Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Fortviler over nestenulykker i Blindheimsgeilane
  Plastsjokket
  100 programinnslag til inspirasjon for alle
  Pop-up som provoserer

AaFK

Tøff i trynet. Yes, go for it!

”...steike det, hvor kjekt og morsomt det hadde vært om dette tipset slår til.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Brano Beliancin   
(21/03/2012)
VELKOMMEN: Enar Jääger er tilbake i Ålesund, og her ønskes han velkommen hjem av Per Rich. (foto: Brano Beliancin)
 
- - -
 
Det er stor optimisme og høye ambisjoner i AaFK-leiren nå like før start i årets Tippeliga. Trener Kjetil Rekdal har sagt det. Keeper Sten Grytebust har sagt det. Kaptein Daniel Arnefjord og flere andre sentrale AaFKere har også ymtet frempå. – Vi er gode nok for medalje. I et intervju på Tango-TV i forrige uke sa en ærlig og åpenhjertig Sten Grytebust. – Vi må være tøff nok i trynet til å snakke om medalje i Tippeligaen, suksess i Europacupen og suksess i NM-cupen.

Altså er det dermed ingen tvil om budskapet fra de aller innerste gemakker. Årets sesong skal bli den aller beste noensinne i AaFK sin lange historie. Det er selvfølgelig helt lovlig å være ultraoptimister, men er målsettingen realistisk? Kan AaFK bli blant topp tre, og i tillegg høste suksess både i Europacupen og i NM-cupen? Etter min mening er svaret ett tja – det kan kanskje bli slik.
 
Alternativer. Men hva er kriteriene for å lykkes? Selvfølgelig finnes det ikke et enkelt svar. Formelen eller nøkkelen til sportslig suksess er nok mer sammensatt enn som så. Men la oss i hvert fall se på noen av ingrediensene, og da glemmer vi for en stakket stund det med flaks og uflaks, stang inn, stang ut, skade/karanteneproblemer, og det med hvor god eller dårlig de øvrige lagene i toppdivisjonen er.

Da begynner jeg med sjefen selv, Kjetil Rekdal, og hans medhjelpere eller trenerassistenter. Her har jeg ingen problemer med å konkludere at kvaliteten er god nok for å hevde seg i det ypperste selskap. To NM-gull på de tre siste sesonger, kun én kamp unna gruppespill i Europacupen i 2011, riktignok dårligere plassert i Tippeligaen i 2011 enn 2010 (fra fjerdeplass til nummer ni), men likevel mener jeg det var spillemessig fremgang til tross for fire færre poeng på like mange kamper. 

Fremgang. Naturligvis er Rekdal & co helt avhengige av en brukbar spillerstall – både med tanke på bredde og kvalitet. I fjor var det flere unggutter som spilte sin aller første sesong i Tippeligaen. De, uten å nevne navn, bør jo etter alle solemerker fortsette utviklingen, og dermed må laget være styrket før årets sesong. Og hva med Jonatan Tollås Nation? I fjor høst fikk vi endelig se en skikkelig fokusert og ansvarsbevist spiller, og sann mine ord,  den fremgangen er jeg overbevist om vil fortsette, og dermed også enda ett pluss for laget. 

Keeperplassen, forsvaret og midtbanen dekker behovene. Det er jeg ikke i tvil om. Sten Grytebust er førstekeeper, og er spådd en mulig fremtid som førstekeeper for Norge. Enar Jääger er tilbake på hjemlige trakter, og det skal vi alle være glade for. Et sannsynlig førstevalg på høyre back, mens Jo Nymo Matland blir valget på motsatt side. To solide spillere. Jo Nymo Matland må imidlertid skjerpe seg. I perioder i årets treningskamper har han slurvet noe aldeles forferdelig med enkelte pasningsvalg, og det vil vi ikke se noe av når alvoret er i gang. Årets kaptein blir helt sikkert Daniel Arnefjord, som sammen med Jonatan Tollås Nation blir lagets midtstoppere.
 
Beste lagdel. På midtbanen finner vi Michael Barrantes og Jason Morrison. To virkelige kvalitetsspillere, blant landets beste midtbanespillere og to spillere som utfyller hverandre så det er en fryd. Sammen med Fredrik Ulvestad, Peter Orry Larsen eller Fredrik Carlsen danner de en midtbanetrio som mange antyder er Norges beste midtbane. Apropos Fredrik Carlsen; en fjorårssesong preget av skade og motgang, men mot Molde FK viste han virkelig lovende takter. Skal bli spennende å se om han fortsetter i samme spor.

Likeså tror jeg kantspillerne i angrep er gode nok. Demar Phillips, riktignok ikke helt den gode gamle i fjor høst, vet vi hva står for, og forhåpentligvis finner han tilbake til sitt gamle jeg. På motsatt side gleder jeg meg til å følge Christian Myklebust.
 
Spørsmålstegnet. Men hva med spissplassen? Altså spilleren som skal score jevnt og trutt, og til slutt ende opp med antall mål som kan konkurrere om toppscorertittelen. Skal den plassen bli lagets missing link, eller? Magnus Sylling Olsen gjorde sine saker brukbart på høsten i fjor, men han må bli mer effektiv, må bli sterkere og gjerne litt kjappere, for å bli den kvalitetsspissen laget så sårt trenger. Blir han det? I skrivende stund er det klart at Tremaine Stewart er blitt tilbudt en treårs-kontrakt, men om han er den rette spissen gjenstår også å se. Debuten mot Molde FK ga ikke noe definitivt svar. Kanskje ikke annet å vente etter kun få dager i et nytt miljø, mens signalene fra treningsfeltet er av absolutt toppkarakter. Tiden vil vise. Det vil den også gjøre for Leke James, som utvilsomt er et stort talent, men som foreløpig har et stykke å gå.
Hva med benken. Er den god nok? Jo da, ikke alle av like god kvalitet. Skulle bare mangle, men jeg er relativ trygg på at de fleste vil gjøre god nok jobb når plikten kaller.
 
Tabelltipset: Her er mitt tabelltips for 2012. Muligens har hjertet spilt hjernen et lite stykke ut over sidelinja, for å holde oss til fotballspråket. Muligens er det enkelte som tror at det har rablet helt for meg, men det får våge seg. Uansett, steike det, hvor kjekt og morsomt det hadde vært om dette tipset slår til.
 
Slutt-tabell 2012:
1. Vålerenga
2. AaFK
3. Molde
4. Viking
5. Rosenborg
6. Brann
7. Tromsø
8. Odd Grenland
9. Strømsgodset
10. Lillestrøm
11. Haugesund
12. Fredrikstad
13. Stabæk
14. Sogndal
15. Hønefoss
16. Sandnes Ulf

Søndag braker det løs. I november vet vi svaret. Kryss fingrene, folkens.
 15 SISTE
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Ålesunder nordisk mest...
  ”Mos” gleder seg til å...