Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Spilleranalysen gir et klart svar


AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(20/01/2016)
BILDETEKST: Oddbjørn Lie var visekaptein i fjor høst. Det vervet bør han få tilbake i 2016. Fotoet ble knipset i fjor da Molde besøkte Color Line stadion. Til høyre ser vi Martin Linnes.
 
– – – 
 
 
I dagens kommentar vurderer jeg hver enkelt av de 19 AaFK-spillerne. Jeg spør kort og godt om de holder nivået som skal til. Analysen er dessverre ikke bare hyggelig lesning. Jeg vurderer også de ulike lagdeler. Det er heller ikke hyggelig lesning. 
 
Klubbens målsetting frem til og med 2018, om å være et attraktivt lag i toppen av norsk fotball, står fortsatt urørt, og det kan ikke tolkes på annen måte enn at AaFK-leder Reidar Mjelde & co stort sett er fornøyd med tingenes tilstand. 
 
Fem millioner kroner er ifølge ÅFAS-leder Bjarne Haagensen øremerket spillerkjøp. To nye spillere har signert. En tredje spiller (høyre back) skulle vært på plass, men den overgangen er forsinket på grunn av en skade. Merkelig nok vet ikke noen i AaFK hva omfanget av den er.   

Noen fakta. Om vel syv uker er vi for alvor i gang med sesongen. AaFK åpner med hjemmekamp mot fjorårets bronsevinner, Stabæk. 13.mars er ikke rekordtidlig, også i 2010 og 2013 begynte sesongen omtrent på samme tid. 
 
6. januar var spillergruppa samlet til sin første fellestrening. Leke James har slitt med lyskeproblemer. Han har kun trent alternativt, og enda ikke vært med på noen av fellesøktene ute på Color Line stadion. Da jeg snakket med ham før helga, antydet han at han ville være med for fullt i løpet av en til to uker. De øvrige spillerne har stort sett gjennomført treningene som planlagt, selv om ikke alle spilte fredagens internkamp.
 
I skrivende stund er det 17 utespillere og to keepere i A-troppen. En utespiller skal inn, dermed til sammen 20 spillere. Det er to færre enn i 2015. Trener Trond Fredriksen mener at det kan tjene klubben på sikt med en liten spillerstall, men om det er en riktig konklusjon gjenstår å se. 

Individuell analyse. Her følger min vurdering av spillerne.  Delt inn i tre kategorier; gode nok for Tippeligaen, middels nivå og usikkert nivå.
 
Gode nok: Henrik Bjørdal, Leke James, Peter Orry Larsen, Bjørn Helge Riise og Aron Thrándarson. Fem spillere, med årets nyutnevnte lagkaptein Bjørn Helge Riise i spissen. Orry Larsen og Aron Thrándarson hadde ikke all verdens sesong i fjor. Begge skadeplaget, mye opp og ned-prestasjoner, men likevel mener jeg at de forsvarer plassen i beste kategori. I fjor så vi at islendingen Thrándarson hadde mye inne, og det skal bli spennende å følge ham i hans andre sesong her i Norge. 
 
Middels nivå: Fredrik Carlsen, Andreas Lie (keeper), Oddbjørn Lie og Edvard Skagestad. Fire spillere. Andreas Lie har sin store sjanse til å bli førstekeeper, mens tvillingbror Oddbjørn Lie kjemper om en midtstopperplass. Han bør også få tilbake ansvaret som visekaptein. Fredrik Carlsen var ute med skade stort sett hele 2015-sesongen. Nå er han forhåpentligvis skadefri, og kan gi laget et skikkelig løft. 
 
Usikkert nivå: Mos Abdellaoue, Carl Bjørk, Sondre Brunstad Fet, Daniel Grétarsson, Vebjørn Hoff, Marlinho, Tero Mäntylä, Thomas Skog Martinussen og de to nykommerne Lars Cramer (keeper) og Mikkel Kirkeskov. 
 
Dessverre den største gruppen med hele ti spillere, riktignok inklusiv de to ny-signeringene. Her er mye potensiale, men vil de få det ut? Mos har rutinen, men skuffet i fjor. Skuffet gjorde også Mäntylä og Martinussen. Kan de tre slå tilbake i år? Bjørk, vil han få tillit? Vil trenerne få rett i sin tro på Vebjørn Hoff og Marlinho? Og hva med Grétarsson og Fet? Lovende ja, men trenger sannsynligvis mer tid.
 
Lagdelene. Og hva med lagdelene? Fra ledere og trenere har vi flere ganger hørt om kanonlaget, men jeg er i tvil om akkurat det.  
 
Keeper: Førstekeeper de siste sesongene, Sten Grytebust, er ute. Dermed står konkurransen mellom Andreas Lie og nykommer Lars Cramer. Begge er relativt erfarne, men hvor gode er de egentlig?
 
Forsvar: I fjor var forsvarsfireren lagets svakeste lagdel, hele 57 baklengsmål på 30 seriekamper. Vi så store svakheter i det mest elementære: press, markering og duellspill. Mye kan rettes med godt treningsarbeid, men jeg er litt i tvil om trenerteamet har kapasiteten inne. Vi så lite fremgang i løpet av fjorårssesongen, og det er betenkelig.
 
I internkampen som ble spilt før helga så vi repriser fra i fjor. To av baklengsmålene burde vært forhindret. Ett med enkelt press og markering, det andre med bedre duellspill. Om trenerne sa noe til de involverte etter kampen vet jeg ikke, men det ble i hvert fall ikke sagt noe der og da. Det burde vært gjort.
 
Jeg har etterlyst en ny midtstopper, en sjefstype med skikkelig pondus. Men en slik spiller står ikke på agendaen.
 
Midtbane: Holder nivået. Lagets sterkeste lagdel, og hvis Bjørdal og Thrándarson blomstrer kan det bli meget bra.  
 
Angrep: Ja, hva skal en si? Leke James er eneren. Om Mos og Bjørk slår til kan det bli bra. Fortsetter de som i 2015 blir det ikke bra. 15 SISTE
  Semifinale i straffesp...
  Ingen bønn; AaFK ikke...
  Offensiv satsing for b...
  Å vinne er ikke det vi...
  Karakterboka - vårseso...
  Sjansen for nedrykk el...
  I full oppløsning, ned...
  Veben håper CLS kan bl...
  Spilleranalysen gir et...
  Er Trond Fredriksen et...
  Bryter mot guttene – o...
  Stakkars AaFK. Dette s...
  Vil jobbe knallhardt f...
  Hvem skal erstatte Mic...
  Den gode svensken takk...