Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur

100 år siden en av byens store sønner ble født

Kulturmennesket, radiostemmen og filologen Hartvig Kiran ble født i Ålesund 3. november 1911. 100-årsdagen for hans fødsel nærmer seg, og mange – også i hjembyen – vil være med å hylle eneren Hartvig Kiran. Han er utvilsomt en av byens aller største sønner.

Kultur
(12/10/2011)
MANGE STRENGER: Hartvig Kiran var gjennommusikalsk og likte seg godt i selskap med gitaren. Men den karismatiske kulturpersonligheten hadde mange talenter – og mange strenger å spille på. Om drøye tre uker er det 100 år siden han ble født i Ålesund. (Foto: NRK).
 
- - -
 
Hartvig Kiran startet sin radiokarriere som sommervikar for Kristian Langlo ved NRKs kontor i Ålesund i årene1935, 1936 og 1937. Men det var mange år etter at han debuterte i arbeidslivet, forteller NRK-kollega Asbjørn Gjærde.

– Sju år gammel debuterte Hartvig Kiran i arbeidslivet som avisbud for Møre Tidend. Dernest var han avisbud og regningsbud for Møre Socialdemokrat. Vintrene skar han torsketunger, som han gikk rundt i byen og solgte halvlitersvis, sier Asbjørn Gjærde.

Oppveksten i Ålesund
Kirans far, Hartvig Nikolaisen Kiran, var trønder, men kom til Ålesund i ung alder. Han arbeidet som fagmann med stein, jord og sement. Hartvigs mor het Elisabeth Peterson og var ålesundsjente.  Hartvig Kiran ble en gang spurt om han kom fra fattigfolk, og svarte slik:

– Om eg kjem av fattigfolk? Ja, eg kjem iallfall ikkje av rikfolk. For rikt var ikkje miljøet, når vi reknar i pengar. Men fattig, verkelig fattig, var vi ikkje. Eg kan aldri minnast at vi nokon gong måtte ta imot hjelp fra kommunen, som så mange andre måtte.

Fra Apotekergata til Verpingsvika
Hartvig Kiran kom til verden i Apotekergata 2 på Aspøya. Men han vokste opp på Nørvøya – i arbeiderstrøket i Verpingsvika – med adresse Sorenskriver Bullsgate 56.  I motsetning til sine jamnaldringer i dette strøket – og andre arbeiderstrøk i byen – sluttet ikke skolegangen til ”professoren”, som mange kalte han, med folkeskolen. Han tok examen artium ved latinlinja på Latinskolen i 1931 med glimrende karakterer.
Så begynte han å studere filologi ved Universitetet i Oslo (til laud og karakteren 1,97 i norsk som hovedfag). Det gjorde at hans forbindelser til Ålesund ble mer sporadisk, forteller datteren Yngvil Kiran.

Opptatt av hjembyen
– Han var opptatt av hjembyen, men det var aldri aktuelt for ham å flytte tilbake dit etter at han kom til Oslo, forteller hun.

– Vi var fire søsken, og far hadde en livsholdning han selv levde etter og som han ville formidle også til oss. Det var at de talenter du har fått utdelt, skal du bruke og ta med deg videre i livet. Det var også det siste han sa til meg før han døde, sier Yngvil Kiran.

Dyktig journalist
Selv om Hartvig Kiran døde i 1978, bare 66 år gammel, rakk han å sette dype og varige spor etter seg. I NRK gikk han fra hallomannstillinga til Dagsnytt, hvor han leste nyheter og var reporter. I krigsåra 1941 til 1945 var han programsekretær ved NRK-kontoret i BBC i England.
Dermed var han ”ei av røystene frå London”, sammen med blant andre Toralv Øksnevad og Toralf Rytter.

– Kiran viste tidlig at han ikke bare var en flink filolog med fin radiostemme, men også en dyktig journalist. Det går gjetord om mange av reportasjene hans, og måten han ordla seg på var skoleeksempel på god formidling, sier Asbjørn Gjærde.

Mangesidig talent
Hartvig Kirans mangesidige litterære virksomhet gav seg utslag på flere områder. Han var gjennom-musikalsk og en av stifterne av ”Visens Venner”. Lyrikeren Kiran kalte seg selv for viseforfatter. Det vi nevner i denne artikkelen er bare en liten bit av alt Hartvig Kiran gjorde. Av hans produksjon kan vi nevne ”Viser frå min gitar” (1971) og ”Viser til Mariann” (1973), begge med inspirasjon fra det ålesundske folkeliv og bymiljø.

Ålesund Kammerensemble var et prosjektkor som ble etablert i Ålesund i 1982 av kulturskolelærer Arne Sæther. Dette var et ledd i arbeidet med å utvikle en forestilling basert på Hartvig Kirans visesyklus nettopp om Ola Skutvik & Mariann. Sæther engasjerte Henning Sommero til å arrangere visene, som hadde både tekst og melodi fra Kirans hånd. Koret hadde en besetning av erfarne musikere fra Ålesund og området rundt.

Sammen med Lars Klevstrand og Hege Tunaal mottok de Spellemannsprisen 1983 i klassen visesang for dobbelalbumet Hartvig Kirans viser – Historia om Ola Skutvik & Mariann.

Prisbelønnet oversetter
Kiran oversatte utenlandsk lyrikk og teaterstykker som Hamlet, Macbeth og Annie get your gun, Oh! What a Lovely War (Ai, ai for ein artig krig).

I 1960 fikk han Norsk Oversetterforenings Bastian-pris for oversettelser av Robert Burns lyrikk fra engelsk til nynorsk. I 1967 fikk han teaterledernes oversetterpris for Hamlet.

Hartvig Kiran har vært formann i Noregs Mållag, i Norsk Språknemd, i Visens Venner og i Venner av Det norske Teatret. Sammen med Arthur Klæbo fikk han også kringkastningsprisen for lang og verdifull innsats for nynorsk i NRK. Han var også formann i Norsk kulturråd.
Yngvil Kiran har fulgt i sin fars NRK-fotspor og er i dag sjef for NRK Radioteateret. Hun husker sin far som en arbeidsnarkoman, og skjønner egentlig ikke at han fikk tid til alt han gjorde. Hun forteller at faren var svært opptatt av formidling av poesi, noe han fikk gjøre i programposten ”Ønskediktet”. Dette var et av NRKs flaggskip i en årrekke.

– ”Det var forfattaren sjølv som las”, er et uttrykk som har blitt hengende igjen etter faren min. Han annonserte diktene slik i ”Ønskediktet”, og hadde alltid fire sekunder pause før diktet og fire sekunder etter diktet. Det var for at lytterne skulle få tid til å la diktet synke, sier Yngvil Kiran.

Lytt på radio
Etter hva vi erfarer skal 100-års dagen for Hartvig Kirans fødsel markeres i NRK med et eget radioprogram 3. november. Allerede 2. november tjuvstarter imidlertid visevenner med en forestilling på Josefine Visescene i Oslo, der Kari Svendsen, Lars Klevstrand, Hege Tunaal og Per Husby er med.
Nasjonalbiblioteket følger opp med en markering 5. november, og etter hva vi kan forstå skal også hjembyen Ålesund feire kulturpersonligheten Hartvig Kiran.

Familien invitert til hjembyen
– Det gjør vi i regi av Ålesund kommune i samarbeid med kulturskolen og biblioteket. I Arbeideren, på selve fødselsdagen 3. november, blir det satt opp ei forestilling med ulike aktører som vil bære frem tekster og musikk av Hartvig Kiran. Forestillingen heter ”Hartvig Kiran i ord og toner” og familien til Hartvig Kiran er invitert. På biblioteket blir det også utstilling og et litterært frikvarter om kulturpersonligheten Kiran, sier kultursjef Lars-Johan Huse.
Mange vil hylle
Hartvig Kiran var gift med filologen Anna Karin Kiran, som i dag bor i Oslo. De fikk tre sønner og en datter. På spørsmål om de selv skal markere 100-årsdagen for hans fødsel, svarer Yngvil Kiran slik.

– Mest trolig blir det en intim markering i vår nærmeste familie. Om de da ikke tar turen til Ålesund og blir med på feiringen her!
På Ivar Aasen-tunet i Ørsta blir det også markering lørdag 5. november med bokkveld der blant andre NRK-profil og kulturmennesket Erling Lægreid tar for seg ”En time med Hartvig Kiran”.
 
 15 SISTE
  Gjør klart for UKM-tur...
  Den gang Astrid var un...
  Ekstrakonsert for Bymi...
  Sunnmørsk mat fra havd...
  Frister med Pool Party
  Kygo spiller inn musik...
  Travel, engasjert og ...
  Regnbuebarn til Parken
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Standup-suksess i ti å...
  Startet som et kjærlig...
  U.-KA for alle
  Musikalsk nyttårshylle...
  Momentium-appen legges...
  – Det er fint å kunne ...
annonse   
Nytt i Uka Forlag