Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

AaFK

Festfotball mot Rosenborg

OM PRIORITERINGER: ”...jeg tror at det i dette overgangsvinduet ble tatt mer hensyn til økonomisk vinning enn sportslig suksess.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Arkivfoto: Fridgeir Walderhaug   
(09/04/2014)
EI SCORING: AaFK burde scoret mange mål mot Rosenborg, men måtte nøye seg med ett, signert Peter Orry Larsen (midten), her i en annen situasjon. Medspilleren er Jo Nymo Matland, og til venstre RBK-spiss Nicki Bille Nielsen. 
 
– – –
 
Lørdag var vi vitne til feiende og morsom fotball på Color Line stadion. Da var vi vitne til et AaFK-lag som til tider spilte skjorta av seriefavoritt Rosenborg. Overraskende, men selvfølgelig desto hyggeligere.

Vi fikk se, og da spesielt i 1. omgang, et AaFK som virkelig sprudlet av overskudd. Angrepsvillig og offensiv fra første spark på ballen. Og anført av en Michael Barrantes på vei mot den virkelige storformen, ble det skapt sjanse på sjanse. Vi fikk se et AaFK-lag som spilte fokusert og kontant defensiv fotball. Bedre enn på evigheter faktisk. Midtstopper Daniel Arnefjord var også bedre enn på svært lenge, det han presterte lørdag lover meget godt.

Men akk o ve. Vi fikk dessverre også se at det ble slurvet noe så aldeles mye med sjansene. Leke James hadde mange store sjanser uten å sette ballen i mål. Michael Barrantes hadde også flere muligheter, han hadde mange gode skuddforsøk, men det hjelper dessverre ikke når ballen ikke treffer mellom stengene.

At AaFK gikk til pause uten scoring var nesten ikke til å tro, men det gjorde de. Hvor var roen i det avgjørende øyeblikk? Hvor var dyktigheten?

Orry-kule.
Først etter at det var spilt 10-12 minutter av 2. omgang ble det uttelling. Et flott angrep. Et nydelig mål. Fra Michael Barrantes (selvfølgelig, i hvert fall denne ettermiddagen) til Demar Phillips, videre til Peter Orry Larsen som fra nøyaktig 16 meter klinket til med sin venstre fot. Utagbart, pang sa det, og ballen satt klistret i krysset. 1-0, enorm jubel, og da trodde de fleste at nå skulle det komme flere AaFK-mål.

Men akk o ve – enda en gang. Hvor lenge var Adam – les: AaFK – i paradis? Da kvarteret gjenstod utliknet Rosenborg til 1-1, som også ble sluttresultatet. Etter to seriekamper står dermed AaFK med to poeng, det er de virkelige fakta. Men burde de egentlig hatt seks poeng?

Tre poeng.
Mot Rosenborg var AaFK det beste laget. Helt klart, de hadde fortjent tre poeng, og det hadde vel ikke vært noe å si på om de hadde vunnet åpningskampen i Bodø heller. Men for å vinne er første betingelse at det må scores mål. Etter to serierunder er det greit å lese tabellen, men det skal ikke spilles så mange flere kamper før forskjellen på topp og bunn blir større. Fortsetter AaFK som de har begynt, kan alle gjette seg til hvor de vil være plassert.

Etter 1-1 mot Bodø/Glimt var Jan Jönsson såpass ærlig at han innrømmet at han savnet sin tidligere storscorer, Hamed Allah. Ingen skal tvile på at savnet av marokkaneren ikke var noe mindre etter Rosenborg-kampen.

Ingen erstatter.
Da overgangsvinduet stengte 1. april, var AaFK-treneren en meget skuffet og frustrert mann. Forståelig nok, fordi den forsterkningen han så gjerne ønsket ikke ble signert.

– Vi må bare beklage til alle supportere. Vi har selvfølgelig gjort noe feil, og det må vi lære av, sa han til meg da jeg pratet med han midt i forrige uke.

– Detaljer får du imidlertid ikke av meg nå. Det tar vi internt.

Samme dag kunne vi lese i Sunnmørsposten at ÅFAS-lederen, Bjarne Haagensen, var provosert. Hvorfor provosert? Jo, fordi han ikke likte å høre at Jan Jönsson fordelte skyld på alle, at de ikke hadde vært dyktige nok da de skulle hente inn en eller to forsterkninger etter at Hamed Allah ble solgt til Kina. Penger var det nok av, men da overgangsvinduet stengte, var det ingen signatur på AaFK-blokka.

At noen sår tvil om hans dyktighet vil den mektige og aldrende lederen overhodet ikke akseptere. Jeg tolker det i hvert fall på den måten.

– Det er trenerteamet sin feil. Vi har gjort jobben vår. Hvis de hadde gjort jobben like bra, hadde det vært en spiss på plass, sa Haagensen, og la til:

– Jeg er ikke med på å kjøpe spillere som er dårligere enn de vi har fra før.

Krangel.
Javel, så fikk vi vite det. Etter min mening var det bare tragisk at AaFK ikke greide å hente inn de spillerne de hadde lovet alle supporterne. Forklaringene kan være så mange, men fakta er kort og godt at AaFK ikke lyktes med det de forsøkte seg på. Det burde jo selv Bjarne Haagensen innrømmet, og derfor burde han holdt seg for god til å legge all skyld på trenerteamet.

Eller var det hans måte å beskytte seg selv og klubbens investorer? Og var det også hans måte å skjule at han på mange måter tenker mer på investorene enn klubben? Nå må jeg ærlig innrømme at jeg ikke kan bevise eller konkretisere at det er slik, men sannelig har jeg lov å tenke tanken.
Jeg har også lov å antyde at jeg tror at det i dette overgangsvinduet ble tatt mer hensyn til økonomisk vinning enn sportslig suksess. Med andre ord at de sportlige ambisjonene ble nedprioritert. Synd, men kanskje har det noe med fotballforståelse å gjøre?

Hjertesukk.
Forresten, hvorfor er det så mange av de såkalte fotballekspertene her i distriktet som snakker så skreddersydd og til de grader kjedelig? Jeg vet utmerket godt at jeg sitter i et glasshus, men det får våge seg. Jeg etterlyser nemlig større friskhet i debattene, og jeg etterlyser også mer ærlighet. Mer rett på sak-meninger, kall det gjerne noe så enkelt som å kalle en spade for en spade.
La meg nevne et eksempel. Da velkjente Frode Fagermo, nå nytilsatt fotballekspert for nettavisen til Sunnmørsposten, etter Rosenborg-kampen fikk spørsmål om AaFK manglet en goalgetter svarte han slik. ”– Hvis Hamed Allah hadde vært der, hadde ikke Michael Barrantes scoret flere mål.”

Altså sa Frode Fagermo etter min mening egentlig null og niks. Slik må vi ikke ha det i fremtiden. For hvis den godeste Fagermo og andre som vil kalle seg for fotballeksperter ikke mener at AaFK mangler en god og målfarlig spiss, er noe feil.

La meg sitere et kinesisk ordtak. ”Lykke er god helse, og dårlig hukommelse”.

Er det bare Jan Jönsson og jeg som savner Hamed Allah?
15 SISTE
  Den gode svensken takk...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  ”Mos” gleder seg til å...
  Mange tomme seter på C...
  Oppmuntrende seier i H...
  Styrelederen lei av he...
  Festfotball mot Rosenb...
  Jan Jönsson tenker på ...
  Usikkerhet foran serie...
  Skuffende sesongoppkjø...
  Fotballmedaljegrossist...
  Ja til Bellakhdar – ne...