Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

Brødrene fra Fjellgata opplevde New Yorks selskapsliv

Kjell Skorgevik er nå klar med bok nummer to om Holm-dynastiet i Ålesund. I første bok viet han mye plass til Aksel Holm som var arving til et av landets største forretningsforetak, tranfirma Oluf Holm AS i Moloveien.

Kultur
Tekst Kjell Skorgevik/ Øyvind Johan Heggstad   
(23/08/2017)
Bildetekst: Brødrene Aksel (t.v) og Kjell Holm gir en god klem til Virginia som Kjell ble forlovet med i New York under oppholdet i 1948-49.
 
. . . 
 
 
Aksel Holm var ved krigsutbruddet tysk konsul i Ålesund, og han ble anklaget for økonomisk landssvik og for et positivt forhold til NS og okkupasjonsmakten.
Bok nummer to vier Kjell Skorgevik i hovedsak til Aksel Holms to sønner, Kjell og Aksel jr..
Brødrene vokste opp i Fjellgata og var fjerde og siste generasjon i den kjente industrifamilien. 
Kjell og Aksel var arvinger av et av byens største forretningsforetak og ble som unge menn overlatt ansvaret for tranproduksjon og fryseri da faren, Aksel Holm sr., døde i 1947. 
Aksel jr. ble da direktør. Han var også flyver, og på dagen tre år etter at hans far døde, styrtet han med flyet han førte. Da måtte Kjell overta forretningen. Men den nye boken handler ikke om forretningslivet. Den handler om privatlivet. Familiens gode økonomi ga guttene muligheter og opplevelser som få andre kom i nærheten av. 
Fremstillingen baserer seg på dokumenter og foto som Kjell Holm etterlot seg da han døde i 2009. Sentralt i dette er en samling av brev som de to brødrene sendte fra Amerika i 1945-49. De skrev hjem hver uke om sine opplevelser, i alt 160 brev. Begge arbeidet på firmaets New York-kontor med å reetablere forretningen etter verdenskrigen, men hadde både lyst og anledning til å kaste seg inn i storbyens selskapsliv der de møtte mange kjente skuespillere og kjente amerikanske borgere. 
 
Aksel Holm jr. 
Aksel jr. var i sin ungdom en god idrettsmann og var Ålesunds beste svømmer. Han reiste til USA allerede i august 1945 for å reetablere forretningen som lå nede under krigen. Etter år med krig i Norge var det et helt annet samfunn enn hverdagen i Ålesund han møtte i New York. I løpet av kort tid ble han et kjent ansikt på byens mest populære utesteder, og han søkte bevisst innpass i miljøet som han omtalte som café-society som inkluderte filmstjerner, rikfolk og andre som ikke hadde noe imot å bli observert og omtalt offentlig. Han var den første av de to brødrene som Sonja Henie møtte i New York og som hun ble begeistret for.
Aksels brev handler ofte om filmstjerner og modeller. Han følte seg tydeligvis komfortabel i deres selskap og ble omtalt i sladderspaltene når han ble observert sammen med kjente modeller. New York hadde på denne tiden en plass som «utstillingsvindu» for skuespillere. Skulle de lykkes i Hollywood måtte de sørge for å bli sett i N.Y. For Aksel kunne det ikke passe bedre. Han besøkte L.A. og Hollywood og fikk mange oppfordringer om å prøvefilme. Han takket nei, men angret på det. 
Under oppholdet sørget Aksel for å ta flysertifikat. Da han returnerte til Ålesund kjøpte han et fly og aksjer i flyselskapet i byen. Han ble viktig for utviklingen av luftfartsnæringen i Ålesund, især syketransport. Aksel Holm jr. omkom i en flyulykke ved Lillehammer i 1950. 
 
Kjell Holm
Da Aksel kom hjem var det Kjell Holms tur til å dra av sted. Han gled rett inn i brorens vennekrets og i halvannet år ble han en hyppig gjest på de samme utesteder som broren. Begge knyttet kontakter i den velstående Astor-familien og feiret familiehøytidene hos disse. Gjennom selskapslivet ble de kjent med de ledende skuespillerne i Hollywood og Broadway, og med medlemmer av Rockefeller og Vanderbilt- familiene. Da Sonja Henie kom til N.Y. med sitt isshow ble Kjell kjent med henne. De var mye samme både der og i Hollywood hvor Sonja bodde. Sonja ba flere ganger Kjell gifte seg med henne, men han skyldte på sine forpliktelser i Norge. En rekke ganger ble Kjell omtalt i sladderspaltene, både sammen med Sonja og andre. 
Da Kjell kom tilbake til New York etter et opphold i Ålesund ble de imidlertid et par og spekulasjonene om giftemål var livlige. I 1953 opptrådte hun i Norge for første gang etter krigen og hun ferierte da både på Kjell Holms landsted i Vågå og i Ålesund. Året etter brøt Kjell forlovelsen. I boken får vi vite at de hadde god kontakt så lenge de levde og at Sonja ringte Kjell to dager før hun døde.
Etter noen år avhendet Kjell Holm forretningene i Ålesund og flyttet til Sveits. Han fulgte godt med i hva som skjedde i hjembyen, husket den med rause gaver og opprettet i 1994 Stiftelsen Kjell Holm. Han var en globetrotter, men tilbragte alltid tre sommermåneder på landstedet Sandbu.
 15 SISTE
  Musikalsk nyttårshylle...
  Momentium-appen legges...
  – Det er fint å kunne ...
  Levende formidling av ...
  Julehygge i Molovegen
  Putti Plutti Pott – en...
  S-M-XL slår jul igjen
  Fra drøm til virkeligh...
  – En groovy affære
  Larsgården skolekorps ...
  Musikk fra hjertet
  Drømmen er å reise i E...
  Lidenskap for akrobati...
  Kantor Ola Eide takker...
  Ålesunder i The Phanto...
annonse   
Nytt i Uka Forlag