Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Sett fra krakken min

Gutten som aldri ville gi seg

Om han som blei dr philos mot alle odds:
”Med ukuelig vilje, blandet med uoppslitelig arbeidsevne har han visst å utnytte tida på en forbilledlig måte.”

Sett fra krakken min
Tekst Harald Grytten   
(06/07/2011)
BILDETEKST: Bjørn Olav Roaldseth omtrent slik han ser ut i dag. Han er født i 1950 og har beholdt krøllane. Han er videre blid og glad og fremdeles i godt humør. – Bjørn Olav Roaldseth er for tida førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Stavanger. Han har teologisk embetseksamen fra Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Bergen. Til høyre er en av filosofene som spiller en stor rolle i Bjørn Olavs liv. Platon er navnet.
 
– – –
 
For om lag et halvt års tid siden kom det ut ei bok, skrevet av en ålesunder. Boka heter ”Filosofisk tenkning gjennom dialog”. Han som har skrevet den, heter Bjørn Olav Roaldseth. Boka kom ut på Gyldendals Akademiske forlag. Den er kjemisk fri for illustrasjoner.
Vi tok imot boka forrige mandag. Vi tok imot den med et bredt smil og bestemte oss for å prøve å lese den.

Men ikke nå. Nå skal vi forsøke å beskrive forfatteren.

Enkelt?
Bjørn Olav Roaldseth er oppvokst på Barnekrybba. Det vil si på Frelsesarmeens barnehjem i Giskegata 27. Folkeskolen gjennomførte han på Aspøyskolen, nær nabo til Barnekrybba. Gymnas og examen artium tok han på Latinskolen, som i dag heter Ålesund videregående skole, Øwregata 13. Den er også en slags nabo til Barnekrybba, men i innhold og apparisasjon en noe fjernere nabo.

Dette lyder enkelt, såre enkelt. Men vi burde være klar over at det var så menn ikke så enkelt. Det var en sosial kamparena han trådte inn på fra første skoledag. Og han er gammel nok til å ha fått oppleve den bedervede pusten fra den gamle skole med mangel på innsikt i barnesinnet fra enkelte av lærernes side.

Den gangen var det ikke så lett å forstå hva man skulle forstå. Og Bjørn Olav blei på mange måter en taper.


Doktor philos
Han kom hodekulls ut av folkeskolen. – Så begynte han på realskolen, noe som mange mente var hodeløst gjort av ham.

Og i alle fall gjorde de det når han begynte på gymnaset. Han klarte det – til slutt.

Så begynte han å studere teologi, han ville bli prest. Da var det noen av dem som trodde de kjente ham, som hevet øyenbryna. Men det gikk bra, det også.

Han nøyde seg imidlertid ikke med dette. Folk sa at han skreiv på en doktoravhandling – i filosofi. Han forsvarte avhandlinga, og kan smykke seg med tittelen doktor philos, viss han vil…
 
Lattermild
Noen ville nok si at dette siste – dette med doktorgraden – ville han ikke klare. Noen ville forresten ha sagt at han fikk stoppe med embetseksamen i teologi, mens noen ville sagt at han fikk være fornøyd med at han klarte examen artium – å ja, noen ville nok si det var en bra prestasjon – for slike som ham – med realskoleeksamen...

Men slik gikk det altså ikke.

Med ukuelig vilje, blandet med uoppslitelig arbeidsevne har han visst å utnytte tida på en forbilledlig måte. Og når han så har humor i rikt monn, har evne til å se seg sjøl og sin egen situasjon utvendig ifra, så blir han lattermild heile døgnet rundt.

Filosofen
Han befinner seg nå som filosof ved Universitetet i Stavanger. Han prøver å gjøre filosofien tilgjengelig for studentene med dialoger – samtaler – mellom lærer og elever.

Han som skriver dette – den såkalte undertegnede – har falt av lasset for lenge siden. Evnene og viljen strekker ikke til.

Men langt fremme og oppe i sfærene lirker Bjørn Olav Roaldseth seg frem gjennom de filosofiske irrgangene. Han har kanskje de riktige forutsetninger for å gjøre det enkle, enklest mulig. Han vet nemlig hvordan det føles ikke å forstå….15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...