Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

I BILDET: Drømmer om Gilmour på Giske

Navn: Idar Giskegjerde
Alder: 46
Gift med Hege
Barn: Henrik (15), Ida (12) og Ingrid (7).

Aktuell som: Studiosjef for Ocean Sound Recordings på Giske og prosjektleder i Momentium, selskapet som står bak Midtsommerjazz, Jugendfest og Sommerfesten på Giske.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(15/06/2011)
Idar Giskegjerde er blant dem som vet hva vi har i vente når Minor Majority-vokalist Pål Angelsgård slipper debutalbumet som soloartist. I likhet med en rekke kritikerroste plater fra de siste årene er det  nemlig spilt inn i Ocean Sound Recordings, studioet i fjøresteinene på Giske der Idar er den som sørger for at alt går rundt. Fra kontoret hører han hver eneste dag toner, riff og harmonier fra musikken som ennå ikke har kommet:

– Jeg må si det føles litt rart når man plutselig en dag hører de samme tonene på radio som man hørte i studio for et halvt eller et helt år siden, smiler Idar.

En studiohyllest.
Det siste året har blant annet Maria Mena, Nils Petter Molvær, Farmers Market, Ola Kvernberg Trio, Hedvig Mollestad Trio og Hilde Louise Asbjørnsen spilt inn musikk i Ocean Sound Recordings. Artistnavnene viser at særlig jazzmusikerne har lagt sin elsk på studioet i fjøresteinene, noe som sier ganske mye om hvilke kvaliteter som befinner seg både innenfor og utenfor studioveggene. Hilde Louise Asbjørnsen gikk til og med så langt som å la begeistringen for studioet gi navn til albumet som kom for et par uker siden: Divin’ at the Oceansound heter plata, som har blitt hyllet av et så godt som samlet kritikerkorps.

Løsningsorientert. Som studiosjef er Idars oppgaver blant annet å sørge for at bookingkalenderen er så full som mulig, slik at studioet overlever – men uten at det skjer noen dobbeltbooking. Dessuten ser han til at det er tekniker tilgjengelig, at utstyret er på plass og i orden, at pianoet er stemt – kort og godt at musikerne kan få et så knirkefritt studioopphold som overhodet mulig.

– Man må være løsningsorientert og kunne ta ting på sparket, for musikerne har begrenset tid i studioet, og kan ikke vente til dagen etter om det er noe som ikke fungerer. I det hele tatt er det svært varierte dager, og jeg får møte utrolig mange hyggelige folk. Musikere er i det hele tatt langt triveligere enn det mange kanskje tror, og de fleste uttrykker stor takknemlighet og glede over å ha fått muligheten til å være her, forteller Idar.

Sponsorpleie. Jobben som studiosjef er en halv stilling som Idar kombinerer med å være prosjektleder i festivalselskapet Momentium. Der samarbeider han med Lars Berg Giskeødegård om å skaffe og pleie sponsorer og samarbeidspartnere for Midtsommerjazz, Sommerfesten og Jugendfest. Samarbeidspartnerne tilbys sponsorpakker med VIP-billetter og bred profilering i de fem årlige festivalavisene, på nettsidene og sosiale medier og på selve festivalene. Opplegget framstår som den rene honningkrukken for sponsorene:

– Vi blir møtt med utrolig mye positivitet av næringslivet her i distriktet. Bedriftene tar imot oss med åpne armer, og det gjør at det er veldig kjekt å reise rundt og møte dem, sier Idar.

Pink Floyd og Dire Straits.
Idars musikkinteresse ble for alvor vekket i 10-årsalderen, da broren anskaffet en gammel båndspiller, en vinylspiller og en haug med vinylplater. Mye av det var svensktopper og ymse annet som ikke gjorde det helt store inntrykket, men særlig én plate skilte seg ut fra alle de andre:

– Jeg oppdaget et cover med en slags trekant utenpå og som så utrolig kul ut. Det var Dark Side of the Moon med Pink Floyd, og da jeg hørte ”Time”, var jeg solgt.  Litt senere på 70-tallet oppdaget jeg Dire Straits og Mark Knopfler, og siden den gang har jeg stadig vekk hatt perioder der jeg har hørt veldig mye enten på Dire Straits eller på Pink Floyd, forteller han.

Norske favoritter.
Andre av Idars musikalske favoritter er og har vært Henning Kvitnes-bandet The Young Lords, Åge Aleksandersen, Dumdum Boys og DeLillos:

– Før snakket man om at noe var bra til å være norsk, men de siste åra har norsk musikk blitt så bra at det nærmest har danka ut alle andre – i så godt som alle sjangre! Av nyere ting er jeg veldig begeistret for de unge bergenserne i The New Wine; det er en gjeng som har tatt musikken litt tilbake til funken og synthesizerne på 80-tallet. Ellers er jeg generelt glad i riff og mye trøkk, og det bandet som jeg mener er i føringa her til lands, er John Olav Nilsen & Gjengen. Dessuten må jeg nevne Montée – de er bare råbra!

Platebutikksjef.
Før Idar ble rekruttert til Momentium og Ocean Sound Recordings hadde han bak seg 13-14 år i platebutikkbransjen, først som butikksjef i Hysj, hysj!-kjeden og deretter som daglig leder for de to Musikkverket-butikkene i Ålesund. At byens og landets platebutikker nå synger på siste verset, synes han er trist, men han ser også positive trekk i den digitale utviklinga:

– Det vil nok finnes CD-er ennå en stund; skal det bli helt slutt, blir man nødt til å skyte alle over 45! Samtidig er det jo slik at det nå har blitt utrolig mye lettere både å få laget og gitt ut musikk. Dessuten er det jo nå slik at artistene ut og spille for å tjene penger. Det har ført til at vi nå kan få artister til Ålesund som man bare kunne drømme om tidligere, sier Idar Giskegjerde, som får avslutte med å presentere sin aller våteste drøm:

– David Gilmour, Pink Floyds fantastiske gitarist, har alltid vært min store favoritt, men jeg har dessverre aldri fått sett ham på konsert. Tenk om vi kunne fått ham til å spille live her i studioet... Han er jo bestekompis med Bryan Ferry, som skal spille på Jugendfest, så ingenting er umulig!


15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...