Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

Flere argumenter for å beholde Hamed Allah

Om toppscoreren: ”...er jeg dypt uenig i at det er så forbasket viktig å selge Hamed Allah nå.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Arkivfoto: Brano Beliancin   
(22/02/2011)
I skrivende stund er Hamed Allah fortsatt AaFK-spiller. Jeg håper han også er det når du leser dagens kommentar.

Mange har mye de skulle sagt om et eventuelt salg av Hamed Allah til FC København. Nå har også Lars Tjærnås og Joacim Jonsson blandet seg inn. Bastant hevder de to fotballekspertene at det er galskap om AaFK ikke selger ham nå. Grunn: 30 millioner kroner, som de mener høres ut som en nesten urealistisk høy sum.

De to ”krydrer” sin påstand, like bastant for øvrig, med at fotball er ferskvare. – Det er ikke realistisk å få mer penger for han enn det FC København tilbyr nå, sier de. – Han kan bli skadet til sommeren, eller ha prestert på et nivå som minker interessen.

Jeg er naturligvis enig i at 30 millioner kroner er mye penger, men samtidig er jeg dypt uenig i at det er så forbasket viktig å selge Hamed Allah nå. For meg kan Tjærnås og Jonsson mene hva de vil, men det både forbauser og irriterer meg at de er så bastante, og at de overhodet ikke nevner noen av argumentene for ikke å selge. De er det faktisk mange av.

Skadelogistikk. Naturligvis kan Hamed Allah bli skadet, men hvor stor er sjansen egentlig for at det skjer? Alle kan bli skadet, ja, men statistikken viser jo tydelig at det store flertall av fotballspillerne holder seg skadefrie. Og argumentet med at Hamed Allah skal bli en dårligere fotballspiller er det jo overhodet ikke noe hold i, rett og slett bare gjetning, nesten for tullprat å regne.

Å hevde noe slikt sier jo også alt om hvor lite detaljpeiling de to nevnte herrer har om Hamed Allah, og også hvor lite de vet om hva som skjer innad i AaFK. Muligheten for at Hamed Allah skal utvikle seg i negativ retning istedenfor i positiv retning er jo helt ulogisk.  

Problem. Jeg vet ikke hvor mange år vi har diskutert kvaliteten på norsk fotball. Likeså har publikumssvikten, spesielt de to-tre siste sesongene, vært en hodepine for norske fotballedere. Det er innlysende at gode fotballspillere vil heve kvaliteten og trekke publikum til tribunene, og derfor burde det være viktig å beholde de beste som er her.

Er det ikke da påfallende at to av Norges mest fremtredende fotballeksperter, altså Tjærnås og Jonsson, synes det er helt greit at vi skal kvitte oss med de beste? Og at de også nesten oppmuntrer til at det skal skje?

Hamed Allah er utvilsomt allerede en profil i norsk fotball. Han er en type spiller alle supportere vil trykke til sitt bryst, og en type alle supportere vil komme for å se på. Likevel snakkes det nå høylytt om hvor flott det vil være å selge ham bort fra norsk fotball. Forstå det den som kan, jeg gjør det i hvert fall ikke.

Mer penger.
Etter min mening vil det være feil å selge Hamed Allah nå. FC København solgte i fjor sommer Andreas Cornelius til Cardiff for 70 millioner kroner. Det er mer enn dobbelt så mye enn hva danskene tilbyr for Hamed Allah. Jeg påstår absolutt ikke at Hamed Allah vil være verdt 70 millioner kroner om ett år, men sannelig tror jeg verdien vil være høyere enn 30 millioner kroner når 2014-sesongen er ferdigspilt. Derfor bør det være et argument for at styreformannen i ÅFAS, Bjarne Haagensen, og de øvrige investorene bør tenke seg godt om, kall det gjerne å ha is i magen.
Følelse for klubb og supportere, fotballforståelse også, er andre vektige argumenter. AaFK runder 100 år i juni, og i en slik jubileumssesong fortjener alle et AaFK-lag som er best mulig.

Ingen rolle. I et intervju i lørdagens utgave av Sunnmørsposten sier klubbdirektør Henrik Hoff at han er overbevist om at AaFK skal kjempe helt der oppe med eller uten Hamed Allah. I samme intervju buldrer han nesten over av glede og stolthet over at et eventuelt salg vil gi en voldsom avkastning både til klubb og investor.

Ingen er uerstattelige. Ikke Hamed Allah heller, men hvis vi nå først skal tenke medalje for AaFK i årets eliteserie er det klart at en spiller som scorer mange mål er viktig. Hamed Allah noterte seg for 15 mål i fjor, i sin debutsesong. Da spilte han heller ikke alle kampene. Tør jeg minne Henrik Hoff og de øvrige AaFK-lederne på at AaFK aldri før har hatt en spiller som har vært i nærheten av det antallet. Derfor synes jeg det er mer enn merkelig at klubbdirektøren mener AaFK vil bli like god selv om Hamed Allah ikke spiller. Hva er begrunnelsen for det?

Ikke solgt. Jeg vet at enkelte av investorene ikke er så sugen på å selge. De ønsker å se Hamed Allah spille for AaFK enda en sesong, de ønsker å se han score mål, mange mål, og de ønsker å se han være med å løfte laget opp mot toppen av norsk fotball. De ønsker at AaFK skal krydre jubileumsåret med en medalje.

Å være fotballinvestor er som regel en kjip affære, og derfor er det jo veldig kjekt og positivt når det en sjelden gang kan gi avkastning. Derfor kan jeg på en måte forstå styreformann i ÅFAS, Bjarne Haagensen, som endelig har sjansen å gi noe tilbake til sine støttespillere. Men jeg kan overhodet ikke forstå at det er så viktig å fremskynde salget av Hamed Allah før vi har fått sett det beste av ham. Jeg kan heller ikke forstå at en erfaren forretningsmann som Bjarne Haagensen ikke tror at verdien vil øke om de gir Hamed Allah litt mer tid.

Først opp, så ned.
Kanskje bør de høye herrer også vie en aldri så liten tanke til entusiasmen og optimismen som har vært rundt laget de siste månedene. Den har vært på en stigende kurve helt siden Jan Jönsson og Michael Barrantes fornyet sine kontrakter i fjor høst. Forventningene har bygd seg opp, og mange har i lang tid gledet seg til årets sesongstart.

Spekulasjonene om salg av Hamed Allah og Leke James har imidlertid ført til heftige samtaler rundt omkring i by og bygd, og flere har gitt uttrykk for bekymring. Mange har kontaktet meg, ingen har ønsket at Hamed Allah skal selges, de har vært frustrerte, noen har ikke hatt ord for hva de føler, mens andre igjen har vært direkte sinte.

Jeg krysser fingrene for at de investorene som ikke ønsker å selge Hamed Allah greier å overbevise Bjarne Haagensen om at det ikke er så dumt å tenke seg om to eller flere ganger. Kanskje kan det heller ikke være så dumt å snakke litt om klubbfølelse, ansvar og forhold til de som er glade i AaFK. Kanskje også nevne ett eller to ord om entusiasme.

Er forresten penger alltid det viktigste?
 15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...