentrum hadde noe i overkant av 10.000 mennesker samlet seg for å hylle Kjetil Rekdal og hans spillere.
 
Ny kamp. Seint i morgen kveld vet vi om det blir ny cupfinale. Start er motstander i årets semifinale. Kampstart klokken 20.00. Start, ett av bunnlagene i årets Tippeliga, som har kjempet i motgang i hele år, som heller aldri har spilt en NM-finale, er motstander. Tror dere at det blir en enkel oppgave? Bare glem det. For å si det på rett ut og på en litt naiv måte; dette kan bli tøffere enn toget.

I hvert fall hvis tendensene fra søndagens søvndyssende affære mot Sarpsborg 08 fortsetter. Gled dere til Sarpsborg-kampen var mitt budskap i denne spalte forrige onsdag. Ja, jeg er fullstendig klar over at AaFK vant 2-0. Isolert sett et flott resultat. Dødsviktig sågar, men for meg virket det likevel ikke som spillerne hadde det så morsomt der ute på Color Line stadion. Hvorfor i all verden skulle alt gå så treigt? Hvorfor var det i store perioder på død og liv så nødvendig å bruke så mange trekk før ballen kom over midtstreken? De gangene ballen ble slått i lengderetning, så vi med en gang at noe ble skapt. Men det var jo så altfor sjeldent det skjedde.

Dermed har jeg sagt hva jeg mener må være det enkle og greie budskapet inn mot semifinalekampen. Tempo er stikkordet. Tempoet må opp. Ikke bare ett eller to hakk, men mange. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal skje. Forutsetningene er jo de beste. I forrige uke fikk spillerne ”hvilt seg” i hele syv dager. Ingen midtukekamp, og denne uke har de hatt fire dager til å bygge seg opp for å komme på topp både på det psykiske og fysiske plan.
 
Tap og forsvinn. Dette er naturligvis kampen som dreier seg om enten eller. Med seier blir det cupfinale på Ullevål første søndag i november. Og sesongen på mange måter reddet. Med tap blir det null og niks. Da er eventyret definitivt over og ut – slutt. Så enkelt er det, og selvfølgelig er det ingen medfølelse eller konduite for den eller de spillere som ikke ønsker å blø for drakta. Start er ingen enkel oppgave, ingen walk over, for de som eventuelt skulle tro det. Husk hva som skjedde i fjor. Da spilte Follo cupfinale etter at de sensasjonelt slo Rosenborg i semifinalen. Hvem hadde vel trodd at det kunne skje?
 
Laget. Hvordan bør trener Rekdal komponere startelleveren? Ingen tvil, keeper er og blir Sten Grytebust. Like liten tvil mener jeg også hvem det er som skal spille i den bakre fireren. Nesten udiskutabelt. Enar Jääger, Jonatan Tollås Nation, Daniel Arnefjord og Jo Nymo Matland. Ville Jalasto er eneste alternativ som midtstopper, men han er skadet og derfor ikke aktuell. Jonatan Tollås Nation har imidlertid tatt godt vare på sjansen. Gjorde sine saker brukbart både mot Sogndal og Sarpsborg 08. Har tidligere hatt et lite problem med full fokus på de enkle løsninger, men har tatt store steg i riktig retning. Ville være helt feil om han blir benket fra start.

Litt større hodebry volder det sannsynligvis når det gjelder hvem som skal få tillit på midtbane, høyre kant og ikke minst hvem som skal spille spiss. Jason Morrison, Michael Barrantes, begge sentralt, og Demar Phillips på venstre kant er selvskrevne.   Fredrik Ulvestad startet mot Sarpborg 08. Gjorde sine saker helt ok, men måtte ut med en liten skade etter 64 minutter. Et stort talent som garantert vil bli en meget viktig AaFK-spiller i kommende sesonger, men blir muligens litt for lik Morrison og Barrantes i spillestil. Ikke noe galt i det individuelt sett, men det spørs om ikke laget vil tjene på å ha en spiller med litt større fighteregenskaper. En potet, ikke noe galt i det utrykket, heller et kompliment, som løpet og løper, og da er det nærmest å velge Fredrik Carlsen eller Peter Orry Larsen. Mitt valg faller på Orry som makker sentralt. Jeg er ikke helt sikker, men skal jeg velge blir det slik.
 
Vanskelig. Så var det høyre kant og spiss. Uff. Den er ikke grei. Det er ingen vits å skjule at de som har spilt her har variert så til de grader i prestasjonene at det nesten er til å gråte over. Magnus Sylling Olsen scoret imidlertid ett mot Sarpsborg 08. Han burde riktignok ordnet ett til, men da ble headingen litt for svak. Terningkastet viser at han får ny tillit på spissplassen. Og vær så god, Sylling Olsen. Da sier jeg som engelskmannen: - Take it or leave it.

Hvem som skal spille høyre kant blir også nesten hipp som happ. Solomon Okoronkwo, Kjell Rune Sellin og Christian Myklebust spilte henholdsvis 34, 48 og 8 minutter på denne plassen nå søndag. Solo, som ble byttet ut til fordel for Sellin ti minutter før pause, skal ha mye ros for forarbeidet til 1-0 scoringen, men fikk dessverre lite eller ingenting til ellers. Kjell Rune Sellin for så vidt positiv, men blir dessverre for veik i altfor mange situasjoner. Christian Myklebust likeså. Da blir det på mange måter et nytt terningkast. Den landet på Kjell Rune Sellin, og da blir det slik.
Apropos terningkast. Jeg prøvde det samme når det gjaldt kampresultatet, men hva resultatet ble holder jeg for meg selv. I hvert fall til i morgen kveld.15 SISTE
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Ålesunder nordisk mest...
  ”Mos” gleder seg til å...