Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden

Sett fra krakken min

Svenskegrensa på Ørskogfjellet

Om ei riksgrense nær oss på slutten av 1650-tallet:
”... blei det sluttet fred i 1658. Og det var ved den fredsslutninga at Norge måtte avstå heile Romsdals Amt til Sverige.”

Sett fra krakken min
Tekst Harald Grytten   
Foto Harald Grytten   
(29/06/2011)
BILDETEKST: Like oppfor den største rasteplassen for reisende på Ørskogfjellet, står denne støtta, som må betraktes som et gammelt grensemerke. Den bærer inskripsjonen ”Bergens Stift Ørskog Thingl” og ”Trojms Stift Vestnæs Thingl”. – ”Thingl” betyr ”tinglag”, ”Trojms” betyr ”Trondhjems”. – Det er altså Ørskog vi har til venstre og Vestnes til høyre for steinen. Grensa går videre vestover til fjellet, som vi ser i det fjerne bak steinen, og derifra videre til Midøya og Harøya.
 
 
– – –
 
Den 1. august 2007 – altså for nærmere fire år siden – skreiv vi her i denne spalta at riksgrensa mellom Norge og Sverige gikk over Midøya. Det varte ikke lenge, bare to år, fra 1658 til 1660.

Og så fortsatte vi:
”Det er for øvrig samme grense vi kan se igjen andre plasser, inne på Ørskogfjellet for eksempel. Et interessant fenomen, som fortjener en kommentar – en annen gang.”


Til Ørskogfjellet
Nå er det endelig blitt ”en annen gang”.

Vi drar inn på Ørskogfjellet, og der finner  vi svenskegrensa. Vi finner andre grenser også, ei svært markert språkgrense blant anna, men først holder vi oss til svenskegrensa eller riksgrensa, som noen liker å kalle den.

 
Stridigheter
På 1600-tallet var det en del stridigheter mellom Danmark/Norge på den eine sida og Sverige på den andre. Og man var ikke lenger kommet i utvikling her i Norden den gangen, enn at strid skulle avgjøres med krig og våpnenes brutale tale.

Etter en slik konflikt blei det sluttet fred i 1658. Og det var ved den fredsslutninga at Norge måtte avstå heile Romsdals Amt til Sverige.


Svenskegrensa mellom Sunnmøre og Romsdal
Romsdal grenser til Sunnmøre i sør. Og for den stund Romsdals Amt tilhørte Sverige, kom riksgrensa til å gå mellom Sunnmøre og Romsdal.

Varigheten blei som sagt ikke langvarig. Bare i drøye to år. Det vil si fra den 26. februar 1658 til den 27. mai  1660.

Det var for kort tid til at det kunne  ha noen særlig effekt. De blei ikke særlig mye svensker, romsdalingene, på så kort tid! (Eller blei de det?)

Ja, ja – hvorom allting er: Svenskegrensa og Sverige var så nært innpå oss her på Sunnmøre i disse to åra! Det er rart å tenke på.

Andre grenser
Andre grenser har fulgt den samme linja som svenskegrensa. Grensa mellom de to kommunene Ørskog og Vestnes har gjort det. Dialektgrensa mellom sunnmørsmålet og romsdalsmålet likeså. Og før vi fikk Møre bispedømme for noen år siden, brukte grensa mellom Bjørgvin bispedømme og Nidaros bispedømme å følge samme traseen.
Og enda er det flere.

Men den artigste av dem, og den som hadde kortest varighet, er i grunnen svenskegrensa…….

NB!  På rasteplassen ved hovedvegen står det et oppslag med kart om hva det er vi har å gjøre med oppe i skogen. Og gir man seg tid til å lese og studere den tavla, kommer man etter hvert frem til både svenskegrensa og alt det andre.15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...