Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Fortviler over nestenulykker i Blindheimsgeilane
  Plastsjokket
  100 programinnslag til inspirasjon for alle
  Pop-up som provoserer

AaFK

Nei, nei, nei og nei – hvorfor må det være slik?

”Det er ikke jeg som har lovet en eller to spisser – det er det dere som har gjort.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
(07/03/2012)
NY SPISS: I årevis har Henrik Hoff og resten av AaFK-ledelsen lovet oss en kvalitetsspiss – som aldri ser ut til å komme. Når skal dere holde ord? spør Per Rich. Arkivfoto.
 
- - -
 
Er håpet ute? Skal vi slutte å tro? Eller finnes det et aldri så lite halmstrå? På en måte synes jeg faktisk det hele nærmer seg en farse – ikke en komisk, men en trist sådan – og spørsmålet som gjerne kan stilles er hvorfor det skjer? Gang etter gang, sesong etter sesong. Hvem er det som trykker på de feile knappene, og hvem er det som rett og slett ikke er dyktig nok? Hvor er det skoen trykker?

Selvfølgelig er det den så lenge etterlengtede spissen, målgarantisten AaFK trenger, det dreier seg om. Spissen som i det ene øyeblikket er like rundt hjørnet. Spissen som AaFK-ledelse og trenere sier de er i konkrete forhandlinger med, som visstnok kun er sekunder unna en signering, men som i neste øyeblikk har forsvunnet helt ut i det blå. Altså helt konkret kan det ikke tolkes dit hen at det har vært snakk om konkrete forhandlinger, men mer en visjon om ett eller annet.
 
Lang liste. Bare i løpet av den siste måneden har vi hørt om tre-fire slike spisser. Det var snakk om Andre Senghor fra Senegal, og så var det duket for danske Morten Duncan Rasmussen. Like før helga var visstnok Torgeir Børven fra Skien og Odd en brennhet kandidat, men som vi nå vet takket han nei. Å bruke ordet takke er sannsynligvis feil, her var det rett og slett et bastant nei fra spillerens side. Tanken på å flytte til Ålesund hadde aldri vært et tema for han, det var helt uaktuelt, og hvorfor AaFK ikke hadde sjekket opp nettopp det på et tidlig tidspunkt er jo et godt spørsmål. Tross alt er det ingen spillere i Norge som kan selges eller kjøpes mot egen vilje. 
 
Bortgjemt. Nygjenvalgt styreformann i AaFK, Kjell Tennfjord, synes det er kjekt å bli kalt den usynlige mann, og etter eget utsagn trives han stort uten å bli sett eller hørt så mye i det offentlige rom. Men er det ikke egentlig styreformannen som til syvende og sist har hovedansvaret for at de ulike arbeidsoppgaver blir gjort? Hva sier denne usynlige mannen når vi dag etter dag, uke etter uke, ja faktisk måned etter måned også, leser om spissen som kommer, men som når det kommer til realiteter likevel ikke kommer? 

I stedet er det hovedsakelig direktør Henrik Hoff og trener Kjetil Rekdal som blir stående igjen for å ta den verste støyten fra ulikt hold. Selvfølgelig har de to en finger med i dette mislykkede spillet, men alene er de ikke.  Så hva sier du, Kjell Tennfjord? Hva er forklaringen på at det foreløpig ikke er signert en ny spiss, som nå har stått øverst på ønskelista helt siden serieslutt i fjor høst? Kanskje før den tid også.
 
Penger ok. Allerede i oktober i 2011 var kjøpesummen på plass. Da kunne vi lese at styreleder i Ålesund Fotball AS, Bjarne Haagensen, var krystallklar på at en eller to spisser skulle hentes inn. – I vinter skal spissen hentes inn, koste hva det koste vil, var det bråkjekke budskapet. En såkalt ”Spiss-pool” med eksterne investorer var i boks. Da var summen nesten åtte millioner kroner, og målsettingen var å runde ti millioner kroner. I dag vet vi at pengene fortsatt står urørt på en eller annen konto, og gudene må vite hvor lenge de blir stående der.
Sett i perspektiv er det kanskje ikke uventet det som skjer eller ikke skjer i disse dager. Vi har dessverre på mange måter blitt vant til at det som blir sagt ikke skjer.
 
Spørsmål. I forrige uke sendte jeg en e-post til direktør Henrik Hoff med spørsmål om hvor mange spisser de hadde hentet inn siden Tippeliga-debuten i 2003, hvor mange kamper disse spilte, og hvor mange mål de hadde scoret før de ble videresolgt. I tillegg spurte jeg om hva de hadde kostet, og hva AaFK fikk tilbake da de forlot klubben. E-posten har jeg fått svar på, men da med kun et høflig og redelig svar på det vill ta tid å sette opp, og uansett vill han ikke rekke å svare denne uka (det vil si: forrige uke). I tillegg skrev Hoff at jeg spurte om å få opplysninger som de normalt ikke opplyste om.

Grunnen til mine spørsmål var kort og godt å dokumentere det jeg har mistanke om – nemlig at de fleste spisskjøp siden 2003 har vært av den mislykkede sorten. At de fleste spisser som er hentet inn ikke har svart til forventningene, og dermed en slags dokumentasjon på at den strategi som har vært ført fra AaFK ikke har vært av beste merke.
 
Ikke feilfri. Og det er jo for så vidt både forståelig og greit at feil har blitt gjort. Fotballens verden er absolutt ikke enkel. Langt derifra, og kanskje er det ingen andre verdener som er vanskeligere å garantere det ene eller det andre i. Ikke minst suksess. Men derfra til ikke å lære av tidens tann er noe helt annet, og er det dette det hele egentlig dreier seg om? Sannelig er det lov å spørre.

Og hva med nettverket? Er det tilstrekkelig? Fiskehandler Ingebrigt Holst-Dyrnes skal ha all ære for at han tipset om Leke James, men for meg skurrer det litt når det er en fiskehandler som har kontakter i et fremmed land. I dette tilfelle Nigeria. Hvorfor har ikke AaFK kontakt med en som har skikkelig fotballbakgrunn i Nigeria, eller for den saks skyld i hvilket som helst annet land?
 
På tur. Fra mitt lille ståsted innbiller jeg meg at det ikke burde vært noe hokus pokus å ha tatt en rundreise for å opprette et slikt nettverk, eller for med egne øyne sett på ulike potensielle spillere.
La meg nevne at AaFK også de siste sesongene har hatt en strategi med at spillere som skulle hentes inn aller helst skulle være unge, hovedsakelig under 24 år, slik at de også skulle være et investeringsobjekt. Jo da, den strategien er grei nok den.  Men betingelsen er at den da skal lykkes. Det har den foreløpig ikke gjort for AaFK, og da bør det vel snart være på tide å tenke annerledes.

Kjell Tennfjord, Bjarne Haagensen, Henrik Hoff, Kjetil Rekdal – seriestart 2012 nærmer seg med stormskritt. Det er ikke jeg som har lovet en eller to nye spisser – det er det dere som har gjort. Kanskje på tide å holde ord?
15 SISTE
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Ålesunder nordisk mest...
  ”Mos” gleder seg til å...