Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  – Å vinne vil bety mye!
  Gammel veteran klar for sommersesongen
  Tine bytter gass med fjernvarme
  20 Kjappe - Torbjørn Agdestein

– Vi må ha takhøyde for ulike meninger

Vi er på en kafé i gågata i Ålesund sentrum. Det er dagen før overgangsvinduet stenger, byen har knapt våknet til liv, og vi møter ham som i litt over ett år har levd med tilnavnet ”den usynlige mann”.

Sport
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Brano Beliancin   
(11/04/2012)
OPTIMISTER: Styrelederen og klubbdirektøren i AaFK, Kjell Tennfjord (til v.) og Henrik Hoff, har tro på at årets sesong kan bli bra. Det er kun AaFK som har to napp i kongepokalen, og her signaliserer Henrik Hoff at han ønsker det tredje nappet, og dermed den gjeve pokalen til odel og eie. Fotoet knipset under årets kick-off for samarbeidspartnere og presse.
 
- - -
 
I dette intervjuet deler en åpenhjertig og ærlig Kjell Tennfjord, styreleder i AaFK, sine tanker og meninger med oss. Spissen – måljegeren – som alle har ventet på, er heller ikke i år på plass til sesongstart.

Kjell Tennfjord har ingen problemer med å svare et bombastisk ja på spørsmålet om nettverket ut i fotballverden er for dårlig.

 – Det kan du skrive med store bokstaver, sier han.
I tillegg mener han at tipset om sølvplass i Tippeligaen er for drøyt, og uten å si det – bare antyder det slik – at han håper Kjetil Rekdal blir AaFK-trener også etter 2013-sesongen.

Bestemt og lydhør
58-åringen sier han er lydhør, liker diskusjoner, og er en bestemt person.
 – Styreformann i Ålesund Fotball AS, Bjarne Haagensen, og jeg har et veldig greit forhold. Vi diskuterer titt og ofte, kan være enig eller uenig, men slik skal det være.
Til slutt i denne innledning: Hans mor er 86 år. Hun er oppdatert, og leser alt som skrives om AaFK. Det gleder Kjell Tennfjord. Og gjør han ikke så reint lite stolt også.

– Du blir kalt ”den usynlige mann”. Hvem er du egentlig?
–  Jeg er en absolutt synlig person, og mener jeg er veldig sosial og omgjengelig. Kanskje er jeg ikke så veldig fysisk synlig på Color Line stadion eller i Ålesund. Jeg bor jo i Bergen, men likevel er jeg her.
– De som vil ha tak i meg, får tak i meg. Betegnelsen ”den usynlige mann” forstår jeg godt, men jeg oppfatter adjektivet som positivt. Det er forresten første gang jeg har fått den betegnelsen, som overhodet ikke plager meg.

– Hvorfor sa du ja til å bli styreleder i AaFK?
– Til tross for at jeg har lang og solid erfaring innen fotballen,  var en rolle som styreleder helt ny for meg. Ikke hadde jeg noe spesielt forhold verken til AaFK eller miljøet heller.
– Riktignok kjente jeg til noen fra før, men ikke noe spesielt nært. Dermed var dette en solid og interessant utfordring, og etter en liten stund i tenkeboksen besluttet jeg å si ja. Jeg er et konkurransemenneske, og oppgaven trigget meg.

Tydelig leder
– Tidligere styreledere, Arne Aambakk og Torill Hole Svinø, var veldig synlige både i AaFK-miljøet, og i bybildet. Er du pålagt en mer tilbaketrukket rolle eller har du valgt det selv?
– Jeg vet at ryktene, eller skal jeg kalle det for useriøse tunger, vil ha det til at jeg er plassert der av en viss person i AaFK-systemet, men hvis jeg hadde blitt pålagt en defensiv rolle hadde oppgaven vært helt uaktuell for meg.
– Jeg fronter det daglige i klubben, har jevnlig kontakt med Henrik Hoff og Kjetil Rekdal, og de holder meg oppdatert på det jeg trenger å vite.
– Og vær klar over: Jeg lar meg ikke pille på nesen, og er nokså tydelig på det jeg ønsker.

Takler mediene bedre
– Da du tiltrådte i februar 2011 sa du at du ville ta tak i dette med mediahåndtering, og at du blant annet ville ha slutt på dumme uttalelser i media. Synes du at du har lyktes?
– Jeg er nå ikke så sikker på at jeg brukte ordet dumme, men svaret på spørsmålet er et nesten-ja. Vi er på vei, vi er blitt flinkere, men ingen må glemme at fotball på mange måter er sirkus.
– Det må også være takhøyde og engasjement, og det må være lov å vise følelser akkurat der og da. Når så mye er sagt, er det klart at vi må være ryddige, men det er vel nesten umulig å unngå at følelser og utsagn slår begge veier.

Mislykket spissjakt
– I fjor høst var det opplest og vedtatt at en etablert spiss skulle hentes inn. Økonomien var sikret, og denne spilleren skulle være på plass når treningene startet opp i januar. Nå er overgangsvinduet stengt, og dere må konstatere at dere har mislyktes i denne jakten. Hva gjør AaFK feil?
– Vi har ikke lyktes i denne målsettingen. Det er korrekt, ja. Jeg må innrømme at om vi hadde visst hva vi gjorde feil, hadde vi kanskje funnet den vi var på jakt etter.
– Ingen unnskyldning, men det er vanskelig å hente inn de riktige spillerne. I år ble de som vi hadde høyest på ønskelista dessverre for kostbare. Kanskje burde vi visst det på forhånd, men det gjorde vi ikke.

– Hva har vært din rolle her, og hva tenker du når dere ikke har lyktes?
– En ny spillerkontakt skjer på følgende måte: Først sier hovedtrener ja. Deretter enighet i styrene i AaFK og Ålesund Fotball AS, som har det siste ord når det gjelder det økonomiske.  Når det er på plass blir det gitt forhandlingsmandat til Henrik Hoff, som dermed er vår mann ut mot klubb og spiller.
– Min rolle er styreleder i AaFK – altså konkret i fase to. Jeg liker å lykkes og å vinne. At vi ikke kom helt i mål i år er skuffende, men ikke noe nederlag for meg. Jeg har god samvittighet.

– Trener Kjetil Rekdal ønsket to nye spisser.  Han kan vel umulig være fornøyd når det ikke ble noen?
– Vi har jo hentet inn to nye offensive spillere, Leke James og Tremaine Stewart. Kjetil Rekdal viser forståelse for at vi ikke har lyktes med å hente en målgarantist. Han er dessuten fornøyd med årets spillerstall, og ser frem til å videreutvikle denne.

For dårlig nettverk
– Har dere for dårlig nettverk lokalt, nasjonalt og internasjonalt?
– Ja, det svarer jeg absolutt ja på. Vi har ingen problemer med å innrømme det. Vi har allerede stor fokus på å bli bedre, og jeg kan love at vi skal gjøre vårt ytterste for å bli flinkere, mer systematisk og også få et bedre nettverk.
– Markedet skal kartlegges i minste detalj. Det er det 100 prosent enighet om i begge styrer. Muligens vil vi også hyre inn en person som vil kun ha som oppgave å bygge nettverk. Når så mye er sagt må jeg presisere at vi har god oversikt i Jamaica og Costa Rica. Her har vi også kontaktene.

– Var det en bevisst og riktig strategi å offentliggjøre at dere hadde 10 millioner kroner til kjøp av en spiss?
Det vet jeg ikke, har faktisk ikke tenkt så mye på det. Kanskje er det kun mediafokuseringen som har fått det til at vi gjorde feil her?

– AaFK har i dag en klubbdirektør, Henrik Hoff, som håndterer både det administrative og det sportslige. Hva mener du som styreleder i AaFK – er det ideelt, eller hadde det vært en fordel å dele denne stillingen. Altså en administrativ direktør, og en sportsdirektør?
– Her er det ikke noe fasitsvar. I Norge har vi begge løsningene. AaFK har valgt sin løsning, og jeg er komfortabel slik det fungerer for oss i dag. Henrik Hoff har lang erfaring i gamet, og det er viktig.

– Kjetil Rekdal har kontrakt ut 2013. Hvor forberedt er dere hvis Kjetil Rekdal skulle få et tilbud fra en større liga/eventuelt landslagstrener, og dermed forsvinne fra AaFK i dag?
– Vi vet selvfølgelig at Kjetil Rekdal er kjent og vi må være forberedt på at det kan skje, men nå forholder vi oss til kontrakten.

 – Har dere begynt arbeidet med å finne en erstatter for Kjetil Rekdal etter 2013?
– Nei, det er ikke tema i det hele tatt. Det er lenge til sesongslutt 2013.

Lokale medier
– Hvor kjent er du med det som skrives om AaFK i lokal presse?
– Jeg følger godt nok med. Jeg abonnerer ikke, men leser nettutgavene.

– Nytt i Uka har hatt en egen spalte, ”Følger AaFK”, siden sesongstart 2003. Hvilket forhold har du til disse ukentlige kommentarene?
– Denne spalten mener jeg er et viktig bidrag i mediabildet. Min mor, hun bor på Vatne og er 86 år nå, leser hvert bidige ord, og jeg får referert alt som står der. Hun sier også klart fra, helt usminket, hvordan jeg skal tolke artikkelen.

– Mener du lokal presse håndterer AaFK på en grei og edruelig måte?
– Da må jeg forholde meg til tiden etter februar 2011, og her må jeg svare at jeg vet at pressen har sin rolle. De bør være kritiske når de mener det. Men svaret er ja.

– Sesongen 2012. Hva skal til av sportslige resultater for at du skal bli fornøyd?
– Nummer ni i Tippeligaen i fjor var skuffende, men resten var aldeles strålende. Min målsetting er topp fem i år. Da bør vi være fornøyd.
– NM-cupen vet vi alle kan være et aldri så lite sjanseseilas, men det er jo lov å håpe på en reprise fra 2009 og 2011. I Europacupen er ambisjonene å gjøre det like godt som i fjor. Play-off ville jo vært ideelt.

– Norsk presse har tippet AaFK relativt høyt opp på Tippeligatabellen. Dagbladet og Nytt i Uka har tippet sølv. Er det realistisk?
– Sølv er vel litt for drøyt. Men når det er sagt, er kanskje sølv like realistisk som urealistisk...
 
 15 SISTE
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  Ålesunder nordisk mest...
  ”Mos” gleder seg til å...