Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Ålesund på handelstoppen i Møre og Romsdal

Det har i følge Statistisk sentralbyrå vært en nøktern vekst i den norske detaljhandelen i 2013. En titt på de lokale tallene viser at utviklingen i Sula gledelig nok kan vise til en enda større økning. Ålesund har derimot kun en svak fremgang.

Aktuelt
Tekst Yngve Johnsen   
Foto Illustrasjonsfoto og pressefoto   
(14/05/2014)
BILDET: Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, tror at handlevanene til nordmenn vil endre seg, og at handelen på nett vil øke mye i årene fremover.

– – –
 
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå forteller hvor mye penger som er brukt på detaljhandel i hver kommune, fordelt på innbyggerne i kommunen. På landsbasis konkluderer byrået med at veksten har vært nøktern. Et dykk ned i de lokale tallene viser at utviklingen i Sula har vært langt bedre det siste året. I Ålesund kommune har det vært en liten økning, mens Stordal går mest tilbake.
 
Økning i Norge
I kroner og øre har hver nordmann brukt 762 kroner mer på handel i 2013 enn året før. Det utgjør en vekst på én prosent , målt per innbygger. (I volum økte omsetningen med to prosent i Norge i fjor.)

Tabellene viser at det i Sula ble brukt 1.444 kroner mer per innbygger i fjor enn året før, så her har det vært en økning på 3,8 prosent per beboer i kommunen. Det er beste utvikling i Nytt i Uka-området. I Ålesund kommune har det bare vært en økning på 0,4 prosent per innbygger det siste året. Det utgjør 436 kroner per snute der.

Beste utvikling i Møre og Romsdal, hadde Midsund kommune, med en oppgang på 12,4 prosent. Svakeste utvikling hadde Aukra, med 9,2 prosent nedgang.

– Ingen store utslag
– Denne statistikken kan til en viss grad måle seg med temperaturen i folks økonomi, men så store utslag vil den nok ikke gjøre. Veksten på landsbasis vil jo også ha sammenheng med prisøkning, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank1 (også kjent fra programmet Luksusfellen på TV3).

– I år hvor det enten er spesielt lav rente og gode lønnsoppgjør, eller høy rente og tøffere lønnsoppgjør, så tror jeg man kan forvente å se litt større avvik i disse handletallene, legger han til.
Nye butikker eller strategier, eller nedleggelser, vil naturlig nok spille inn på omsetningen i kommunene.

Omsetning i Sula
I følge SSB ble det omsatt for 75.678 kroner i detaljhandelen per innbygger i Norge (moms er ikke med). Tilsvarende ser vi at det ble lagt igjen 113.256 kroner per innbygger på detaljhandelen i Ålesund. En kan derfor trygt slå fast at det er en handelslekkasje inn til Ålesund, all den tid summen er størst i hele fylket.

Disse tallene sier ikke så mye om kommuner som har større flyplasser eller svære nettbutikker. Heller ikke store hyttekommuner eller feriedestinasjoner vil få et riktig bilde av handlesituasjonen. Kommuner i nærheten av grensen vil naturlig nok også miste handlepenger ut av landet (men det kommer jo litt tilbake andre veien der).

Imidlertid kan tallene si en hel del om handelslekkasje og hvilke kommuner som må regnes som knutepunkter. Mange kommuner med mange dagpendlere kan også merke det godt på tabellen.

Best i Norge
Det er som alltid Ullensaker kommune som topper landsoversikten. Her finner man Gardermoen, og folk handler som bare juling. Songdalen kommune i Vest-Agder huser en av landets største nettbutikker, og følger dermed på andreplass. Mens en av landets største hyttekommuner, Nord-Aurdal i Valdres får den siste plassen på pallen. Det oppsummerer egentlig ganske godt de største svakhetene med en slik statistikk brutt ned på kommunenivå. Men det er relativt få kommuner det er snakk om.

Av landets 428 kommuner, er Ålesund den 13. største handlekommunen. Norddal er nest størst blant våre med 70.561 kroner per snute og 128. plass. 

– Interessant fremtid
Gundersen synes det er interessant å se på handlefremtiden hos nordmenn. For han tror ting er i endring.

– Spørsmålet er hva folk kommer til å bruke penger på, og hvor de kommer til å bruke dem. Man ser allerede nå at netthandelen vokser, og jeg er ganske sikker på at denne utviklingen vil vedvare og forsterkes i fremtiden, understreker han.

– Dessuten kommer det til å bli brukt mer penger på tjenester som følge av økt fritid, tror han.

– Vil det bli flere butikknedleggelser fremover?

– Det vil ikke være unaturlig, og jeg tipper at det kommer til å øke. Mye av handelen flyttes over til nett. Selv dagligvarehandel øker nå på nett, der det tilbys hjemkjøring av varer.

– Generelt sett vil jeg anta at folk kommer til å bruke penger på en annen måte enn før når det kommer til detaljhandel, poengterer Gundersen.

NB!  Alle enheter registrert i momsregisteret innen næringen varehandel utgjør begrepet detaljhandel. Bensinstasjoner er unntatt, det samme er salg av motorvogner. Agenturhandel er også unntatt.15 SISTE
  Andelen uføretrygdede ...
  2014 kan bli det varme...
  Nedgang i kriminalitet...
  Slik vokser befolkning...
  Varmeste noensinne på ...
  Kvinnene rykker fra me...
  Varmeste halvår noensi...
  69 prosent av gårdene ...
  Ålesund på handelstopp...
  Kraftig økning i felte...
  Hver femte bilkjøper i...
  Ålesund i bunnen på øk...
  Stordal på topp – Hare...
  Dette er bøndene som f...
  Norgesrekord i februar