Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Varmeste noensinne på Sunnmøre hittil i år

Årets første sju måneder i Tafjord var gjennomsnittlig hele 0,7 grader varmere enn det varmeste som noensinne tidligere har blitt målt.

Aktuelt
Tekst Kenneth Kamp   
Foto  Pressefoto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no   
(06/08/2014)
BILDET: Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, mener at den voldsomme økningen i varme rekorder er med på å bekrefte at den globale oppvarminga er et faktum – og at klima- og energipolitikken må endres. Blant annet må oljeutvinninga reduseres kraftig, mener han.

– – –
 
Før sommerferien kunne man lese i Nytt i Uka at første halvår på Sunnmøre hadde vært rekordvarmt. Gjennomsnittstemperaturen i Tafjord lå 0,4 grader over den gamle rekorden, noe klimaeksperter anså som oppsiktsvekkende mye. En måned senere ligger Tafjord hele 0,7 grader over den gamle sjumånedersrekorden.

Et spesielt år
– I juli har det blitt satt over 100 varmerekorder landet rundt, og slik det ser ut nå, ligger det an til å kunne bli en rekke varmerekorder for året under ett. Jeg er ganske sikker på at 2014 vil bli et år som vil stå fram som spesielt og som klimaforskere fortsatt vil snakke om om 10-20 år, sier Hans Olav Hygen, som er klimaforsker ved Norsk Meteorologisk Institutt.

Gjennomsnittstemperaturen i Tafjord i årets første sju måneder var hele 9,3 grader. Den gamle rekorden, fra 2002, var på 8,6 grader. Også på Vigra ble det satt ny sjumånedersrekord, men bare med noen hundredels grader. Målt i tideler var det 8,3 grader på Vigra både i 2014 og 2002.

Varmt i sjøen
– Vi vet også at det har vært veldig varmt i sjøen i år. Dessverre har vi ikke direkte sjømålinger bortsett fra ved Lindesnes, men varmerekorder i lufta på ytre fyrstasjoner langs hele kysten viser at det har vært varmt i sjøen, opplyser Hygen.

Det har dessuten vært registrert tropenetter (mer enn 20 grader gjennom hele natta) langs hele kysten i sommer.

Ekstremt
Ifølge Hygen er en økning av varmerekordgjennomsnittet på 0,7 grader, ekstremt mye. Vanligvis vil ikke nye gjennomsnittsrekorder over så lange tidsrom øke med mer enn 0,1 eller 0,2 grader hver gang det settes ny rekord.

– Med en normal utvikling for høsten, vil det bli ny årsrekord i Tafjord. Men om det for eksempel skulle bli så kaldt i november som det var i 2010, så vil de 0,7 gradene forsvinne veldig fort, opplyser Hans Olav Hygen.

Julitemperaturen
Julitemperaturen i Tafjord var for øvrig 17,9 grader. Dette er en økning på 0,3 grader fra den gamle julirekorden på 17,9 grader. (Ved moderne målestasjoner regner man gjennomsnittstemperaturer ved å måle en gang i timen, hele døgnet gjennom.)
 
 
– – –
 

– Det er ikke kult med varmerekorder

 
 
Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, håper alle varmerekordene vil få politikere fra de større partiene til å innse at de må slutte å bare prate om miljø, men faktisk gjøre noe.

– En slik økning av den gjennomsnittlige varmerekorden som vi ser i Tafjord, er statistisk ekstremt usannsynlig. Vi i Miljøpartiet De Grønne er likevel ikke overraska. Det er en god stund siden vi har fått med oss at klimaendringene er en realitet. Det vi håper nå, er at disse beklagelige rekordene skal bidra til å åpne øynene på Arbeiderpartiet, Høyre og de andre, sier Rasmus Hansson.

Miljøpartiet De Grønnes eneste stortingsrepresentant mener at de store partiene hittil i hovedsak har behandlet klimaproblemene med prat – samtidig som realpolitikken, det de faktisk gjør, er å forsterke problemene gjennom å fortsette med massiv oljeutvinning.

– Bekrefter oppvarming
– De mange varmerekordene i år bekrefter at den klima- og energipolitikken som blir ført, fører til videre global oppvarming. Dessuten bekrefter de at snakket fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og andre om at Norge gjør en stor klimainnsats, ikke stemmer med virkeligheten.
 
– Håpet er at det langsomt skal sive inn i hodene til Erna, Jonas, Siv og de andre at vi har vår rundelige del av ansvaret for temperaturutviklinga, hevder Hansson.

– Ikke kult med rekorder
Ifølge Hansson er det mange som trekker på skuldrene av varmerekorder og nærmest synes det er litt kult – i alle fall om sommeren. Da forstår de ikke de underliggende problemene som varmerekordene varsler om, mener han.

– Disse voldsomme varmerekordene er alt annet enn morsomt. De bekrefter nemlig det både FN og Miljøpartiet De Grønne har forsøkt å få fram i mange år – nemlig at temperaturen øker i en biologisk og geologisk skremmende fart. Og på sikt vil det påføre oss langt større utgifter enn de kortsiktige kostnadene vi ville fått av å redusere oljeutvinninga.

– Veldokumentert
Hansson trekker fram et annet eksempel som viser godt hvordan temperaturutviklinga har vært her  de siste tiåra:

– Det har vært veldokumentert gjennom flere tiår at gjennomsnittstemperaturen stiger. De som er født etter 1985 her til lands, har faktisk aldri opplevd en måned der gjennomsnittstemperaturen har ligget under normalen. Dessverre er det åpenbart fryktelig vanskelig for Siv og Jonas og de andre toppolitikerne å koble den kunnskapen vi faktisk har, med reell politikk, mener han.

Kunnskapsfornekting
Når det gjelder dem som har innsett at vi har en temperaturøkning, men ikke tror at det er menneskelig aktivitet som påvirker den, har Rasmus Hansson følgende å si.

– De som ikke tror på at menneskene påvirker temperaturen kommer i samme klasse som dem som blånekter for evolusjonen. Det er rein og uforfalska kunnskapsfornekting.

– Og der har media en viktig oppgave, nemlig å behandle klimafornektere på samme måte som dem som tror at jorda er flat eller at to pluss to er fem. Det er nemlig ikke alltid slik at en sak har så mange sider – og av og til er det faktisk noe som er rett og noe som er feil, påpeker Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant.
 
 15 SISTE
  Andelen uføretrygdede ...
  2014 kan bli det varme...
  Nedgang i kriminalitet...
  Slik vokser befolkning...
  Varmeste noensinne på ...
  Kvinnene rykker fra me...
  Varmeste halvår noensi...
  69 prosent av gårdene ...
  Ålesund på handelstopp...
  Kraftig økning i felte...
  Hver femte bilkjøper i...
  Ålesund i bunnen på øk...
  Stordal på topp – Hare...
  Dette er bøndene som f...
  Norgesrekord i februar