Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Til Høstscena med rykende ferskt debutalbum

Harald Olsvik har spilt på Høstscena før, men i år blir det første gang han kommer som soloartist. Med seg i bagasjen har han også et rykende ferskt debutalbum.

Kultur
Tekst Kenneth Kamp   
Foto Kristin Olsvik   
(24/09/2014)
Tre år har gått siden Harald Olsvik fikk Ungdommens kulturpris her i hjembyen for sitt musikalske engasjement i en rekke grupper og prosjekter. Den gangen hadde han bare så vidt begynt å prøve seg fram som soloartist.

– Jeg hadde aldri sunget noe før, men spilt gitar og holdt meg mer i bakgrunnen. Men da alle etter hvert spredte seg utover landet for å studere, fant jeg ut at jeg måtte begynne å synge og skrive egne låter, forteller Harald.

First he takes Ålesund
Selv holder 23-åringen for tida på med lærerstudier i Bergen og skal bli barneskolelærer – om da ikke den musikalske karrieren plutselig tar av.

– Det er selvsagt drømmen å kunne leve av å lage musikk og dra på turneer, men vi får se hvordan det går. Først får jeg prøve å slå gjennom i hjembyen min, så får vi se. Eller som Leonard Cohen synger – «First we take Manhattan, then we take Berlin»...

Vise og folk – med mer
Som soloartist er Harald en typisk singer-songwriter og befinner seg i et vise-/folk-landskap, inspirert av alt fra internasjonale legender som Bob Dylan, Joni Mitchell, Donovan og Beatles til litt yngre norske visekunstnere som Odd Nordstoga og Stein Torleif Bjella. Alle de fire Gitarkameratene står også høyt på favorittlista – og særlig Lillebjørn Nilsen.

– Jeg er heldig å ha foreldre som har introdusert meg for mye bra musikk, forklarer han.
Men det er langt fra bare visekunst Harald låner øret til. Highasakite setter han svært høyt, svenske Robyn kaller han «dritbra», og både Röyksopp, Black Keys og Wilco er store favoritter. Alt i alt blir det et ganske stort spekter av artister.

– Jeg hører veldig mye på musikk. Skal man lage musikk selv, må man også høre mye – det er en selvfølge.

Tekstene først
Han forteller at han skriver nesten hver eneste dag, enten på en tekst eller melodi. Tekstene er særlig viktige for ham – og det er vanligvis teksten som kommer først når han skriver nye låter.
– Tekstene varierer veldig; noen av dem er ganske naive og dumme, mens andre er dypere. Men selv om teksten er viktig, er det sjelden jeg jobber flere måneder med en tekst. Vanligvis lar jeg bare pennen lede an, helt uten filter, og lar alle følelser få komme ned på papiret.

– Når jeg kommer i ei slik flytsone, kjennes det bare helt fabelaktig. Jeg elsker den prosessen! Og når jeg da ser på det jeg har skrevet senere, hender det at jeg ikke husker at jeg har skrevet det engang ...

Urframføringer
Første gang Harald spilte på Høstscena var for tre år siden, samme året som han fikk Ungdommens Kulturpris. Den gangen var han med som musikalsk bakteppe for Marit Kaldhol og Jon Ståle Ritland. At han nå for første gang er invitert med som soloartist, setter han stor pris på, og han gleder seg veldig til å la ålesundspublikummet få høre noen splitter nye låter.

– Jeg har arbeidet litt sammen med både Inger Bakke og Viggo Solum før, så det var veldig kjekt å bli invitert. Inger fortalte at årets tema var «å møtes» og oppfordra meg til å skrive et par helt nye låter med det temaet, som jeg kunne urframføre på Høstscena. Det har jeg gjort: Det blir i alle fall to låter, kan hende tre – og dessuten blir det flere låter som aldri har blitt spilt i Ålesund før, forteller han.

Debut-CD
Harald spiller også stadig mer i Bergen, og nylig sendte han sitt første soloalbum til pressing. Har han flaks med produksjonen, har han med seg rykende ferske CD-er i bagasjen når han kommer til Ålesund til helga.

– Etter å ha hørt på og bladd gjennom plater hele livet, er det jo en drøm å få gitt ut et eget album. Det er innspilt hos en kompis i Berlin og dekker hele solokarrieren min til nå, fra jeg begynte å skrive låter. Jeg er veldig spent på responsen – og særlig på hvordan visesang på ålesundsdialekt blir tatt imot.

Ålesundsdialekt i Ålesund burde jo gå rett hjem – og kanskje er det også på tide at noen slår gjennom nasjonalt på klingende ålesundsk? At Harald skriver og synger på dialekt, er i alle fall en selvfølge for ham:

– Når jeg skriver på dialekt, blir det omtrent som å snakke med seg selv, og jeg kan få alle tankene mine riktig ned på papiret, forteller Harald Olsvik. Førstkommende lørdag spiller han på Høstscena.
15 SISTE
  Råare enn nokon gong
  Jonas Alaska – ein vel...
  Mahogni speler inn ny ...
  Svanger med barn og pl...
  20 KJAPPE: Om å elske ...
  Ålesund Live erstatter...
  ”Deg” har blitt til ”O...
  Til Høstscena med ryke...
  Her er resepsjonisten ...
  Jazzdamenes høstscene
  21 000 publikummere op...
  Rockefest bak fjellet ...
  Trancedronninga fra Ål...
  Musikalsk sommerglede ...
  I BILDET: Mørk, rar og...
annonse   
Nytt i Uka Forlag