Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Takkar av etter 50 år bak disken
  Forsiktig sjukehus-optimist
  Utbygger sjokkert over maktmisbruk
  Musikalsk nyttårshyllest til Hollywood

AaFK

Oppmuntrende seier i Haugesund

Om Henrik Bjørdal: ”I sin midtbanerolle stod han fram som en av lagets beste spillere... Jeg ser fram til å se ham i fortsettelsen.”

AaFK
Tekst Per Rich Hunstad   
Foto Fridgeir Walderhaug   
(07/05/2014)
Finsk sisu og ungdommelig pågangsmot gjorde susen da AaFK endelig kunne gå av banen med seier. Etter en dårlig og nesten trøstesløs sesongstart uten seier på seks kamper, var det ikke rart at jubelen stod høyt i taket etter at de søndag ettermiddag hadde vunnet 2–1 over Haugesund.Nyt øyeblikket heter det, og det gjorde de. Velfortjent og morsomt. Tre dager tidligere ble de nærmest pepet av banen etter miserabel innsats og tap hjemme mot Viking. Forvandlingen var nesten ikke til å tro, men den var så reell som den kunne bli.

Før kampen var ikke det store odds for at AaFK skulle vinne. Playmaker Michael Barrantes, Leke James og Demar Phillips var ikke med i troppen. Alle tre ute med skade, og derfor uaktuelle for å spille kamp. Midtbanemotoren Peter Orry Larsen var med til Haugesund, men han hadde prestert på et uvant lavt nivå over lenger tid. Likeså Jo Nymo Matland.

Forvandlingen.
Men hva fikk vi se? Jo, her var det erstattere som virkelig tok tak. Anført av finske Sakari Mattila og de to jyplingene og rykende ferske ungguttene, 17-årige Henrik Bjørdal og 19-årige Torbjørn Grytten, fikk vi se et lag som endelig hadde guts og vilje på plass, vi fikk se spillere som endelig hadde oppfattet at de måtte kjempe for å vinne.

Ikke verdens beste fotballspill eller individuelle prestasjoner. Nei, til det var det nok også denne gang for mange upresise beslutninger, både i pasningsvalg og posisjonering. Men for et lag i bunnstrid og i poengnød vil uansett det viktigste være å kapre poeng, finspillet kan vente.

Valgets kvaler. At Jan Jönsson var så komfortabel med de valgene han måtte gjøre før kamp, tror jeg neppe. Her var mye nytt og mye uvant, og jeg er sikker på at AaFK-treneren var både bekymret og skeptisk før kampstart. Ikke vet jeg, men det skulle ikke forbause meg om han ble like positivt overrasket som mange av oss andre da det hele var i gang. Oppvaskmøtet i forkant av kampen hadde tydeligvis også gjort godt.

Uansett blir det som skjedde mot Haugesund ikke resepten eller fasiten for det som skal skje resten av sesongen. Allerede mot Brann kommende lørdag kan vi sikkert forvente endringer. Trioen som satt hjemme i Ålesund denne helga er opplagte førstevalg i en startellever, i hvert fall Michael Barrantes og Leke James.

Ikke vanskelig.
Men det er klart at det var vellykket å bruke to spisser på topp, og derfor mener jeg at det må de fortsette med. Torbjørn Grytten begynte riktignok kampen litt tilbaketrukket, bak Tor Hogne Aarøy, men kom høyere opp på banen etter hvert som minuttene tikket av gårde.
 
Hans scoring til 2-0 kunne ikke vært gjort bedre. Imponerende å se hvor iskald og rolig han var da han skjøt fra 17 meter. Gjennombruddsløpet og posisjoneringen i forkant var også av beste merke. Leke James har ikke hatt noen god sesongstart, men kanskje kan et samarbeid med Torbjørn Grytten være nøkkelen for at han kan finne tilbake til sitt gamle jeg.

Dårlig forklaring. For noen dager siden sa klubbdirektør Henrik Hoff at de ikke kunne gjort noe mer da de hadde mislyktes med å hente inn en erstatter for Hamed Allah. Ja, ja, jeg lar den uttalelsen stå for hans regning. Den trenger ikke noen spesiell kommentar her og nå, men forhåpentligvis forstår Henrik Hoff at han sa noe som kanskje ikke var spesielt smart.

Skulle Leke James og Torbjørn Grytten vise seg å bli et vellykket spisspar, er det likevel liten tvil om at AaFK trenger en målgarantist tilnærmet lik Hamed Allah om de skal hevde seg i toppen av tabellen. Det må klubbdirektøren og hans medsammensvorne aldri glemme. De må også ha i mente at Torbjørn Grytten fortsatt er en juniorspiller, og ingen må bli forbauset om vi ser ustabile prestasjoner fra hans side.

Overbevisende. Nå skal jeg være veldig forsiktig med å øse opp 17-årige Henrik Bjørdal. I cupkampen mot Bergsøy var han relativ anonym og beskjeden, men mot Haugesund viste han seg skikkelig frem. Det så jo faktisk ut som om han hadde årelang erfaring bak seg på dette nivået. Men fakta er at han før kampen i Haugesund kun hadde 16 minutters spill i eliteserien fra før. De minuttene var fordelt på to innhopp i 2013-sesongen, henholdsvis 10 og seks minutter.

Derfor var det rett og slett imponerende å se hvordan han viste seg frem da han nå fikk sjansen. I sin midtbanerolle stod han frem som en av lagets beste spillere.  Ikke en perfekt kamp, men flere flotte detaljer. Gode forsøk på driblinger og pasninger, sterk i kroppen, og ikke minst utrettelig arbeid både offensivt og defensivt. Jeg gleder meg til å se ham i fortsettelsen.

Finsk styrke.
Jeg gleder meg også til å se Sakari Mattila i fortsettelsen. Mot Haugesund fikk han sin første kamp fra start, noe jeg for øvrig har etterlyst i flere uker. Hvorfor han kun har vært innbytter i tidligere kamper vet jeg ikke, og det spiller egentlig heller ingen rolle. Jeg nøyer meg med å konstatere at her har vi en spiller som AaFK vil få mye glede av.

Flott driv, fin teknikk, sterk i duellspillet, og ikke minst en kjempegod skuddfot. Det har vi sett glimt av tidligere. 1–0-målet var jo av beste merke, alt i forkant var ypperlig. Måten han vant ballen på i forkant, måten han forserte mellom 10 og 15 meter, og for et tilslag på ballen. Fra cirka 25 meter suste ballen i nettet. Like under tverrliggeren.

Et mål som kan ende opp som årets AaFK-scoring.
Seieren mot Haugesund var et stort løft i rett retning, men foreløpig er det altfor tidlig å friskmelde AaFK. Onsdag er det cupkamp (2. runde) mot Træff, lørdag seriekamp mot Brann hjemme på Color Line stadion.  Med seier i de to kampene vil det også fortsatt være litt for tidlig med en friskmelding. Men da er de i hvert fall på gang.

Da vil vi skimte lys i tunnelen.
15 SISTE
  Den gode svensken takk...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  ”Mos” gleder seg til å...
  Mange tomme seter på C...
  Oppmuntrende seier i H...
  Styrelederen lei av he...
  Festfotball mot Rosenb...
  Jan Jönsson tenker på ...
  Usikkerhet foran serie...
  Skuffende sesongoppkjø...
  Fotballmedaljegrossist...
  Ja til Bellakhdar – ne...