Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  Bla i ukens utgave her
  Får medalje: Deltok i Tysklandsbrigaden
  Spreke små på tur
  Kokkekamp med stort engasjement

Se flere bilder
123456789

30 år siden Helge Skuseth herjet på den grønne parketten

For 30 år siden herjet Helge Skuseth omkring på landets fotballbaner. Han bøttet inn mål og for Start tok han bronsemedalje i toppserien i 1975 og ble seriemester med klubben både i 1978 og i 1980. I dag kan vi lese hans fotballfaglige kommentarer i Sunnmørsposten der han i 25 år har jobbet som sportsjournalist.

Sport
(22/10/2008)
– Hva tenker du om at det er 30 år siden du ble seriemester med Start?
– At det er lenge siden og at jeg hadde det forferdelig gøy. Bronsemedaljen i 1975 var flott, men da jeg tok gull med Start for første gang i 1978 var det en fantastisk følelse. Hele det fotballgale Kristiansand sto på hodet og vi vinket til publikum fra Hotell Caledonien, minnes han.
 
Morsom tid
– Og da vi gjentok bedriften to år senere var det med kompisen fra Skarbøvik, Jarle Ødegård, på laget. Svein Inge Urke fra Hødd, som dessverre døde tidligere i sommer spilte også ni kamper for Start i 1987-sesongen. Siden kom og så Kjetil Osvold til klubben. Jo da, det er gøy å minnes dette, sier Helge Skuseth.
Det var i moderklubben Skarbøvik Idrettsforening (SIF) eventyret på fotballbanen begynte for Helge. Allerede som svært ung viste han stor iver og fotballforståelse og viktigst av alt, han scoret massevis av mål. Som guttespiller søkte SIF om dispensasjon for å kunne bruke han på A-laget, men fikk nei, han var for ung. Men hans sjanser kom og som 16-åring ble han uttatt på det som var Norges første guttelandslag.
 
Valgte Start
Helge gjorde ikke skam på tilliten han ble vist. Målene rant fortsatt inn og han ble lagt merke til langt ut over den sunnmørske fotballbingen. Etter en bylagskamp mot selveste Queens Park Rangers ville laget at han skulle komme til London. Men den gang var det vanskelig å få oppholdstillatelse, så det ble ikke noe av for den unge fotballspilleren. Siden kom det kom tilbud fra både toppserieklubbene Frigg og Lyn i hovedstaden, men han valgte Start og Sørlandet.
– På U-landslaget hang jeg mye sammen med Svein Mathisen og Trond Pedersen som spilte for Start. Selv om tilbudene fra både Lyn og Frigg var bedre, ble kameratskapet med disse spillerne avgjørende og jeg valgte Start, sier Helge.
 
Strandet i Tresfjord
Og turen til sørlandsbyen startet dramatisk i en gammel Ford Anglia. Der hadde han og kjæresten Gunn, som han siden giftet seg med, pakket alt de hadde og la trøstig i vei. Turen endte omtrent i Tresfjord der bilen gav opp. Men det gjorde ikke de to unge som fikk ordnet med flytransport til Kristiansand.
– Vi ble godt mottatt og klubben ordnet med leilighet og jobb. Jeg var fulltidsansatt i Sørlandsbanken og måtte gå med dress og slips. Fotball var noe vi den gang drev med på fritiden. Rik ble jeg heller ikke og det meste jeg kan huske at vi fikk var gavekort for 16.000 kroner etter seriemesterskapet i 1978, erindrer Helge 30 år etter.
 
Makrellfotball
Starts spillestil blir ofte kalt makrellfotball. Den legendariske treneren Karsten Johannessens definisjon på begrepet var at laget angriper i stim. Og en av de fremste i stimen var nettopp Helge og han var toppscorer for Start flere av sine år i klubben. Slik karakteriseres han av klubbkamerat, kompis og Startlegende Svein Mathisen.
– På banen var han en suveren angrepsspiller. Han var rask og god med begge bein. Til tross for sin høyde (1,82) var han også en god hodespiller. Spensten var det ikke noe i veien med og han ofret seg i duellene!
 
Med flagget på brystet
En så god spiller ble selvsagt også lagt merke til av landslagsledelsen. Av de omlag 25 landskampene han fikk med flagget på brystet var 16 av dem såkalte offisielle landskamper. Treningskamper eller vennskapskamper som landslaget spilte talte ikke med i den offisielle statistikken. På vårt spørsmål om han hadde noen forbilder på fotballbanen svarer Helge slik:
– Tottenham var favorittklubben og klubbens midtbanespiller Glenn Hoddle var min favorittspiller. Han var suveren på banen og ble siden en stor fotballpersonlighet i England. Av de norske spillerne satte jeg stor pris på Tom Lund. Hadde det ikke vært for at han hadde flyskrekk ville han garantert spilt i en av Europas toppklubber.
 
Ut i Europa
Flyskrekk kunne også Helge Skuseth blitt rammet av. Som seriemester med Start gikk turene også til utlandet for spill i gjeve cuper. Han har spilt både UEFA-cup og serievinnercup. Og på en tur i 1975 til Indonesia og Thailand krasjet flyet på rullebanen og gikk rett ut i en risåker.
– Heldigvis gikk alt bra og bare to timer senere var vi i lufta igjen med et nytt fly. Flyskrekk fikk jeg heldigvis ikke, sier han.
 
Sportsjournalisten
I sørlandsbyen rakk han å utdanne seg til adjunkt og da turen gikk til Ålesund på nytt i 1980 underviste han ei stund i skolen. Det ble ytterligere år med aktiv fotball og siden har han rukket å trene SIF, Hessa, Guard, Valder og Blindheim.
Han begynte også å skrive for Sunnmørsposten hvor tilbudet om full jobb som sportsjournalist også kom. Det har ført til at Helge Skuseth har fortsatt med fotball lenge etter at han la opp som aktiv. Som sportsjournalist har han fått med seg OL på Lillehammer i 1994 og blant annet fotball-VM i USA samme året. Som fagmann følger han både AaFK og landslaget med argusøyne. Hvordan han vurderer disse kan vi lese i spaltene til Sunnmørsposten. Men for å heve nivået på unge fotballspillere generelt gir han følgende betraktning:
– De må ikke nøye seg med bare å trene når laget trener. De må ut og trene individuelt og finne en garasjevegg eller lignende de kan spille ballen mot. Slik er det de beste blir best. Og så er det jo gøy i tillegg, sier mannen som herjet blant de beste fotballspillerne i landet.15 SISTE
  Den gode svensken takk...
  Svakheter i begge ende...
  – Barrantes må selvsag...
  Skandaløs og uverdig k...
  Uff og uff – hjem fra ...
  ”Mos” gleder seg til å...
  Mange tomme seter på C...
  Oppmuntrende seier i H...
  Styrelederen lei av he...
  Festfotball mot Rosenb...
  Jan Jönsson tenker på ...
  Usikkerhet foran serie...
  Skuffende sesongoppkjø...
  Fotballmedaljegrossist...
  Ja til Bellakhdar – ne...