Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  18. september 2019
  11. september 2019
  4. september 2019
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden

I BILDET: En brennende sykepleier

Navn: Cecilie Eikrem Kamp
Alder: 37
Sivilstatus: single
Barn: Mathilde (4), Johanne (7) og Damian (12)

Aktuell som: Sykehjemssykepleier med engasjement

Aktuelt
(02/04/2014)
I dagens Nytt i Uka kan du lese et engasjert leserinnlegg av Cecilie Eikrem Kamp. Hun er sykepleier på Åse sjukeheim og brenner sterkt for at beboerne skal ha et opplevelsesrikt liv også på sykehjemmet.

– Jeg liker ikke at folk puttes i bås bare fordi livssituasjonen forandrer seg. Livet skal gå videre selv om du ikke lenger kan bo i egen bolig. Uansett om du er dement eller sitter i rullestol, så har du fortsett utrolig mange ressurser som menneske. Du er så mye mer enn den medisinske diagnosen din, insisterer hun.

Gode opplevelser:
Cecilie mener at det er fullt mulig å la beboerne få gode opplevelser som er tilpassa interessene til hver enkelt, nesten uansett hvilke fysiske hindringer de har. Vil man få det til, så er det utrolig hva som går. Derfor har hun tatt initiativ til å gjennomføre en rekke ulike aktiviteter, fra konsertkvelder til kinoutflukter og fisketurer.

– Jeg vil ikke at yrket mitt skal være firkanta. Vi må tenke på hele mennesket og bli kjent med det mennesket, og jeg brenner etter å få vite mest mulig om dem jeg har blitt delegert til å ha ansvar for.

Noen av aktivitetene er lagt opp for bare én eller to av beboerne, mens andre kan være for hele sykehjemmet – eller alle sykehjemmene i kommunen.

– Sist uke, for eksempel, fylte vi opp en buss, kjørte til Stordal og spiste hjemmelaga potetball på Nilsgardstunet. Det var svært vellykka, og så snart vi var tilbake, begynte beboerne å spørre om når vi skulle ut på tur igjen, smiler Cecilie.

Ingen begrensninger:
Fisketurer er et tiltak som har vært veldig populært, og i mai blir det tur på Ellingsøyfjorden. Kanskje skulle man tro at det bare er de sprekeste og mest rørsleføre av sykehjemsbeboerne som klarer å være med på slikt, men det er det slett ikke:

– Er det egentlig en begrensning om man sitter i rullestol? Jeg mener at det er det ikke; det handler bare om å ta hensyn og planlegge. Og er det noe problem om man ikke klarer å holde fiskestangen; det går jo helt fint om man holder den sammen med noen!

Travelt, men kjekt:
Cecilie legger likevel ikke skjul på at det er travelt for pleierne. Men det er travelt på en kjekk måte, og flere har sagt fra at de kan være med på fritida om det skulle trenges, forteller hun.

– Det er jo begrenset hvor mange pleiere kommunen kan sende med på slike turer, så det er klart det blir mye å gjøre. Men det er jo ikke VI som skal på kosetur! Dessuten får vi igjen for innsatsen på så mange andre måter. Bare tenk på det smilet som stråler ut av øynene deres når båten er på vei under Vegsundbroa!

Måtte modnes: At det var sykepleier Cecilie skulle bli, fant hun ikke ut før i relativt godt voksen alder. Hun hadde hatt noen sommerjobber på sykehjem i 15-16-årsalderen og fått en forsmak på yrket, men hadde likevel ikke tenkt seg helt i den retninga.
– Jeg har alltid visst at jeg ville jobbe med mennesker og relasjoner, men det tok tid før jeg var klar for å bli sykepleier. Noen vet helt fra de er små hva de skal bli, mens med andre tar det litt tid. Jeg er blant de siste...

Nederland: Før Cecilie begynte på sykepleiestudiet, bodde hun fire år i Nederland. Egentlig hadde hun planer om å studere musikkterapi, men trass i at hun er glad i sang og musikk, fant hun ut at det var ikke dét hun ville holde på med. I stedet ble det til at hun jobba på et supermarked. Noen ekstravakter på sykehjem ble det også – og det gav mersmak.

– Jeg flytta nok til Nederland fordi jeg liker eventyr. Og hadde det ikke vært for at jeg ble gravid med min førstefødte og fikk hjemlengsel, hadde jeg nok ikke flytta tilbake til Ålesund.

Sykepleier:
Vel hjemme igjen hadde Cecilie endelig funnet ut at det var sykepleier hun skulle bli. I 2003 begynte hun å studere, og tre år senere var hun ferdig utdanna. At det var på sykehjem hun skulle jobbe, hadde hun likevel ikke noen klare tanker om. Det ble litt tilfeldig:
– Jeg fikk først et vikariat på sykehuset, men da jeg fikk tilbud om fast jobb på sykehjemmet på Åse, slo jeg til.

Hardcore: Og dét har hun ikke angret på. Hun skulle bare ønske at enda flere oppdaga hvor givende det faktisk er å jobbe på et sykehjem, både menneskelig og faglig.

– Det mange ikke tenker på, er at på et sykehjem så kommer man borti absolutt alt mulig av faglige problemstillinger. Mange har sammensatte, multiplekse diagnoser, og det gjør at arbeidet blir faglig utfordrende. Å jobbe på sykehjem er rett og slett hardcore sykepleie! Og samtidig er det ingen steder man får så mange og så gode klemmer som i eldreomsorgen!

Samarbeid: De to siste åra har Cecilie blant annet samarbeidet med aktivitør Vigdis Remøy på Åse sykehjem om et konsept som de kaller Aktivitetsdosetten. Det er et tiltak én gang i uka, som går ut over de vanlige aktivitetene, slik som en konsert, en grillfest eller et barnehagebesøk. Besøket på Nilsgardstunet og den planlagte fisketuren på Ellingsøyfjorden inngår også her.

I det hele tatt er Cecilie opptatt av å presisere at det ikke bare er hun som står bak satsingen på å gi beboerne en meningsfylt og innholdsrik hverdag.

– Dette hadde ikke vært mulig uten at alle sammen stod bak og stilte opp. Jeg vil også berømme ledelsen, som har gitt oss stor frihet til å gjennomføre prosjektene.

Verdens beste:
Cecilie håper at mange andre sykepleiere og sykepleiestudenter vil oppdage hvor verdifullt, viktig og meningsfylt det er å arbeide på sykehjem.

– Det kan være et stort ansvar å være sykepleier på et sykehjem, men klarer man å se forbi det, er det verdens beste arbeidsplass, sier Cecilie Eikrem Kamp.

(PS. At journalisten og intervjuobjektet har samme etternavn, er en rein tilfeldighet.)


15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...