Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Kraftig økning i felte hjort

I løpet av høsten og vinteren ble det skutt 2.791 hjorter og én elg i Nytt i Uka-kommunene. Det forteller jaktresultatene som nettopp er offentliggjort. Det har vært en klar økning i felte dyr det siste året, og flere kommuner satte ny rekord.

Aktuelt
Tekst Yngve Johnsen   
Foto privat   
(30/04/2014)
BILDET: Informasjonssjef i Norges jeger- og fiskerforbund, Espen Farstad, kan fortelle at det ble skutt flere hjort enn elg i Norge sist sesong. –Men det er langt flere som jakter på elg, sier han.
 
 
– – –

Statistisk sentralbyrå (SSB) kunne nylig legge frem tall fra elg- og hjortejakten høsten 2013 og vinteren 2014. Her finner vi antall felte dyr fordelt per kommune. På landsbasis har det vært en økning både blant hjort og elg det siste året.

Hjort i Sykkylven
Utfra SSB-tabellene kan vi lese at det ble skutt og felt 474 hjorter i Sykkylven kommune under jakten høsten 2013 og vinteren 2014. Dette gjør Sykkylven til den største hjorte-kommunen blant Nytt i Uka-kommunene. Deretter følger Stranda med 446 felte hjort og Haram med 434 stykker.
 
– Hjorten er på vei fram, med spredning til en stadig større del av Norge. Hjortejakt er blitt populært i mange områder av landet som tidligere hadde fokus kun på elgjakten, og den oppfattes som et positivt tilskudd av de fleste jegere. Nå felles det flere hjort enn elg på landsbasis, forteller infosjef i Norges jeger- og fiskerforbund, Espen Farstad. 

Totalt ble det felt 2.791 hjorter i våre tolv kommuner. Dette er 278 flere enn ved forrige jaktsesong.
 
Flest hjort i Møre og Romsdal
Hjorten finnes for det meste på Vestlandet og i Trøndelag, men i ganske stort antall. Etter to år med nedgang økte antallet med 1.100 dyr. Mye av økningen kom i Møre og Romsdal.

– Det ble felt til sammen 36.100 hjorter i Norge, og dermed ble det også i år skutt flere hjort enn elg i Norge, forteller han.

Fellingsprosenten endte imidlertid bare på 65 prosent av tillatt kvote. Flest hjorter ble felt i Kvinnherad i Hordaland, med 1.036 dyr, etterfulgt av Hitra i Sør-Trøndelag med 946 dyr.
I hele Møre og Romsdal ble det felt 9.731 hjorter sist jakt. Den kommunen med flest felte dyr var Ørsta, hvor det ble skutt 782 hjorter. Deretter følger Aure kommune med tre dyr mindre.

Flere rekorder her lokalt
Et dypdykk i SSBs jaktstatistikk viser at fire av våre kommuner kunne skilte med ny rekord i antall felte hjort sist sesong. Det var Stranda, Stordal, Haram og Sula kommuner.

Elg er langt mer sjeldent hos oss, men i Norddal streifer den innom. Sist sesong ble det skutt én elg her. Landets elgjegere felte nemlig totalt 34.950 elger, noe som er en marginal økning på 300 dyr. Antallet er likevel det nest laveste siden midten av 90-årene.

– Elgbestanden ser ut til å ha stabilisert seg på landsbasis. Vi ser en nedgang på Sør- og Østlandet, men det veies opp av en oppgang i Trøndelag og nordover, sier Espen Farstad. Han er infosjef i Norges jeger- og fiskerforbund.

Flere på elgjakt
Det er fortsatt  langt flere som jakter elg enn hjort i Norge, selv om det i forrige jaktsesong ble skutt flere hjorter enn dens større slektning. Totalt 61.000 personer jaktet på elg, mens 44.000 nordmenn hadde hjorten i siktet.

– Jakten på hjorteviltet er verdifull. Både som rekreasjon for alle ivrige jegere, målt i matverdien som alt kjøttet representerer, og som en verdifull inntektskilde for grunneierne, poengterer Farstad.
Jegerstatistikken per kommune er ikke klar på en stund ennå. Heller ikke rådyrjakt-resultatene er klare.

Elg i Møre og Romsdal
Det finnes elg over store deler av landet. Egentlig er det bare på Vestlandet den ikke finnes, bortsett fra sørlige deler av Rogaland. I hele Møre og Romsdal ble det felt 283 elger under forrige jakt. Statistikken viser at Rindal er den store elg-kommunen i Møre og Romsdal, med 80 felte dyr. Deretter følger Surnadal, der jegerne felte 69 konger av skogen.

Steinkjer i Nord-Trøndelag ”vant” elgjakten med 850 felte dyr, med Trysil i Hedmark på andreplass (780 dyr).

Det var gitt tillatelse til å felle 44.700 elger i Norge under siste jakt, og 78 prosent ble felt.
15 SISTE
  Andelen uføretrygdede ...
  2014 kan bli det varme...
  Nedgang i kriminalitet...
  Slik vokser befolkning...
  Varmeste noensinne på ...
  Kvinnene rykker fra me...
  Varmeste halvår noensi...
  69 prosent av gårdene ...
  Ålesund på handelstopp...
  Kraftig økning i felte...
  Hver femte bilkjøper i...
  Ålesund i bunnen på øk...
  Stordal på topp – Hare...
  Dette er bøndene som f...
  Norgesrekord i februar