Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Mye for læreboka – unødvendig tap i Trondheim

Om Hamed Allah: ”Jeg trodde trener Jönsson hadde fått det inn i hodet hans, at det ikke har noen hensikt å falle i hytt og pine.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Brano Beliancin (arkivfoto)   
(04/09/2013)
Kunne AaFK vunnet lørdagens toppkamp på Lerkendal stadion? Burde AaFK ha vunnet? Kampen var jo jevnspilt, og kanskje med et lite grep her og et lite grep der, kanskje hvis dyktigheten, teknisk og taktisk, hadde vært bedre i noen situasjoner, ja, da kunne det kanskje vært AaFK som jublet høyest ved kampslutt. Men slik ble det ikke.

Ballen er rund, og fremdeles vinner det laget som scorer flest mål – ingen big nyhet akkurat det. Rosenborg scoret to mål, AaFK ett, da vant Rosenborg 2-1, og dermed måtte AaFK reise hjem uten poeng.

Se detaljene. Gjorde AaFK det godt nok defensivt? Gjorde de det vi kunne forvente i sitt offensive spill? Hadde alle spillere dagen, var alle i brukbar form? I alle lag er det noen spillere som er bedre enn de andre, noen spillere er viktigere enn andre – det er ikke noe galt overhodet å si det. Hamed Allah er en av disse for AaFK. Likeså Michael Barrantes og Sten Grytebust.

Nå mener jeg Rosenborg-kampen bør evalueres grundig, her er faktisk mange og nyttige detaljer å ta med seg inn i de kommende kamper. Inn i fremtiden. Molde FK er nærmest motstander, om åtte dager. På Color Line stadion. Dagen er fredag den 13., uten at noen behøver å bli skremt av den grunn. Europa vinker i det fjerne en gang i 2014.

Visjoner og håp. La det også bli nevnt. Gullkampen – hvis AaFK i det hele tatt har vært med i den kampen – er i hvert fall over. Nå bør fokus dreie seg om å beholde plassen på pallen. På topp tre. Tredjeplass og bronsemedalje er langt fra noe nederlag. Blir det pallplass kan vi alle feire og juble resten av kalenderåret. Og samtidig glede oss over at AaFK får sjansen i Europa nok en gang.

Tre viktige spillere. La oss nå se på noen av lagets mest sentrale spillere. Hva gjorde de mot Rosenborg? Hamed Allah, Leke James og Michael Barrantes er tre viktige AaFK-spillere. Alle tre var et godt stykke unna det nivået de har inne, et godt stykke unna det vi håpte de kunne prestere, og dermed mistet AaFK mye av sin offensive kraft. Det vil være for drygt å klandre de for at AaFK tapte, men mulighetene for et annet resultat hadde absolutt vært til stede hvis de hadde blomstret slik vi vet de kan.

Alle lag er avhengige av at de mest sentrale spillerne gjør jobben sin. Det skulle bare mangle. Michael Barrantes er dessverre ikke helt i form. Vi har sett antydninger av en dalende formkurve i de siste kampene, og mot Rosenborg hadde han faktisk store og uvante problemer med pasningssikkerheten. På en måte ble det derfor aldri noe offensiv rytme i AaFK sitt spill. Og hvorfor i all verden skal han ”gjemmes bort” helt ute på en kant?

Fokus borte. Når pasningene ikke sitter blir det fort slik at tilfeldighetene får råde, usikkerheten sprer seg også, selvtilliten faller litt, og det er selvfølgelig ikke bra. Kanskje var det også en grunn til at Leke James og Hamed Allah aldri greide å markere seg. Dessverre var de usedvanlig tamme foran mål. I tidligere kamper har vi sett de herje foran motstanderens mål, men det gjorde de ikke lørdag.

Ikke minst så vi det da Hamed Allah fikk en stor mulighet til å avslutte innenfor 16-meteren, men istedenfor skudd ble det regelrett bom, og null og niks ut av en gedigen sjanse. I skikkelig form tror jeg ikke han hadde bommet. Da var det forresten spilt cirka en time, og med en uttelling der og da tror jeg kamputfallet ville blitt noe annet.  Hamed Allah var i tillegg tilbake til gamle uvaner.  Jeg trodde trener Jönsson hadde fått det inn i hodet hans, at det ikke har noen hensikt å falle i hytt og pine.  Det er bare irriterende og ødeleggende for alle. Det ble også gult kort for en av viljefallingene, helt fortjent. Hans fjerde kort for øvrig. Ett til og da blir det karantene.
 
Neste fredag er Molde motstander på Color Line stadion. Da må Barrantes og Hamed Allah opp noen hakk. Ellers er jeg stygt redd for at AaFK også vil snuble i den kampen. Leke James fikk dessverre sitt tredje gule kort, karantene mot Molde med andre ord. Han har derfor ei ekstra uke til å komme i slag, Odd borte helga etter.

Ledelse til RBK. Nå er det enkelte som har hevdet til meg at Edvard Skagestad var skyld i Rosenborg sitt første mål. Det er jeg ikke helt enig i, selv om Skagestad ikke hadde noen optimal inngripen akkurat der og da. Men det hadde vel ikke laget i det hele tatt heller. Her var det nemlig ingen samordning, verken offensivt eller defensivt. Mye rusk. Og det utnyttet Rosenborg.

Hva skjedde da de fikk score 1-0? En av AaFK-spillerne fikk en lang pasning bakfra, det var forresten Hamed Allah, førte opp, men mistet ballen cirka 30 meter fra Rosenborg-målet. Det gikk så fort at midtbanespillerne til AaFK ikke hadde rukket å komme opp midtstreken, faktisk ”hang” alle igjen på egen halvdel. Det utnyttet en av Rosenborg sine spillere, uten det minste press fikk han føre ballen til han var inne på AaFK sin banehalvdel. Derfra fikk han servere sin lagkamerat, Tobias Mikkelsen, ballen på gullfat, og han gjorde ingen feil alene med keeper Sten Grytebust.

Dårlig defensivt. Jeg vil ikke si at forsvarsfireren var i full kaos der og da, men hvor var samhandlingen? Hvor var kommunikasjonen? Jo Nymo Matland lå helt ute på sin venstre kant, men han burde trukket inn mot Edvard Skagestad. Matland hadde nemlig ingen motstander på sin  ytterside, mens Tobias Mikkelsen stod i  et stort rom mellom Skagestad og Matland. Skagestad burde trukket utover og nærmere Mikkelsen og Matland, det hadde gjort det vanskeligere for Rosenborg og Mikkelsen. Riktignok var det to Rosenborg-spillere på motsatt side alene med Jonatan Tollås Nation, men de var så langt bak i banen at de der og da ikke var noen stor trussel.

Jeg har sett mange slike angrep og avslutninger, hvor angripere får større rom enn nødvendig, slik at det som skjedde ikke var unikt for AaFK. Men om det skjer med andre lag, er det likevel ingen grunn til ikke å ta det med seg i læreboka. Så absolutt ikke.

Seiersmålet. Og hva med 2-1 til Rosenborg? Klart at det var et kjempetreff, et lykketreff, fra Nicki Bille Nielsen. Det skjer vel kun i én av ti ganger, kanskje bare i én av hundre ganger. Men hva skjedde i forkant? Jo, da fikk dansken gå og gå, flatt innover langs AaFK sin 16-meter strek. Han fikk passere hele fire AaFK-spillere uten at de greide å takle ham. Helt forferdelig, og slikt kaller jeg grotesk forsvarsspill. Kom ikke å si at de var redd for å lage frispark. Det er faktisk lov å takle lovlig også.

Å få gå slik Bille Nielsen fikk, skal egentlig ikke gå an. Alle angrepsspillere vet hvor lett det er å bli taklet når de prøver seg på den varianten. Da er alle odds i favør av de som forsvarer målet. Jeg aner ikke hvorfor AaFK-spillerne ikke greide å stoppe Nicki Bille Nielsen, men det bør de selv finne et svar på. Ser vi noe lignende mot Molde FK neste fredag griner jeg. Det bør også trener Jan Jönsson gjøre.
15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...