Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Gjør klart for UKM-turné

Noen av de mange unge kulturelle uttrykkene som befinner seg i regionen skal samles i forbindelse med The North West sin UKM-turné.

Kultur
Tekst Maria Nerhus   
Foto Maria Nerhus   
(03/04/2019)
Bildetekst: Kulturkonsulent Lin Marie Norberg Jacobsen er full av entusiasme over den forestående UKM-turneen. Kommunene Giske, Skodje, Sula og Haram får besøk, i tillegg til Ålesund. 
 
. . .
 
 
– Dette er så gøy! stråler Lin Marie Norberg Jacobsen, kulturkonsulent, Virksomhet kultur. Hun forbereder ungdommen som straks skal på tur. 
Noe av tanken bak denne turneen ble vekket da de ulike UKM-arrangementene i hver kommune gikk av stabelen tidligere i år. Noen ble tatt ut til å representere sin kommune i fylkessamlingen som skal være i Kristiansund i mai, mens noen igjen har blitt spurt om å være med på denne turneen. Gjengen fra Ålesund, samt konferansierene skal delta på alle fem stedene, resten av programmet på hvert enkelt sted, skal de lokale utøverne fylle. 
 
Fem besøk
– Vi har tenkt på sammensetning, og at uttrykket skal passe for alle, fra småsøsken og besteforeldre og en variasjon av innhold, forteller Jacobsen. Da blir det egentlig fem ulike settinger, men med samme ramme. Aldersspennet på de som skal fremføre strekker seg fra 12-20 år.
The North West sin UKM-turné skal til Valderøy kulturskole torsdag 11. april, dagen etter er det Skodje og Gomerhuset som får besøk, før Devoldfabrikken står for tur lørdag 13. ID-Huset og ungdommen i Brattvåg skal være vertskap 23. april og så avsluttes turneen med framføring i Parken kulturhus lørdag 27. april. 
 
Godt forberedt
Kulturkonsulenten er også med å arrangere The North West og har en klar formening om at det jo er ungdommen som er framtida til regionen. Hun beskriver ungdommer med masse talent, glede, entusiasme og fortellertrang.
Arrangementene er gratis og atter en gang er «lave skuldre» utgangspunktet. Deltakerne skal sitte igjen med en god opplevelse som skal smitte over på publikum.
– Dette må folk komme på! Det blir helt fantastiske forestillinger, stråler hun.
Det er altså fem forskjellige forestillinger satt sammen av UKM-konferansierer. De har god erfaring og trening etter UKM-workshopene på Parken kulturhus og Fagerlia videregående.
 
 

– Gøy å opptre 

En etter hvert scenevant Jonas Kvamme er blant deltakerne fra Ålesund, som skal være med på hele turneen. 
Scenenavnet er «Unge Jonas» og han uttrykker seg gjennom rap og hip-hop. 
– Jeg lager tekstene selv, men ikke beats`a, forteller han om forberedelsene. Det er stadig nye tekster på gang, så han har enda ikke bestemt seg for om han skal fremføre samme låt på alle fem konsertstedene eller om han skal variere uttrykket. 
På spørsmål om hvorfor han takket ja til å være med på turné, svarer han enkelt at det er fordi det er gøy å opptre.
– Jeg er som regel ikke nervøs, deler han.
«Unge Jonas» har en storebror som har vært til stor inspirasjon, i Isak «Shorty». Også han i samme musikksjanger. 
– Han er grunnen til at jeg begynte, forteller «Unge Jonas». Om enn så lenge vedgår han at storebror er flinkest.
 
 

– En veldig god erfaring 

Til å lose de unge UKM-erne i hver bygd og by, skal en gjeng konferansierer stå for den jobben. Også de er ungdommer, blant dem Herman Nerland Storvik. Han gjorde samme jobben under lokalmønstringen av UKM i Parken kulturhus tidligere i år.
– Jeg syns turneen hørtes morsom ut, svarer han på spørsmål om hvorfor han vil være med. Fra 2018 har Herman erfaring fra å være deltaker på UKM, mens han i år var blant programlederne.
– Det er mye mer å gjøre som konferansier. Det fine samholdet man opplever som deltaker, syns jeg vi fikk som konferansierer likevel, deler han fra erfaringen. Og det kunne kombineres med å delta. For Herman deltok også i en dansegruppe i år.
– Å være konferansier er både gøy og lærerikt, beskriver den scenevante ungdomsskoleeleven med god erfaring fra teater. 
Nå må han og resten av gjengen i konferansiergruppa forberede seg til fem ulike fremføringer.
– De som er fra Ålesund skal jo være med hele tiden, på alle fem plassene, så det er de andre som blir ulike fra sted til sted. Jeg tror det skal gå helt greit, sier Herman Nerland Storvik.
 15 SISTE
  Gjør klart for UKM-tur...
  Den gang Astrid var un...
  Ekstrakonsert for Bymi...
  Sunnmørsk mat fra havd...
  Frister med Pool Party
  Kygo spiller inn musik...
  Travel, engasjert og ...
  Regnbuebarn til Parken
  Vil samle Sunnmøres mu...
  Standup-suksess i ti å...
  Startet som et kjærlig...
  U.-KA for alle
  Musikalsk nyttårshylle...
  Momentium-appen legges...
  – Det er fint å kunne ...
annonse   
Nytt i Uka Forlag