Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

2014 kan bli det varmeste året i historien!

Lederen for miljøvernorganisasjonen Natur og Ungdom, ålesunderen Arnstein Vestre, mener det haster med å sette i verk tiltak for å stoppe utslipp og varmerekorder.

Aktuelt
Tekst Willy Haram   
Foto pressefoto   
(08/10/2014)
BILDET: Arnstein Vestre, leder for miljøorganisasjonen Natur og Ungdom,
 
– – –
 
2014 ligger an til å bli det varmeste året som noen gang er registrert i Tafjord. Tall vi har fått fra Meteorologisk institutt viser at det aldri før har blitt målt en så høy gjennomsnittstemperatur for årets ni første måneder. Fra januar til og med september, har gjennomsnittstemperaturen vært 10,2 grader. Det er 0,2 grader mer enn toppåret 2002, som hadde den forrige rekorden.

På toppen av dette har Tafjord bare hatt 62 prosent av sin normale nedbørsmengde hittil i år.

Rekord etter rekord
Året 2014 var varm fra starten av. I februar ble det satt en ny rekord ved målestasjonen i Norddal kommune. Gjennomsnittstemperaturen ble da målt til 6,8 grader. Hele det første halvåret ble rekordvarmt, og med ny julirekord på 17,9 grader  og fortsatt høye temperaturer i høst, ser det ut til at vi kan få ett av de varmeste årene på 84 år.

Må gjøre noe
Leder for Natur og ungdom, Arnstein Vestre, mener at varmerekordene på Sunnmøre er en av mange målinger som bekrefter den globale oppvarmingen.

– Dette er en enkelthendelse og en del av et stort puslespill, som viser at det blir varmere på jorda. De tre siste tiåra har for eksempel vært de varmeste vi noensinne har målt på verdensbasis. Og det som forårsaker disse klimaendringene, er utslipp av CO2. Det må vi gjøre noe med, sier Vestre.
Ålesunderen har vært leder for miljøorganisasjonen siden januar i år.

Tankevekker
Det nye været på Sunnmøre blir kommentert og lagt merke til av oss som bor her. Og akkurat det er ikke noe negativt for klimasaken til Arnstein Vestre og andre i hans ærend.

– Hva tror du det gjør med folk når de merker temperaturøkningene på kroppen?

– Jeg håper selvsagt at det får folk til å begynne å tenke på hvordan vi lever, og at det fører til at flere har lyst å bidra til å minske forurensingen i samfunnet ved å kjøre mer miljøvennlig, bruke mer kollektivtrafikk og resirkulere avfall.

– Videre håper jeg det fører til at velgerne stiller politikerne til ansvar og at flere vil bidra i den internasjonale klimadugnaden for å løse klimaproblemet, sier Vestre.

Haster å snu
Lederen i Natur og ungdom mener at stadige meldinger om nye varmerekorder burde tenne engasjementet til folk.

– Hva er det som må til for å snu utviklingen?

– I bunn og grunn må vi snu samfunnet og gjøre oss mindre avhengige av kull, olje og gass. Vi trenger nye former for drivstoff og en enda større satsing på kollektiv transport.

– Dessuten må vi vende ryggen til den oljebaserte industrien og satse på fornybare næringer.

– Og dette må skje så fort som mulig?


– Ja, det må skje allerede nå. Det haster. Alle varmerekordene på Sunnmøre og i resten av verden forteller oss at vi må gjøre noe nå om vi skal klare å snu utviklingen i tide.15 SISTE
  Andelen uføretrygdede ...
  2014 kan bli det varme...
  Nedgang i kriminalitet...
  Slik vokser befolkning...
  Varmeste noensinne på ...
  Kvinnene rykker fra me...
  Varmeste halvår noensi...
  69 prosent av gårdene ...
  Ålesund på handelstopp...
  Kraftig økning i felte...
  Hver femte bilkjøper i...
  Ålesund i bunnen på øk...
  Stordal på topp – Hare...
  Dette er bøndene som f...
  Norgesrekord i februar