Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden

I BILDET: Jakten på nordlyset

Navn: Branislav «Brano» Beliancin
Alder: 37
Sivilstatus: singel

Aktuell som: ny leder for Ålesund Kameraklubb

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(26/03/2014)
Første gang han dro til Norge for å finne arbeid, var i 2003. Sammen med en kamerat reiste Branislav Beliancin fra hjemlandet Slovakia for å tjene noen kroner på sommerjobb her. I Oslo fikk de haik med en redaktør som kjørte dem 100 kilometer av gårde, til Noresund i Buskerud.
Vel framme ble de mottatt av ei norsk kvinne som hilste dem med to ord på slovakisk – orda for brennevin og en typisk slovakisk rett! Noen dager senere sykla de rundt innsjøen Krøderen og så etter arbeid. Det fant de hos en kar som solgte presshøy til både Saudi-Arabia og Island.

– Presshøyet hadde svært god kvalitet og var etterspurt, og vi fikk veldig god betaling, minnes Brano, som den nyvalgte lederen for Ålesund Kameraklubb vanligvis kalles.

Hester og høner. De to vennene fikk også andre arbeidsoppgaver rundtom, fra maling til skogbruk og traktorkjøring. Etter to og en halv måned reiste de hjem, vel fornøyde med inntjeninga. Og de må ha vært fornøyde de som fikk arbeid utført også: Da Brano og kameraten dro tilbake til Noresund sommeren etter, viste det seg at folk hadde venta på dem og så fram til de kom.

– Den sommeren arbeidet vi blant annet mye på noen hestegårder og på en hønsegård med 600 økologiske høner. Etter denne sommeren dro vi ikke hjem igjen, og på hønsegården arbeidet vi i tre år.

Lofoten og Ålesund. En sommer, i 2007 eller 2008, Brano husker ikke nøyaktig i farta, dro de to kameratene på ferietur til Lofoten. På veien nordover stakk de innom noen studiekamerater fra hjemlandet som hadde fått arbeid i et byggefirma i Ålesund. Forholda var gode der, fikk de høre, så de spurte om de kunne få arbeid der, de også. Og det kunne de. Dette var før finanskrisa, og byggenæringa gikk for maksimal maskin. Men før de begynte i ny jobb, måtte de gjennomføre turen til Lofoten.

– Lofoten var en stor opplevelse! Vi reiste i min vesle, gamle Fiat, og det gikk helt fint! Etter hvert har det blitt mye å reparere, men jeg har fiksa alt selv, og nylig fikk jeg den godkjent som veteranbil, humrer Brano.

Til Nytt i Uka.
Etter turen til Lofoten, ble det en snarvisitt på noen få dager hjem til Slovakia, før de starta opp i den nye jobben i Ålesund. Brano trivdes godt og minnes sjefen som både hyggelig og fair. Etter et par år slo imidlertid finanskrisa inn for fullt, og han ble gående uten arbeid.

Da var det Brano kom innom oss i Nytt i Uka og viste fram noen naturfotgrafier som lamslo hele redaksjonen. I løpet av tida i Norge hadde han  utvikla interesse for fotografi og lært seg fotografiske triks og teknikker gjennom Youtube-videoer og ulike nettsider. Uten noen som helst formell fotoutdanning eller kurs, framviste han et sjeldent godt øye for motiver – kombinert med ypperlig teknisk kvalitet.

Vinnende vesen. Brano lurte på om avisa kunne tenke seg å ha ham i utplassering gjennom Nav noen måneder. Med sin spektakulære portefølje og et usedvanlig vinnende vesen, var dét et tilbud som var altfor godt til å si nei til.

Brano ble hos Nytt i Uka i godt og vel ett år, og leverte daglig en rekke fotografier med en kvalitet som ikke har vært å se i redaksjonen verken før eller siden. Dessverre har ikke en liten avis som Nytt i Uka ressurser til å ansette en reindyrka fotograf, noe som ble gjort klart allerede første gang han kom inn døra. Praksisperioden måtte ta slutt en dag, men det var til sorg både for medarbeidere og ledelse i avisa, som satte stor pris på den dyktige og sympatiske fotografen.

Heldigvis tok det ikke lang tid før Brano fikk seg alminnelig, lønnet arbeid, hos Nordvest Trykk, som trykker både Nytt i Uka, Sunnmørsposten og stort sett alle andre aviser på Sunnmøre.

Jakten på lyset. Branos store drøm er å kunne leve av å fotografere, men enn så lenge er det fortsatt bare en hobby –  en hobby som krever ganske så mye tid og innsats. Brano farter ofte rundt i Fiaten sin for å fotografere på nye steder – og ikke minst for å jakte på nordlyset.

– Fotointeressen min begynte med at jeg tok mye reisebilder, og så bare utvikla det seg slik at jeg begynte å planlegge hvor og hva jeg skulle fotografere. De siste to-tre vintrene har det vært fantastiske forhold for nordlys, og jeg har fotografert som en gal: Det hender jeg reiser av gårde rett etter jobb og holder på hele natta...

Når Brano farter omkring, sover han enten i telt eller i Fiaten. Minus 20 grader har det vært på det kaldeste når han har brukt Fiaten til seng – men med en god sovepose går det fint. I påska i fjor dro han opp i Jotunheimen med ei venninne; der overnatta de i telt i minus 25 grader og fotograferte moskus om dagen. En flott opplevelse for begge to, minnes han.

Brancin photography. En del av bildene han tar, legger Brano ut på Facebook-sida si, Brancin photography. Det meste er spektakulære naturbilder, men her er også blant annet flotte bildeserier fra flere av festivalene i Ålesund – bilder som han tok mens han var hos oss i Nytt i Uka.

På facebooksida hender det at noen kontakter ham for å kjøpe en print av et bilde, og også profesjonelle aktører melder seg innimellom. Blant annet tok Red Bull i Østerrike kontakt for å kjøpe noen bilder han hadde tatt i Trollveggen-området. De betalte godt, smiler han.

Blir i Ålesund.
Etter hvert har alle de slovakiske kameratene til Brano reiste hjem igjen, først og fremst fordi de hadde stifta familie i hjemlandet. Brano har imidlertid valgt å bli – ikke minst på grunn av naturen.

– Jeg har vært én uke i Oslo, og det likte jeg ikke – det var bare stress. Her er det mye bedre. Ikke minst er det fantastisk natur, med Sunnmørs-alpene og kystlandskapet. Så lenge jeg har jobb her, reiser jeg ikke, og jeg håper jeg får bo lenge i Ålesund, sier Brano Beliancin.


15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...