Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Hamed Allah – foreløpig et usikkert kjøp

Om superspissen:

”Her var det i hvert fall ikke mye som tydet på at Hamed Allah tenkte lagspill.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(08/05/2013)
Har AaFK kjøpt den så berømmelige katta i sekken? Har AaFK virkelig bommet så det suser? Hvor god er egentlig Hamed Allah? Hvor lenge skal vi vente før han gir svar på tiltale, før han viser kvalitet?
Han er hentet fra Marokko for cirka 7,5 millioner kroner. En prislapp som gjorde ham til AaFKs  dyreste spillerkjøp noensinne. Da kontrakten ble signert, kunne direktør Henrik Hoff og scout Harald Aabrekk stolt proklamere at nå var jakten på målscoreren, spilleren som skulle score den ene goalen etter den andre, avsluttet. Letingen som hadde pågått i månedsvis, ja årevis, var kommet til veis ende. Grundig research var gjort, og det var ikke måte på hvor sikker de var i sin sak.

Men er jakten avsluttet? Var researchen grundig nok? Har Hoff og Aabrekk virkelig gjort en jobb de kan være stolt av? Er Hamed Allah det korrekte kjøp?

Usikkert. Foreløpig ser det i hvert fall ikke slik ut, og da kan en sannelig lure på om det ble litt hektisk hastverk sånn tett inn i seriestarten. Presset utenfra, og også innad i klubben, var enormt stort. Noe måtte derfor skje. Noe måtte derfor gjøres. Det visste Hoff og Aabrekk, og ble presset til slutt så stort at de gjorde noe som de nå vil angre bittert på?

Det er muligens enkelte som vil påstå at jeg er veldig utålmodig. At jeg må gi Hamed Allah mer tid til å etablere seg i miljøet, at han må bli kjent med spillestilen, og ikke minst at han må få nødvendig tid til å forstå hva treneren vil at han skal gjøre. Ja, muligens er jeg utålmodig, muligens burde jeg se an noen kamper til, men tross alt snakker vi om en spiller med en prislapp på flere millioner kroner. Det bør vel, det skal vel, og det må vel egentlig borge for kvalitet før en slik stor kontrakt blir signert. Vi må få lov å forvente at en spiller med høy prislapp, det vil si verdsatt som en meget god spiller, nesten umiddelbart viser takter av storhet. Det har ikke Hamed Allah gjort.

Fem mål. Greit nok at han signerte ett mål mot Sarpsborg 08 i sin første kamp fra start, og greit nok at han ordnet tre mål i cupkampen mot ordinære Larsnes/Gursken. Men det han har vist i de fire siste kampene, Tromsø, Vålerenga, Florø og Rosenborg, har egentlig vært mer eller mindre begredelig. Joda, jeg vet han ordnet det femte og siste målet i cupkampen mot Florø, men scoringen var av den helt enkle sorten som nesten hvem som helst hadde greid å putte.

I et intervju med Hamed Allah for kort tid tilbake fortalte han meg at han ikke var redd for store forventninger, og han presiserte sterkt at han stolte på sin egen mentale styrke. Sistnevnte for øvrig ett av de kriteriene som var viktige for AaFK da de hentet ham. Han la også til at han ikke var en egoistisk goalgetter, men en sterk lagspiller som ville gi alt for laget og medspillere. – Slik er dagens fotball, sa han.

Prestasjoner.
Hva så vi i lørdagens hjemmekamp mot Rosenborg? Greit nok at han var på hugget stadig vekk, greit nok at han var med på defensiv jobbing. Greit nok også at han hele tiden var relativt flink til å posisjonere seg helt på topp.

Men, men, så var det det han presterte da han hadde ballen. Før han ble byttet ut etter 84 minutter så jeg at han lyktes med kun ei avslutning, et skudd, på mål. Da var det spilt 50 minutter, og skuddforsøket fra 18 meter var greit nok det. Men avverget til corner. Ellers noterte jeg seks mislykkete skuddforsøk. Enten ble han stoppet eller løpt opp av RBK-forsvaret før han fikk skutt, eller han rotet seg vekk i håpløse dribleforsøk eller som ved en anledning: Han rett og slett tråkket på ballen.

Sju forsøk på avslutning på mål er isolert sett brukbart, men når seks av disse er mislykket blir det langt fra brukbart.

Egoistisk. Jeg noterte også at de gangene han fikk ballen i en posisjon hvor det ikke var mulig å avslutte, hadde han en tendens til å ville gjøre alt på egenhånd. Resultatet ble bare at han gikk seg bort, falt eller rett og slett mistet ballen til en motstander.  Naturligvis kun til ergrelse for seg selv og resten av laget. Hvorfor han ikke valgte en lettere løsning med en enkel pasning til en medspiller, er et godt spørsmål. Her var det i hvert fall ikke mye som tydet på at Hamed Allah tenkte lagspill. 

Hva, eller hvor mye, trener Jan Jönsson har fortalt Hamed Allah aner jeg ikke. Uansett spiller det egentlig ikke noen rolle heller. Jeg konstaterer det jeg ser, og jeg kan i hvert fall konkludere med at det gjenstår mye arbeid. Både for Hamed Allah og Jan Jönsson.

Torsdag spiller AaFK bortekamp mot Molde. Ingenting hadde gledet meg mer enn at Hamed Allah akkurat i den kampen fant det for godt å vise hele verden at her er gutten som kan det. Skjer det, skal jeg være den første til å juble. Men skjer det? Det er lov å spørre.
 15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...