Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

I BILDET: Stemmen fra Padawan

Navn: Kjetil Olsen Amdam
Alder: 17
Sivilstatus: singel
Bor: Sjøholt

Aktuell som: vokalist i Padawan, som nylig vant Musikkprisen 2013 og skal spille på Jugendfest

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(07/08/2013)
Sjøholt-gutten Kjetil Olsen Amdam har sunget i band siden han var 10 år gammel. Da ble han med i bandet til kompisene Martin Abelvik Walbø og Magnus Grønningsæter, og siden vennene var overbevist om at Kjetil var den som mest sannsynlig kunne synge, ble han vokalist.

Det har vært andre bandgrupperinger også, men fortsatt holder de tre barndomskameratene sammen. I dag utgjør de den opprinnelige trioen i elektronika-ambient-rocke-bandet Padawan, der Kjetil altså synger, Martin spiller synth og gitar, og Magnus spiller trommer. Men da de begynte å spille sammen, var det den reine rocken som gjaldt:

– Som de fleste andre, begynte vi med coverlåter fra amerikansk rock. Men for et par år siden, litt før vi dannet Padawan, begynte vi å eksperimentere mer og mer, og i dag føler vi at vi har kommet fram til et sound som passer oss godt, forteller Kjetil.

Jedi-lærling. Navnet Padawan virker kanskje noe fremmed, men for dem som kjenner Star Wars, er referansen klar:

– En padawan er en jedi-lærling, og vi er jo unge læregutter i musikken, så vi syntes det passet godt, selv om vi ikke er så voldsomt Star Wars-interesserte. Men vi er vel kanskje den siste generasjonen som vokser opp med denne serien, og vi gleder oss til den siste filmen kommer, sier han.

Stilblanding. Padawan blir ofte klassifisert som elektronika eller ambient, men henter utvilsomt også elementer inn fra den tyngre delen av rocken. Det kommer til uttrykk både i tidvise gitarøs og ikke minst i den dype, murrende stemmen til Kjetil.

Stilblandingen og det særegne uttrykket har definitivt fått sine tilhengere, og i løpet av de siste ti månedene har bandet opplevde først å bli kåret til Ukas Urørt og så å vinne Musikkprisen – den største populærmusikkprisen for band og enkeltartister i fylket vårt. Tidligere vinnere har blant annet vært Mikhael Paskalev, Highasakite og Dina Misund, så det er solide fotspor Padawan nå skal tråkke i.

Studio og Jugendfest. Premiene for å vinne Musikkprisen er todelt: Det ene er å få spille på Jugendfest, det andre er 15 dager i Ocean Sound Recordings på Giske for å spille inn en CD i fullt format. Gjengen gleder seg selvsagt storlig til begge deler:

– Det er jo helt surrealistisk at vi skal få spille på Jugendfest! Vi skal åpne hele festivalen, så vi håper det er mange som kommer tidlig for å høre oss, smiler Kjetil.

Gjengen synes selvsagt det er stas å få spille samme dag som 50 Cent, en mann som var på sitt aller største da de var bare smågutter, men det musikalske forholdet deres til den verdenskjente rapperen er ikke så nært. Da gleder de seg langt mer til Rival Sons, som spiller rock i tradisjonen til de store, klasssiske 70-tallsbanda som Led Zeppelin og The Who.

Mange låter.
Jugendfest-konserten til Padawan skal vare i tre kvarter, og å fylle spilletida skal ikke bli noe problem for det unge bandet:

– Vi har nok låter, og spillelista er klar, sier Martin, som også er med når vi intervjuer Kjetil. Bandet lager alle låtene i fellesskap, men det er Martin som er hovedarkitekten bak melodiene og står for miksing og produksjon, mens Kjetil er den som bidrar mest til tekstene.

På Jugendfest kommer Padawan også til å ha med seg blåserrekke (Martin spiller gitar i Big Odd Band og henter inn noen kamerater derfra), så publikum kan vente seg en særdeles spennende og variert konsert. Snart kommer også bandets første EP, mens innspilling av CD i Ocean Sound Recordings trolig blir til neste år.

Urørt. At det skulle skje så mye for bandet det siste snaue året, har kommet ganske brått og uventa på Padawan-medlemmene:

– Vi prøvde jo ikke på noen måte å bli Ukas Urørt... Det er jo så mye bra musikk der! Men vi la ut et par sanger, og så var det noen i Urørt-redaksjonen som hørte på det og anbefalte det, og plutselig ble vi Ukas Urørt...

Mens låta som gav Padawan Ukas Urørt-status i oktober i fjor, We Follow, hadde et ganske uttalt preg av mørk og dyp rock, er låta som ble lagt ut nå i sommer, Bells (Tonight), helt ulik og mer preget av lett pop og drømmende synth. Men også den siste ble umiddelbart anbefalt av Urørt-redaksjonen og har blitt spilt flere ganger i det ukentlige radioprogrammet.

Fotball og fisk. Den første tida spilte Kjetil også bass i Padawan, men etter at bandet ble forsterka med Brynjar Blomvik på bass og Simon Berg på ekstra gitar og synth, har han lagt bassen fra seg.
Utenom bandtilværelsen er Kjetil også en aktiv fotballspiller, med fast plass på Stordal ILs splitter nye junoiorlag. Noen kamper på A-laget, som rykket opp fra femte- til fjerdedivisjon i fjor, har det også blitt. Dessuten har han nylig fått en helt ny lidenskap:

– I det siste har jeg fisket mye! For et par dager siden, da Magnus og jeg var ute og fisket, opplevde vi til og med å få en blekksprut på kroken! Magnus sa han hadde fått fisk, men da han nesten hadde fått den opp, var han sikker på at den hadde kommet seg løs. Så, plutselig, dukka blekkspruten opp og spruta blekk overalt! Planen nå er å finne en god oppskrift på å fritere den, forteller Kjetil Olsen Amdam.
15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...