Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

AaFK leter etter habile innbyttere

”...flere sentrale personer i AaFK-systemet har døpt 2014 til medaljesesongen.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(27/11/2013)
BILDET: AaFK-trener Jan Jönsson (til venstre) og Per Rich Hunstad har blitt godt kjent i løpet av 2013. Her ser vi de to prate sammen på førjulstreffet til AaFK.
 
– – – 
 
Molde vant cupfinalen 4-2 mot Rosenborg, og dermed ”snøt” de AaFK og lagets supportere for en gjenvisitt med Europa. Uansett Molde: gratulerer så mye med gullet. Muligens er AaFK skuffet – kanskje især klubbdirektør Henrik Hoff og hans styrefolk – Europa hadde gitt klingende mynt i klubbkassa.

Selv om det ikke ble europacup-spill er det likevel flere interessante oppgaver i den kommende jubileumssesongen. I år ble det 4. plass i eliteserien. Hvorfor ikke strekke seg litt lenger? Opp på pallen, altså. I år ble det tidlig cup-exit. Det vil vi ikke ha noe av i 2014, og da trenger jeg vel kanskje ikke nevne at drømmen er finalespill.

Og heldigvis er det stor optimismen i AaFK. Ryktene vil faktisk ha det til at flere sentrale personer i AaFK-systemet har døpt 2014-sesongen for medaljesesongen. Rykter aldri så mye, slike visjoner liker jeg. Mye skal klaffe, men de er vel ikke så urealistiske heller?

Spillerstallen.
Administrativ leder for AaFK Sport, Jan Erik Sørnes, og hans medhjelpere er i disse dager i full gang med å sy sammen spillerstallen. Den skal bestå av til sammen 25 spillere med profesjonell kontrakt, herav 18 til 19 utespillere, to til tre keepere og to til fire yngre spillere (hospitanter). Ni av spillerne kan være utenlandske.

Keepere er allerede på plass, sannsynligvis også hospitantene, og da gjenstår det å fylle opp med nødvendig antall utespillere. I skrivende stund er 17 utespillere under kontrakt. Det er (i tilfeldig rekkefølge): Ygg Wembangomo, Jonatan Tollås Nation, Daniel Arnefjord, Jo Nymo Matland, Demar Phillips, Michael Barrantes, Thomas S. Martinussen, Fredrik Ulvestad, Fredrik Carlsen, Peter Orry Larsen, Tramaine Stewart, Hamed Allah, Leke James, Christian Myklebust, Adam Honningsvåg og de to nykommerne Oddbjørn Lie og Sakari Hattila. Myklebust og Honningsvåg er begge anmodet fra klubbledelsen om å forsøke seg i en annen klubb, og da blir det vel slik.  

Takk og farvel. Fra 2013 er Andreas Nordvik, Lars Fuhre og Houcine Zaidun ute, i tillegg også tredjekeeper Mathias Rasmussen. De var på utgående kontrakter, og fikk ikke tilbud om forlengelse. Edvard Skagestad var ønsket med videre, men han har takket nei til tilbudet om fornyelse.

Tor Hogne Aarøy var også på utgående kontrakt, men skal vi tolke signalene vil han få tilbud om en ny ettårskontrakt. Savner du Akeem Latifu? Jeg vet at AaFK har gitt beskjed til Hødd at de er avventende med hans overgang. Akkurat det kan de lærde strides om, men ingen skal motstride at Latifu hadde en finfin stigning i prestasjonene i løpet av høstsesongen. Hvis jeg hadde bestemt, hadde han fått tilbud om kontrakt.  

Laget. Det vil ikke forbause meg at de 10 utespillerne til den såkalte første 11-eren i et tilnærmet 4-4-2-system er blant dem som jeg har nevnt her. Skriket og kravet etter en eller flere forsterkninger er dermed ikke til stede, og akkurat den stressfaktoren tror jeg AaFK-ledelsen er glad de slipper. Dermed konkluderer jeg med at det på nåværende tidspunkt er habile innbyttere det letes etter. Alexander Mathisen er en av disse. Den tidligere AaFKeren er Bosman-spiller, og har fått tilbud.

Jeg vet at AaFK vil supplere spillerstallen med en forsvarsspiller og to kantspillere. Blir det ja fra Mathisen gjenstår en på kanten. Signerer Aarøy ny kontrakt er det ikke godt å si hva de tenker om ham. Han er jo ingen kantspiller, heller ingen typisk forsvarsspiller, selv om han etter hvert har noe erfaring som ekstra midtstopper.

La det også være nevnt at Fredrik Ulvestad er et hett navn i andre klubber. Mulighetene for at han kan forsvinne før sesongstart er sånn 50/50. Selv sier han at han gjerne kan spille for AaFK kommende sesong, og da bør vi kanskje krysse fingrene for at han forlenger kontrakten som går ut ved sesongslutt 2014.    

Sentrallinja.  Sten Grytebust vil være det soleklare førstevalget i mål for 2014. Lasse Staw og Andreas Lie må nok nøye seg med å kjempe om å bli andrekeeper. Hamed Allah og Leke James er like opplagt spissparet på topp. Michael Barrantes og Fredrik Ulvestad er det klare førstevalget på sentral midtbane, mens midtstopperne på nåværende tidspunkt er Daniel Arnefjord og Jonatan Tollås Nation. Arnefjord var riktignok ikke på sitt beste etter skaden før sesongstart, men er nå skadefri og da blir inngangen til sesongen helt annerledes.

Barrantes spilte en del på høyre kant i år, men forhåpentligvis vil vi se mindre av det fremover. Aller helst intet, faktisk. Forhåpentligvis vil han få en litt fri rolle, sentralt i banen bak de to på topp. Det er i en slik rolle vi får se det beste av Barrantes.

Kamp om plassene. Peter Orry Larsen, Fredrik Carlsen og nykommer Sakari Hattila vil også ha et ord med når laget skal tas ut. Carlsen hadde en flott vårsesong, ikke fullt så god i løpet av høsten, men sannsynligvis er Orry nærmere en plass enn han. Hva finnen Hattila er god for skal bli spennende å se. Thomas S. Martinussen var også et friskt pust i flere kamper, men det vil forbause meg om han kaprer en startplass.

På venstre kant vil vi ganske så sikkert finne Demar Phillips, i tospann med Jo Nymo Matland. Sistnevnte hadde en variabel sesong i år, og han må jobbe hardt for å bli litt hurtigere. Likeså ingen ulempe om press og taklinger også blir forbedret, men kanskje henger det sammen med manko på nødvendig hurtighet. Matland vil få kamp om plassen fra Oddbjørn Lie, som etter flere sesonger i Adeccoligaen er garantert sugen på å vise hva han duger til.

Ygg Wembangomo, Tramaine Stewart og Alexander Mathisen (hvis han signerer) vil kjempe om to plasser på høyre kant. Både Ygg og Stewart var skadet det meste av 2013, og det er usikkert hvor mye det har satt de tilbake. Vil høyre kant bli lagets akilleshæl? Oddbjørn Lie er også et aktuelt valg på høyresiden.

La meg også nevne to unge spillere, de to hospitantene, Henrik Bjørdal og Izatullah Ahmadzei. Bjørdal (midtbane) fikk spille to kamper som innbytter i år, til sammen 16 minutter, mens Izatullah (forsvar) ikke hadde et eneste innhopp. Det skal bli spennende å følge dem i 2014. Jeg håper trener Jan Jönsson våger å gi ungguttene spilletid. Før sesongstart 2013 lovte han dem faktisk spilletid, men uvisst av hvilke grunner ble det ikke slik.
15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...