Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Ålesund mangler eneboliger – prisene bratt til værs

Kvadratmeterprisen på brukte eneboliger i Ålesund har økt med 10 prosent siste året. Årsaka er lav rente og at det er svært få brukte eneboliger til salgs.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kenneth Kamp   
(16/09/2015)
Det er stor etterspørsel etter brukte eneboliger i Ålesund, men svært få vil selge. Det fører til høye priser og rask omsetning.

– Mange barnefamilier vil gjerne flytte ut av småhus og rekkehus og inn i eneboliger, men de som bor i eneboligene, fortsetter å bo der også når barna har flytta ut. Det skyldes blant annet at det mangler store, gode leiligheter, sier Hanne Vadset Knotten, som er daglig leder og eiendomsmegler hos Privatmegleren i Ålesund.

Snitt over fire millioner
Mer enn halvparten av de 113 brukte eneboligene som er solgt i Ålesund fra 1. januar og ut august, har lagt i prissjiktet tre til fem millioner kroner, og gjennomsnittsprisen på en enebolig her i byen har nå passert fire millioner kroner.

Gjennomsnittprisen per kvadratmeter har økt fra 21 856 kroner i de første åtte månedene i fjor til  24 450 kroner i samme periode i år, viser tall fra Eiendomsverdi. Økningen på 2594 kroner utgjør nærmere 12 prosent.
– Mer enn ti prosent økning på ett år er veldig mye, påpeker Knotten. Hun tror en viktig årsak til den kraftige prisstigningen er at renta har gått enda litt ned, samtidig som folk har blitt vant til at renta er lav og forventer at den vil fortsette å være det.

Forventer fortsatt lav rente
Knotten forteller at de har god kontakt med bankene, og at inntrykket derfra er at folk flest ikke tar opp mer lån enn de har råd til. Bankene legger inn et solid rentehopp når de vurderer hvor mye kundene kan tåle i lån, så hun frykter ikke at prisgaloppen skal føre til økonomiske problemer for folk.

– De fleste ekspertene tror at rentene vil fortsette å være lave lenge ennå, og kanskje gå enda lenger ned enn i dag, sier hun.

Stor etterspørsel
Den andre hovedgrunnen til prishoppet er altså at det er altfor få brukte eneboliger til salgs i forhold til etterspørselen.

– Ålesund har en veldig stor tilflytting, samtidig som det er mange barnefamilier som bor i småhus og som ønsker seg en enebolig med mer plass. I tillegg er kjøperne blitt mer selektive, og det er færre som er interessert i oppussingsobjekter. De fleste vil ha boliger i god stand, slik at de kan bruke tida si på andre ting, mener eiendomsmegleren.

Geografisk er etterspørselen stor over hele Ålesund kommune, ifølge Knotten. Det handler mest om  typen boliger, og særlig mange er ute etter boliger med utleiemuligheter.

Bygges mye småhus
Når det gjelder rekkehus og andre mindre boliger, bygges det for fullt i Ålesund, men hvordan mangelen på eneboliger skal løses, har ikke Knotten noe svar på:

– Det er langt mer lønnsomt for utbyggerne å bygge leiligheter og små hus, så jeg ser ikke noen snarlig løsning når det gjelder eneboliger. Prisene der kommer nok til å ligge høyt i lang tid framover, tror hun.

Nedgang i antall
Tallet på solgte brukt-eneboliger har gått ned med 18 prosent fra de åtte første månedene i fjor til samme måned i år, basert på tall på Finn.no. Samtidig har salgstida gått ned fra 65 til 36 dager. Det vil altså si at samtidig som tallet på eneboliger til salgs har gått ned, har salgstida også gått kraftig ned – fordi etterspørselen er så høy.

– Normal salgstid for en brukt enebolig har lagt på 40 til 45 dager i mange år, så for tida går det litt raskere enn det som er vanlig, sier Knotten.

Fortsatt høy etterspørsel
Når det gjelder utviklinga framover, tror den erfarne eiendomsmegleren at etterspørselen etter brukte eneboliger vil fortsette å være høy:

– Jeg ser ikke noe som vil bremse markedet for vanlige eneboliger. Det eneste måtte være om nedgangen i oljesektoren begynner å slå inn.

– Foreløpig har i hvert fall ikke dette fått noen konsekvenser for boligmarkedet her hos oss, men om folk mister troa på egen økonomi, kan vi nok få en nedbremsing for ei tid. I så fall vil vi nok få en enda kraftigere etterspørsel etterpå – slik vi så det i forbindelse med finanskrisen i 2008, forteller hun.

Enda høyere vekst i Giske
Når det gjelder andre kommuner enn Ålesund, så er det også kraftig prisvekst i flere av nabokommunene. I Giske kommunen har prisene faktisk økt mer enn i Ålesund siste året, mens Skodje har hatt en utvikling som er helt på linje med Ålesund.15 SISTE
  Ålesund mangler enebol...
  Kan bli nærmere 40 000...
  Inger Harrington står ...
  Flere elever per lærer...
  Mer børsting og mindre...
  20 KJAPPE: Drømmer om ...
  20 KJAPPE: Stor fan av...
  Enormt engasjement for...
  Tipp slaktevekta til J...
  Politiet: Ungdomsrusen...
  Aksjen med størst pote...
  Får ikke lenger «lønn»...
  Grønne John John vil b...
  Eventyrlig bruktbilsal...
  Kristin klamrer seg fa...