Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

20 KJAPPE: Drømmer om familie og unger

Hvem: Øystein Tvedt (23), singel
Hva: Innstilt som ordførerkandidat for Ålesund Høyre
Hvor: Hessa, Ålesund

Aktuelt
Tekst Willy Haram   
Foto Willy Haram   
(26/11/2014)
Hva er du opptatt av akkurat nå?
– Vi er midt inne i en tung og krevende budsjettprosess i kommunen. Mye av oppmerksomheten ligger naturligvis der. I tillegg er jeg opptatt av å fullføre mastergraden min i økonomisk styring ved Norges Handelshøyskole. Og så er det heldigvis snart jul!

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom historien?
– Det er vanskelig å rangere. Gutenbergs trykkpresse har historisk sett hatt enorm betydning, sammen med elektrisiteten, hjulet og ikke minst historiens viktigste landbruksredskap – plogen. I nyere tid vil jeg være så utradisjonell å trekke frem mikroprosessoren. Det er hjernen i alle duppedingser vi omgir oss med. Mikroprosessoren var en revolusjon da den kom på 70-tallet, og er grunnlaget for vår digitale utvikling.

Har du en hobby?
– Jeg har vokst opp med fotball, men må dessverre bare innrømme at hobbyen har endret karakter. Tidligere spilte jeg selv. Nå er jeg bare tilskuer. Men jeg er glad i sjakk, veldig glad i å gå på Sukkertoppen og slår gjerne et par golf- eller squashballer.

Hva er din største kulturelle opplevelse?
– Den var utrolig bra og foregikk på Kronbar i Bergen for to uker siden. Der hørte jeg et nytt elektropopband fra Trondheim som het Blåtime. Musikken var kanskje vel alternativ for min smak, men stemningen i lokalet var fantastisk.

Hvilken bok ligger på nattbordet?
– Under budsjettforslaget til rådmannen, ligger faktisk Odd Harald Hauge sin bok ”Visst faen er det personlig”. Det er ei spenstig og spennende historiefortelling om Orkla – ett av Norges viktigste selskaper.

Favorittmusikk?
– Jeg hører på alt mulig, gammelt som nytt. Og så hopper jeg fra artist til artist. Akkurat nå lytter jeg mye på et band som heter Mighty Oaks, en del på country og gode gamle Huey Lewis and the News. Den jeg kanskje har vært mest trofast til gjennom åra er rockepresten Bjørn Eidsvåg.

NRK, TV2 eller TVNorge?
– Det har nettopp vært sesongavslutning på NRK-serien ”Side om side”, som jeg syntes var fantastisk underholdende. Internett har i stor grad tatt over for gamle TV-en. For meg går det mest i Netflix, NRK nett-tv og TV2 til sport og nyheter.

Er du flittig på sosiale medier?
– Jeg er overraskende dårlig! Facebook blir selvfølgelig brukt en del, men på andre felt er aktiviteten veldig varierende. Flere av kollegaene mine i femtiårene er mye flinkere enn meg til å ytre sine politiske budskap. Vi under 30 år holder kanskje tilbake med å bli for politisk orienterte på Facebook. Jeg vil ikke «spamme» veggen til venner og kjente.

Erna eller Jonas?
– Erna gjør de riktige og vanskelige grepene, men kunne kanskje vært litt bedre på kommunikasjonsarbeidet. Jonas er en alt for utydelig politiker etter min smak. Han er et vandrende seminar, diskuterer for mye med seg selv og presenterer for få konkrete politiske løsninger.

Bruker vi for mye eller for lite av landets oljepenger?
– Omtrent passe. Og så har vi endelig begynt å bli opptatt av hva vi bruker oljepengene på. Vi må bruke oljepengene til å gi landet ben å stå på etter oljealderen. Vi bør bruke mer på kunnskap, infrastruktur og kutt i skattene.

Bør Norge innføre tiggerforbud?
– Vi vil gjerne hjelpe folk i nød, samtidig som vi vet at en del tigging i Norge er organisert og til lite hjelp. Jeg kommer ikke til å ta til orde for et lokalt tiggeforbud i Ålesund, men et nasjonalt forbud kan være fornuftig å innføre.

Hvem burde skjerpe seg?
– Mange svarer politikere på dette spørsmålet. Så det er vel noe i det. Men nå har VG avdekket hvor mye inkassogjeld nordmenn har, så her har jeg lyst til å si at de som ikke gjør opp for seg, må skjepe seg! Man skal betale det man er skyldig folk!

Hva gjør du om ti år?
– Om ti år så er jeg forhåpentligvis politiker i en storkommune på Sunnmøre. Så vil jeg helst ha egen familie og blitt far til et par unger.

Hva ville du ha gjort hvis du fikk ti millioner kroner?
– Kjøpt meg hus og sjark.

Favorittreisemål?
– Favorittreisemålet mitt er Lausanne i Sveits, der jeg har familie. Jeg er der minst to ganger i året.

Favorittmat?
– Det beste jeg vet er når middagsbordet på familiehytta på Flem er fylt opp med selvfisket krabbe og hummer.

Hva kunne du tenkt deg å lære?
– Å synge!

Hva er det mest unødvendige du eier?
– Jeg har nesten ikke lyst til å si det høyt, men jeg har en veldig dyr gitar liggende fra den tiden jeg var ung og skulle bli rockestjerne.

Hva er det beste og verste med velferdsstaten?
– Det beste er at den er her for å gi alle muligheten til å få et godt liv og fungerer som et sikkerhetsnett for de som skulle falle utenfor. Det verste er at den ikke er bærekraftig slik den er i dag. Vi har behov for en omstilling i årene fremover. Det kan bli tøft, men er helt nødvendig om vi skal klare å beholde velferdssamfunnet.

Hva er meningen med livet?
– En biolog fortale meg at meningen med livet var reproduksjon. For når dine barn får egne barn, og en blir bestefar eller bestemor, ja da har man oppnådd mening med livet... Og det ligger kanskje noe i biologens svar. Men jeg mener også at en selv må søke etter det som gir livet mening, og finne egne svar og ønsker. Mitt tips: ha gode folk rundt deg!


15 SISTE
  Ålesund mangler enebol...
  Kan bli nærmere 40 000...
  Inger Harrington står ...
  Flere elever per lærer...
  Mer børsting og mindre...
  20 KJAPPE: Drømmer om ...
  20 KJAPPE: Stor fan av...
  Enormt engasjement for...
  Tipp slaktevekta til J...
  Politiet: Ungdomsrusen...
  Aksjen med størst pote...
  Får ikke lenger «lønn»...
  Grønne John John vil b...
  Eventyrlig bruktbilsal...
  Kristin klamrer seg fa...