Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Den gang Astrid var ung ...

... da var hele Ålesund annerledes. Og folka som bodde der og måten de levde på var annerledes. Det har Astrid Overaa nå laga barneforestilling om.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(27/03/2019)
Bildetekst: Hesten «Rosa» har Astrid kjøpt på teaterauksjon i Bergen, sammen med en haug andre rekvisitter. Den skal minne om Heste-Holk og varetaxien hans, som ble trukket gjennom Ålesunds gater nettopp av en hest ved navn «Rosa».
 
. . .
 
 
– Det er veldig mye som har forandra seg siden jeg ble født for 62 år siden. Hele byen var annerledes, lekene vi lekte, maten vi spiste ... 
– Ja, til og med foreldrene var annerledes! Den gangen var det jo for eksempel flere som hadde mødre som var hjemmeværende, forteller Astrid Overaa.
I samarbeid med regissør og kunstnerisk leder for Teatret Vårt i Ålesund, Cecilie Lundsholt, holder Astrid på å sy sammen en stillferdig barneforestilling med sanger og fortellinger om hvordan det var å vokse opp i Ålesund for 50-60 år siden.
 
De gode fortellingene
– Jeg tror det er kjekt for barna å ha en bestemorfigur som forteller om gamle dager. Det syntes i alle fall jeg da jeg var liten. Jeg har alltid vært glad i gode historier – og det er jo det jeg har levd av, sier hun med sitt store smil.
Men hun er litt spent på hvordan barna tar imot en litt langsomtgående halvtime med fortelling og viser:
– Barn i dag er jo så vant med at alt går så fort, og at alt har levende bilder. Jeg tror de også trenger fortellinger som er mer langsomme, og der de må lage bildene i sitt eget hode, poengterer hun.
 
– Astrid er en gav til byen!
Cecilie forteller at Astrid og hun lenge har snakka om å jobbe i lag. Da hun flytta til Ålesund for å overta ledelsen for barne- og ungdomsavdelinga til Teatret Vårt, åpna det seg en mulighet: Gjennom prosjektet «Prøverom» gir Teatret Vårt skuespillere og teatergrupper muligheten til å samarbeide med en veileder om å utvikle en teateridé for målgruppa under 12 år.
– Jeg er kjempeglad for at Astrid ville være med på dette. Hun er en fantastisk visesanger og forteller! Det er en gave både for voksne og barn å høre henne fortelle – ikke minst når hun uttrykker sin store kjærliget til Ålesund gjennom sitt blikk på byen. Denne forestillinga kommer til å bli en nydelig, liten perle! sier hun med stor begeistring.
 
Et hav av historier
Astrid har nærmest et uendelig lager av barndomsminner å ta av, og da dette intervjuet ble gjort, var det nok fortellinger til halvannen time. Det skulle reduseres til en fortetta – men på alle måter neddempa – halvtime. Eller kanskje må det strekkes til 40 minutter ...
– Jeg vokste opp på Fjelltun, den beste plassen i verden, og begynner med å fortelle om hva vi lekte med, og om skogen bak huset, der vi både lekte og fant oss noe å spise på. Etter hvert åpna verden seg mer og mer for oss, først med Borgundvegen, så gradvis resten av byen. Livet fulgte årstidene og byens puls på en helt annen måte enn i dag: Vi gjorde helt andre ting om sommeren enn om vinteren – og om søndagene spiste vi vafler og gikk i finkjole ...
Hun forteller om tissepotta som ble brukt om natta fordi doen var helt nede i kjelleren, om da foreldrene kjøpte den aller første TV-en i gata, om foreldra som fikk sitt første barn da de var 18 år gamle (og som var helt vanlig den gangen), om pappaene som var så glad i biler at de gav dem navn – og som av og til prioriterte å kjøpe ny bil selv om det betød at familiene ikke hadde råd til middag på flere måneder.
– Den aller første bilen pappa kjøpte, husker jeg fikk navnet «Sofia». Det var en svart T-Ford som man måtte sveive i gang. Det er jo nesten ikke til å tro, humrer Astrid.
Forestillinga «Da e var lita» vises på Arbeideren.
 15 SISTE
  Gjør klart for UKM-tur...
  Den gang Astrid var un...
  Ekstrakonsert for Bymi...
  Sunnmørsk mat fra havd...
  Frister med Pool Party
  Kygo spiller inn musik...
  Travel, engasjert og ...
  Regnbuebarn til Parken
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Standup-suksess i ti å...
  Startet som et kjærlig...
  U.-KA for alle
  Musikalsk nyttårshylle...
  Momentium-appen legges...
  – Det er fint å kunne ...
annonse   
Nytt i Uka Forlag