Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Er Trond Fredriksen et klokt trenervalg?

Om valget av aafk-trener for 2016: ”...jeg har mistanke om at trenerspørsmålet egentlig er bestemt for lenge siden.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
(14/10/2015)
BILDETEKST: Eivind Syversen og Svein Viddal er tre av seks medlemmer i sportslig utvalg som avgjør hvem som blir AaFK-trener i kommende sesong. I midten av oktober skal innstillingen være klar.
 
– – –
 
Til neste styremøte skal SU – AaFK sitt sportslige utvalg – levere sin innstilling om hvem de mener bør bli lagets fremtidige trener. Og leder Ola Engvik er skråsikker på at styret vil følge innstillingen. Han sier: – Styret har utnevnt det sportslige utvalget, så ja, de vil følge innstillingen. Det eneste forbehold er at det må være økonomisk dekning.

Fra styreleder Reidar Mjelde er imidlertid signalene ikke fullt så klare. Han påstår nemlig at trenerspørsmålet ikke skal avgjøres på dette møtet, og at det er ingen spesifikk deadline.

Foruten Ola Engvik er Trond Fredriksen, Jan Petter Hagen, Eivind Syversen, Svein Viddal og Tor Hogne Aarøy med i SU. I instruksen for SU vedrørende ansettelse og oppsigelse av klubbens trener står det at Trond Fredriksen skal være inhabil og ikke delta i prosessen.

På spørsmål om hvorfor SU ikke er til stede på treningene for å observere hvordan laget trener, svarer Ola Engvik at det er feil. Ifølge han er nemlig SU alltid representert på alle økter gjennom Trond Fredriksen.

Feil. Trond Fredriksen evaluerer med andre ord seg selv, det kan jo ikke oppfattes annerledes. Etter min mening skurrer dette noe aldeles forferdelig. Instruksen er jo klar, her står det at Trond Fredriksen skal være inhabil. Derfor er det mer enn merkelig at ingen av de fem andre i SU er til stede på treningene. Hvordan kan de ellers sørge for å skaffe seg nødvendig innsikt om hvordan Trond Fredriksen fungerer i treningshverdagen?

Hadde SU fulgt treningene ville de sett at humøret i gruppa stort sett er meget bra, og de ville også sett et engasjert og ivrig trenerteam. Imidlertid ville de hatt grunn til å lure på om intensiteten i de ulike øktene er høy nok. Likeså ville de satt spørsmålstegn på hvorfor det er så lite individuell detaljtrening, og om trenerne har prioritert riktig i det taktiske arbeid. Har den vært korrekt i forhold til det som har skjedd i kampene? 
 
Eksternt. SU skal visstnok også ha sondert andre trenerkandidater, men hvordan denne prosessen har vært, og hvem i SU som har hatt det ansvaret, vet jeg ikke. Både Ola Engvik og Reidar Mjelde holder nemlig kortene tett til brystet om hvordan det har blitt jobbet, hvor mange andre alternativer de har hatt dialog med, og med hvem de har hatt kontakt med.

Jeg har ikke lyst å spekulere, men jeg har mistanke om at trenerspørsmålet egentlig er bestemt for lenge siden. At Trond Fredriksen sitt navn har stått på blokka til både SU og styret i lang tid, og da blir det slik. At hans nåværende team vil være med i fortsettelsen er også sannsynlig.  Det eneste usikre er vel hvor lang kontraktstid trenerteamet vil bli tilbudt.

Men er det et korrekt valg? Trond Fredriksen er på nåværende tidspunkt i sin trenerkarriere som ferskvare å regne. Klubbens målsetting er å etablere seg i toppen av norsk fotball. Det harmonerer ikke helt å ansette en trener uten den erfaring og rutine som skal til for at målsettingen blir en realitet.

Usikkert. Nye spillere skal hentes inn. Vil et lag som i 2015 har kjempet på nedre halvdel av tabellen og en uerfaren trener være fristende nok for de virkelige kvalitetsspillerne? Til tross for at Trond Fredriksen har gjort en noenlunde brukbar jobb denne sesongen, er det også et minus at han etter 22 seriekamper ikke har greid å konkretisere en endelig spillestil. Han har flere ganger vært fortvilt over at de slipper inn for enkle mål, men likevel har vi ikke sett noen spesiell forbedring i det defensive arbeidet. Det er utvilsomt et svakhetstegn.

Publikumssvikten har vært formidabel i år. Mange er fortsatt glade i AaFK, mange vil gjerne være til stede på hjemmekampene, men da må kontoen for opplevelser, begeistring og moro fylles opp. Da må spillerne levere varene, og AaFK må bli et vinnende lag. Trond Fredriksen er ikke den eneste som skal ha ansvaret for å snu den nedadgående interessen, men en trener er nå en gang en viktig brikke. Hvor lang tid trenger han og hans team for skape et lag som folket på Sunnmøre vil trykke til sitt bryst?  

En kapasitet. Derfor spør jeg meg selv hvorfor det ikke kan gå an å gjøre grep som vil ha større odds for hurtigere suksess. Hadde det ikke vært en god løsning å hente inn en trener med solid og god erfaring, en trener med kapasitet og evne til å skape et lag på relativt kort tid. En som dermed kunne være en slags læremester for Trond Fredriksen, Karl Oskar Fjørtoft og resten av teamet.

Kanskje to sesonger hadde vært nok. Trond Fredriksen & co skal naturligvis være med å bidra med sin kunnskap i denne perioden, men parallelt ville de plukket opp mye god lærdom slik at de en gang kan tre inn i hovedrollen slik de nå drømmer om.

Jeg har for øvrig nevnt mine ideer til Trond Fredriksen. Hva han der og da tenkte vet jeg ikke, men han protesterte i hvert fall ikke.

Kroner og øre.
En slik løsning vil naturligvis ikke være av det billige slaget, men har AaFK egentlig råd til å la være? 2015 har vært et år i motgang både sportslig og økonomisk, og ingenting vil bli annerledes hvis det fortsetter på samme måte. Hvis de ansvarlige i administrasjon og styre ikke innser akkurat det vil jeg anbefale at de trer til side for nye krefter.

Målsettingen om å være et lag i toppen av norsk fotball kan selvfølgelig endres, men da tror jeg at det vil være begynnelsen på slutten. Hvem gidder å følge et lag uten ambisjoner?

La meg nå for all del nevne at Trond Fredriksen og de andre i trenerteamet har mange plusser. Ikke minst har de en fantastisk klubbfølelse, som selvfølgelig er meget verdifullt. Men det er likevel noe som heter å skynde seg langsomt.
15 SISTE
  Semifinale i straffesp...
  Ingen bønn; AaFK ikke...
  Offensiv satsing for b...
  Å vinne er ikke det vi...
  Karakterboka - vårseso...
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...