Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden

I BILDET: Eventyrnerd debuterer i farse

Navn: Elisabeth Steffenssen Myklebust
Alder: 32
Sivilstand: Gift med Johan Myklebust og har to barn

Aktuell som: Dramalærer og eventyrentusiast som debuterer med farse i Herreteaterets oppstilling ”Rett i lomma” 27. mars.

Aktuelt
Tekst Willy Haram   
Foto Willy Haram   
(19/03/2014)
Elisabeth Steffenssen Myklebust er ikke som alle andre. Hun går kledd som en eventyrprinsesse, står bak oppsetningen Alice i Eventyrland i Ålesund, jobber hos Jugendteateret og er dramalærer ved Fagerlia videregående skole. Spesielt det første er langt fra en A4-tilværelse.

Rosa. Når vi møter henne, spør vi henne om hun har kledd seg spesielt for fotografen.

– Nei, det er slik jeg går kledd til vanlig, svarer hun. – Jeg er en eventyrnerd. Jeg elsker eventyr. Jeg har til og med skrevet bacheloroppgave om temaet, forteller Elisabeth.
 
Kvinnen i rosa prinsessekjole og hvite, tynne småsko er utdannet ved Høgskolen i Volda. – ”Østenfor sol og vestenfor måne” er en av mine favoritter. Det var om dette eventyret jeg skrev bacheloroppgaven, forteller hun. – Eventyret handler om en kvinnelig helt. Hun er en av få kvinnelige karakterer som ikke bare venter på at en prins skal komme og redde henne. Det er et flott eventyr for små jenter, poengterer hun.

Varierte oppgaver. På Fagerlia videregående skole har hun et 50 prosents vikariat som dramalærer. Vi møter henne i et værelse som hun deler med kollegaer på dramalinjen. Ned fra taket henger fargerike vimpler. Personer over 180 cm må bøye hodet for å passere dem.

– Helt siden jeg gikk på videregående har jeg visst at jeg ville jobbe med drama og teater, forteller hun.

– Føler du deg priviligert?
– Jeg kjenner meg heldig, men føler samtidig at jeg ikke har hatt så mange valg. Det var dette jeg ville gjøre. Jeg bare måtte få det til.

Ved siden av jobben på Fagerlia videregående skole, har hun en 30 prosents stilling ved Jugendteateret. Resten av tiden bruker hun på oppsetninger gjennom sitt eget selskap.

– Det er et lappeteppe som skal gå opp, men det er verdt det, smiler Elisabeth.

Hjelpe andre.
32-åringen har aldri hatt noen drøm om å bli berømt. Hun har derimot alltid hatt lyst til å jobbe med teater.

– Jeg hadde en drøm om å bli skuespiller, men i dag er jeg like glad i å undervise som å stå på scena. Noen ganger kan det faktisk være enda mer givende å lære bort faget enn å spille selv. Samtidig er det viktig å fortsette å utvikle seg som skuespiller når en skal undervise andre.

Noen ganger kommer dramalæreren over naturlige skuespillertalenter, de som åpenbart stikker seg ut og som er viktig å støtte. Likevel er det en annen elevtype som kan være minst like interessant å jobbe med.

– I en gruppe finnes det alltid noen som det «bor mye i», men som ikke har fått det ut ennå. En kan se det skinne der inne. Å forsøke å få ut dette potensialet er svært interessant. Spesielt når vi lykkes, smiler hun.

Farsedebut. Elisabeth Steffenssen Myklebust har deltatt i mange produksjoner den siste tiden. I tillegg til sin egen oppsetning av ”Alice i Eventyrland” før jul, har hun vært instruktør for ”Putti Plutti Pott”, ”Jungelboka” med elever fra Fagerlia videregående skole, og nå er hun i full gang å øve på ”Rett i lomma” med Herreteateret.

– Det har vært veldig hektisk, men også veldig kjekt, smiler hun.

– Og nå skal du spille kona til en storsvindler i farsekomedien ”Rett i lomma”. Hvordan blir det?

– Jeg har stort sett hatt mer dramatiske roller, og dette blir en ny utfordring for meg. Det er faktisk min debut i denne sjangeren.

– Hva tenkte du da du ble spurt om å være med?

– Jeg hadde aldri hørt om ”Rett i lomma” før. Jeg gjorde litt research og så noen klipp på You Tube. Det så veldig gøy ut.

Avansert svindel.
På nittitallet gjorde Sven Nordin og Nils Vogt braksuksess på Nationaltheatret med teaterstykket ”Rett i lomma”. Komedien ble opprinnelig skrevet av Michael Cooney, men eroversatt til norsk av Runar Borge. Fremdriften i farsekomedien styres av oppklaringer av misforståelser som fører til nye misforståelser og så har en det gående.

Oppsetningen starter med at hovedpersonen Erik Brun (spilt av Thor-Ivar Forsland) mister jobben og sender inn en søknad om trygd til Nav. Brun oppdager at han får enkel tilgang til penger og sender inn en ny fiktiv søknad. Mer penger kommer inn på kontoen, derav navnet på stykket: ”Rett i lomma”.

Følelser tar over. Storsvindleren skaper seg etter hvert et univers med mange oppdiktede folk i boligen sin. Han har en fulltidsjobb med å sende inn søknader. Etter hvert kommer en trygdeinspektør på døra og ber om underskrifter fra alle de involverte. Og fordi mange av dem ikke eksisterer, må Brun spille dem selv. Alt handler om å komme seg unna klørne til navsjefen Kaupang.

– Min rolle er ganske dramatisk. Jeg spiller en småhysterisk, stram dame, som sprekker mer og mer opp følelsesmessig. Det blir mye følelser, masse gråting og løping  inn og ut av dører, forteller Elisabeth Steffenssen Myklebust.

– Premieren er 27. mars. Hva har vært mest morsomt under øvelsene så langt?

– Jeg spiller mot Tom Larsen og han snakker babyspråk, noe som gjør at det er vanskelig å ikke få latterkrampe. Jeg har måttet tatt meg kraftig sammen. Heldigvis blir jeg herdet etter hvert.

– Er det noe som har gått galt på øvingene?

– Ikke akkurat galt, bare nesten. Under forestillingen skal jeg slenge døra i ansiktet på folk. Og det er noe med timingen det må jobbes med… Jeg har ikke skadet noen ennå, men det har heller ikke vært langt unna, smiler hun.
15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...