Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Adventstid med alvestreker (Anine og alvene)
  Levende formidling av stor kirkekunst
  Ingen bønn; AaFK ikke god nok for opprykk
  Offensiv satsing for bokseklubben

Vil jobbe knallhardt for AaFK

I forrige uke ble Reidar Mjelde valgt som styreleder i AaFK. To dager etter årsmøtet møtte jeg ham til en prat om hvilke ambisjoner og tanker han har om sin nye og viktige rolle, og om klubben han kaller sin favorittklubb.

Aktuelt
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridg. Walderhaug   
(10/03/2015)
FULL KONTROLL: Reidar Mjelde har mange baller i lufta, men strategiplanen er allerede skissert. Han går til jobben som styreformann i AaFK med stort engasjement.
 
- - -
 
Han har ikke noe spesielt kjærlighetsforhold til noen fotballklubb ute i den store verden. – Nei, det har jeg faktisk ikke. For meg er det AaFK som gjør noe med meg, sier han med et lite smil rundt munnen. 
 
Det er ingen fersking som har inntatt sjefsrollen i AaFK-systemet.
– Jeg kjenner klubben som min egen bukselomme, sier han, mens han ser meg rett i øynene for å understreke at det han sier er reinspikka fakta. 
 
Flere verv i AaFK
Siden 2008 har Reidar Mjelde innehatt ulike verv i AaFK og ÅFAS. Han begynte som medlem i kontrollkomiteen, som skal passe på at det som foregår er korrekt ifølge de gjeldende regler og lover. I dag er det han selv som skal bli passet på. Kanskje derfor var starten i AaFK en god ballast å ta med seg som styreleder? Eller kan det bli en ulempe om noe skulle skjære seg?
Han nikker når jeg sier at han ikke kan bortforklare eller unnskylde seg om han og hans styre skulle gjøre noe som ikke er helt etter boka.
– Ingen fare, det skjer ikke, sier den nye styrelederen. Etter kontrollkomitévervet ble han valgt inn i styret i AaFK, de siste årene som nestleder. I tillegg også styremedlem i ÅFAS. 
 
– Hvorfor takket du ja til å gå på som styreleder? 
– AaFK er en fantastisk klubb, men jeg blir også motivert av å lede. Styrelederen er betydningsfull, men personlig har jeg ikke behov for å eksponere meg selv, sier Reidar Mjelde.
 
Mer synlig
– Min forgjenger, Kjell Tennfjord, hadde en bevisst strategi med å være det han selv kalte usynlig. Jeg vil finne min egen stil, og være åpen mot alle. Sannsynligvis vil jeg være en mer synlig styreleder enn det han var. Jeg vil være til stede og involverende når det er behov for det, og forhåpentligvis kan jeg bidra til å skape et enda bedre forhold internt i klubben.
– Og ikke minst utad til sponsorer, supportere og alle andre, presiserer han.
Reidar Mjelde er både oppegående og reflektert. Det er jo en fortreffelig kommunikasjon. Selvsikker er han også, uten at det skal oppfattes som noe annet enn positivt. 
 
– Jeg lover å gi ett hundre prosent for AaFK. Jeg skal jobbe knallhardt for at totalopplevelsen på Color Line stadion skal bli fantastisk. Jeg har et utmerket team rundt meg, og sammen skal vi gjøre det vi kan for at tribunene skal fylles opp. Det skal bli attraktivt å gå på kamp. I styret skal vi ikke spille selve kampen, men likevel er det mye vi kan gjøre.
 
Trenerteam i norgestoppen
For å understreke det hele, sier Reidar Mjelde: 
– A-laget er selvfølgelig vårt hovedprodukt. Trenerteamet, det medisinske apparatet og utviklingsavdelingen er i den absolutte norgestoppen. Det sier jeg ikke bare for å si det, men fordi jeg mener det. Styret kan ikke gjøre noe spesielt her. Vår største utfordring er på det sekundære.
 
– Hva mener du med sekundære?
 – I korthet dreier det seg om økonomi, marked, arrangement og også media. Vi har mange meget dyktige medarbeidere innenfor det jeg kaller det sekundære, men det er likevel her vi har de største utfordringene. Det nåværende og det etablerte er brukbart, men nytenking er viktig. Vi må våge å utfordre oss selv, og her har vi i styret et ekstra ansvar. Vi må aktivt bruke vår påvirkningskraft.
 
– På generalforsamlingen ble det antydet at dere skal kutte seks millioner i lønn. Hvordan skal du håndtere det? 
– Det er dessverre en liten misforståelse. Det er allerede gjort reduksjoner, og ingen av dagens spillere eller andre vil få krav om redusert lønn. Før årsmøtet forsvant noen fra Sport som var «dyrere i drift» enn de som kom inn. Det genererte selvfølgelig lavere utgifter, presiserer Reidar Mjelde.
 
 – Likeså er det gjort en del nødvendige økonomiske grep i administrasjonen, men det ligger ikke i kortene at vi skal skru hardere på pengekrana i den nærmeste framtid.
 
Smart pengebruk
Han er veldig opptatt av det økonomiske aspektet i AaFK.
 – Vi er nødt til å være smart med pengebruken. Fotballøkonomi er annerledes enn det meste, og det er uansvarlig å bruke penger som vi ikke har. Vi må utnytte de tilgjengelige ressursene maksimalt. Det sportslige er selvfølgelig primæroppgaven, og i styret har vi også et ansvar for at vi kan få gode prestasjoner og resultater ute på fotballbanen. 
 
– Jeg kan love alle at jeg vil gjøre mitt ytterste for å følge opp eventuelle ønsker fra trenerteamet. Skulle de føle behovet for forsterkninger må vi følge opp. Det må være lov å ta en sjanse av og til når det gjelder å hente inn spillere.
 
– Hva med scout eller sportslig leder? Dere står nå uten disse to viktige funksjonene.
 – Jeg føler ikke behovet for å ha en sportslig leder. Den nåværende arbeidsfordelingen er god nok. Når det gjelder en ny scout er vi i gang med å diskutere hva vi skal gjøre. Jeg håper vi har på plass en person før overgangsvinduet åpner i juli. Om det blir på hel- eller deltid gjenstår å se, sier Reidar Mjelde.
 
– Det ser ut til at Michael Barrantes blir i AaFK?
– Ja, jeg er glad for at han fortsatt blir værende i klubben, sier Reidar Mjelde.
– Michael er en viktig spiller for laget og i miljøet. Men hva som skjer seinere er usikkert. 
– Hvor tror du vi finner AaFK på tabellen etter sesongslutt?
– Ja, si det. Jeg håper vi kan være på topp fire-fem, men jeg tør rett og slett ikke tippe en konkret plassering.
 
Strategiplanen
Målsettingen i strategiplanen er 45 poeng, og greier vi det vil jeg være fornøyd, sier en litt forsiktig Reidar Mjelde. 
 
– Strategiplanen frem til og med 2018 er bestemt. Er den realistisk?
– Ja, det er den. Vi må være på hugget. Å jobbe inn mot denne strategiplanen blir en av mine primæroppgaver fremover. Slikt arbeid er noe jeg kan, sier han med bestemt mine.
Og her får den påtroppende styrelederen full støtte av den avtroppende styrelederen. Da Kjell Tennfjord trådte til side kunne han fortelle meg to store og gode egenskaper om Reidar Mjelde.
– Reidar er strategisk flink. Det er noe han har stor erfaring med. I tillegg er han en meget god samtalepartner som nestleder, alltid tilgjengelig og involverende, sa Kjell Tennfjord. Som for øvrig denne uka blir valgt som ny styreleder i Spk. Brann. 
 
– Jeg er innstilt, og har sagt ja, sier Tennfjord, som også regner med et krevende verv som styreleder i turbulente Brann. Likevel ser han med glede frem til å sette i gang.
AaFKs strategiplan lyder slik. ”AaFK skal etablere seg som en attraktiv klubb i toppen av norsk fotball. Minimum 45 poeng hver sesong. Skal spille minst én cupfinale, og som en konsekvens av det også spille europacupkamper. Minimum tre spillere fra egen stall skal være etablert på A-laget innen 2018”. 
 
Egenproduserte spillere
– Egenproduserte spillere er selvfølgelig et stort økonomisk pluss fremfor å hente inn eksterne spillere. Ikke bare i ren overgangssum, men også lønnsmessig. Så greier vi det er det vinn-vinn for oss alle, sier Reidar Mjelde.
 
– Vi jobber meget godt med våre yngre spillere, og jeg tror at jeg allerede nå kan konstatere at vi vil greie den målsettingen. En plassering blant de fire til seks beste er heller ingen umulighet. Kanskje kan vi også av og til vinne medalje med litt flaks, men å være en etablert medaljekandidat sesong etter sesong er det ingen som kan forlange. AaFK er rett og slett for liten til det.
 
– Liten klubb? 
– Ja, ærlig talt. Det vil ikke være naturlig å sammenligne oss med Rosenborg, Molde, Strømsgodset, Vålerenga, kanskje også Viking. Jeg kunne også nevnt Brann, men det skal jeg ikke. Men bevares, fotballen er i høyeste grad rund.
 
– Hva med ÅFAS? Bjarne Haagensen har sagt nei til å fortsette som styreleder...
– Hvem som blir ny leder vet jeg ikke. Kanskje fortsetter Haagensen? AaFK eier 37 prosent av aksjene i ÅFAS, og skal ha med to medlemmer. Hvem de to blir skal vi innstille på vårt styremøte i mars, hvem som blir med i ÅFAS-styret vet jeg ikke.
 
– Apropos Bjarne Haagensen. Vil han bli savnet?
– Helt klart. Han har gjort en mye bedre og større jobb enn folk kanskje er klar over. Stikkord som jeg kan si om ham er: handlekraftig, i forkant og effektiv. Jeg har den største respekt for det han har utrettet i ÅFAS. AaFK har mye å takke ham for.
Sa Reidar Mjelde. Om to år vet vi om AaFK kan takke ham for det han har fått til. Ambisjonene og vyene er det i hvert fall ikke noe å si på. Og det er jo en bra begynnelse.
 
 
 
 
 
 15 SISTE
  Ingen bønn; AaFK ikke...
  Offensiv satsing for b...
  Å vinne er ikke det vi...
  Karakterboka - vårseso...
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...
  – Barrantes må selvsag...