Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  4. desember 2019
  27. november 2019
  20. november 2019
  13. november 2019

I BILDET: Når kroppen taler

Navn: Line Møller-Christensen
Alder: 25
Sivilstatus: single

Aktuell som: sykehusklovn-aspirant og frilansskuespiller

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Pressefoto: Per Eide   
(14/05/2014)
For første gang får barneavdelinga på Ålesund sykehus besøk av Sykehusklovnene. Det skjer tirsdag og torsdag denne uka. To erfarne klovner kommer for å spre litt glede oppi alt som kan være vondt og vanskelig. Dessuten har de med seg sykehusklovnaspiranten Line Møller-Christensen.

Besøket på Ålesund sykehus blir Lines debut som sykehusklovn, men klovning generelt er hun langt fra ukjent med. Klovning er nemlig en egen retning innen det som kalles fysisk teater, der kroppen har en viktigere funksjon i skuespilleriet enn i tradisjonelt teater. Og Line har solid utdanning nettopp i fysisk teater, både fra København og Paris.

Kroppen.
– I fysisk teater er kroppen i større grad med i selve fortellinga, og det er viktigere hvordan man bruker den; kroppen er mer til stede på scenen, i samsvar med de orda som blir sagt, forklarer hun.

Og med den forklaringa forstår man at klovning er så mye fysisk teater som det kan bli. For om det er noen form for skuespill der kroppen er vel så viktig som orda, er det vel nettopp klovning:

– Jeg har vært interessert i klovning lenge, og særlig på skolen i København hadde vi en del klovning. Etterpå var det faktisk noen av oss som dro rundt i Europa og drev med klovning på gata.

Overflata på ei boble.
Etter å ha fylt på med mer utdanning i fysisk teater i Paris, har Line jobba som frilans scenekunstner. Blant annet er hun medlem av ei fysisk teatergruppe som kaller seg «Surface of a bubble» («Overflata på ei boble») som for tida holder på med et prosjekt i England.

– Vi lager fysisk teater der vi improviserer over en idé og bruker kropper og masker, men også ord. Det handler om en imaginær, alternativ verden der alt du kan forestille deg, blir virkelighet. Inspirasjon til stykket har vi henta blant annet fra kampsport og marionetteteater, forteller Line.

Etter hvert er det planen at stykket skal vises også i Norge, og Line håper at de skal få satt det opp i Ålesund.

Alvor og idealisme.
Klovning er altså ikke på noen som helst måte bare fusk og fanteri. Det er også i høyeste grad alvor – og idealisme. Sykehusklovnene er for eksempel en ideell organisasjon som driver med klovning på sykehus, først og fremst på barneavdelingene. Men det finnes også for eksempel Klovner uten grenser, som – på samme måte som Leger uten grenser – opererer i områder med mye krig og nød.

– Jeg har vært interessert i Klovner uten grenser, men er ikke medlem der. Ut fra den samme ideen om å bringe latter til problemområder, reiste jeg til Burma i fjor og opptrådte på et kombinert barnehjem og klosterskole. Det er også mye av den samme tankegangen som ligger bak arbeidet til Sykehus-klovnene – å bringe latter til noen som har det vanskelig.

Jugendteateret.
Line Møller-Christensen har vært interessert i teater siden hun var liten – og selvsagt var hun med i Jugendteateret. Der var det kanskje ikke så mye av det som kalles fysisk teater, men det var gjennom Jugendteateret hun kom med på et kurs i nysirkus – som på sett og vis er en variant av fysisk teater. Gjennom det kurset tok interessen for fysisk teater til å vokse.
Underveis hadde Line også et år med teater på Romerike folkehøyskole. Rett nok var det mest klassisk teater, men nå hadde Line virkelig fått sans for det fysiske teateret.

– Det var aldri noen tvil om at det var teater som var veien for meg, så jeg dro til København for å gå på The Commedia School, som er en skole for fysisk teater. Deretter dro jeg til Paris for å gå på École International de Théatre Jacques Lecoq, som også er en fysisk teaterskole. Der ble jeg ferdig i 2012.

Superhelt-kortfilm.
Innimellom skuespilleriet og klovninga har Line også prøvd seg på et annet felt: Som lyd- og settdesigner på kortfilmen «Izulu», som handler om Afrikas første superhelt. Filmen skal blant annet vises på Cannes-festivalen, der Line kommer til å være til stede.

– Det var utrolig spennende å være med på filminnspilling, og man lærer veldig mye av å være bak kamera og få være med å skape en historie, sier hun.

Sykehusklovnene. Etter noen år med omflakkende frilansing som klovn og skuespiller rundt i Europa, har Line nå fått seg fast bopel i Oslo. Der driver hun altså blant annet og utdanner seg til sykehusklovn.

– Jeg har fulgt litt med Sykehusklovnene en stund, og da det ble lyst ut noen opplæringsplasser i år, meldte jeg meg til audition og ble plukka ut til å være med. Før vi får være med på sykehus, må vi både lære klovneyrket og ulike regler som gjelder på et sykehus, forteller hun.

Det er altså ikke bare å ta på seg rød nese og en rar hatt og vandre inn på sykehuset for å klovne. Organisasjonen Sykehusklovnene er 13 år i år og har for tida 15 profesjonelle skuespillere og spesialtrente klovner i stallen. Ved enkelte sykehus har de faste oppdrag, mens det blir mer sporadiske oppdrag ved andre sykehus.

– Vi jobber alltid i par, og når vi kommer til sykehuset går vi inn på barneavdelinga, inn i gangene og inn på romma. Målet er å skape opplevelser, øyeblikk og møter, og å sette litt farge på tilværelsen for barna som er der.

Ålesund sykehus. I Ålesund har Sykehusklovnene altså ennå ikke vært, før denne uka. Og for Line blir dette første sykehusbesøk som klovn:

– Denne gangen skal jeg ikke klovne så mye selv, men jeg får observere og lære av to erfarne klovner. Det gleder jeg meg til, sier Line Møller-Christensen.
15 SISTE
  I BILDET: Når enden er...
  Svakheter i begge ende...
  I BILDET: Glede i bøke...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  I BILDET: Musikk frå e...
  Mange tomme seter på C...
  I BILDET: Når kroppen ...
  I BILDET: Kjærlighet e...
  I BILDET: En brennende...
  Usikkerhet foran serie...
  I BILDET: Jakten på no...
  I BILDET: Eventyrnerd ...
  Jan Jönsson bør velge ...