Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Sett fra krakken min

Merkur Trykkeri 75 år

Om Merkur Trykkeri som holder stand etter 75 år:
”Det er en flott prestasjon, og i alle fall for et lite trykkeri å være”

Sett fra krakken min
Tekst Harald Grytten   
Foto Arne Hagen   
(24/08/2011)
I dagens Ålesund er et firma glad for å ha overlevd i et heilt år. De blir simpelt hen så glad at de jubilerer! For du vet, det er ingen ringe prestasjon å overleve så lenge i den omskiftelige verden vi lever i nå for tida. I det gamle Ålesund var det i grunnen ingen sensasjon om et firma blei 100 år. Den var ikke fullt så omskiftelig, verden, den gangen.

I Merkur Trykkeri har de holdt ut i 75 år i en stadig mer omskiftelig verden. Det er en flott prestasjon, og i alle fall for et lite trykkeri å være.

Etablert
Det var den 3. august 1936 at Merkur Trykkeri blei etablert av boktrykkermester Ole Johan Melsæter. Trykkeriet hadde fått lokale i  Nedre Strandgate 11, og der starta det opp tidlig på høsten stiftelsesåret.

Men allerede året etter, i 1937, blei et lokale ledig i Nedre Strandgate 14, på skråss over gata for nummer 11. Og dit flytta det så godt som nystarta trykkeriet.

Siden har trykkeriet holdt seg der.

Fortsettelsen
I 1964 døde grunnleggeren av firmaet, Ole Johan Melsæter, 63 år gammel. Han hadde sørga for at det fortsatt blei drift i trykkeriet, i og med at sønnen Oddvar Jan Melsæter, som hadde gått i lære hos faren, overtok firmaet.

Oddvar Jan kom til å fortsette heilt til i dag. Han er nå blitt noen år over vanlig pensjonistalder, født i 1937 som han er.

Men Melsæter holder altså på ennå. Det er så rart med det, han har fått det i blodet. Han kan faktisk ikke tenke seg en annen riktig tilværelse enn å gå på arbeid ei viss tid av døgnet, selv om det er blitt litt nedtrapping av arbeidstida.

Og nytte gjør han for seg også.

Vi kommer tilbake til den sida av saka, neste gang.
 
 
O. J. Melsæter i trykkeriet, fotografert 17. august 2011.
 
 

Guden Merkur
Yngste sønnen i boktrykkerfamilien Melsæter, doktorgradsstipendiat Torgeir Melsæter, holder akkurat nå på å skrive jubileumsberetninga til Merkur Trykkeri. Han beretter følgende om firmaets logo:


”Sitt navn har trykkeriet fått fra Merkur, som er en av gudene i gresk-romersk mytologi. Han er særlig kjent som gudenes sendebud og er bl.a. også guddom for kjøp og salg. Trykkeriets første firmalogo fra 1936 viser Merkur i naturalistisk form med vingehatt holdende i høyre hånd sin karakteristiske merkurstav (caduceus). I 1937 ble en ny firmalogo helt særegen for trykkeriet utformet, og denne viser nok en gang Merkur. Her fremtrer han i en mer stilisert og kunstnerisk fantasifull utforming, som virker å ha vært inspirert av den i 1930-åra utbredte stilretningen art deco. Merkur holder nå initialen M (for Merkur/Melsæter) i høyre hånd. Han er fremstilt oppvoksende bak to valser som trykker ut et ark med teksten MERKUR TRYKK.”

Etterlysninger
Og så fortsetter Torgeir:

”På den eldste tegningen til firmalogoen fra 1937 opptrer en signatur, som vi ikke kjenner opphavet til. Den er noe vanskelig å tyde. Muligens står her ”cri”, men den kan sikkert også tolkes på andre måter. Det har ikke lykkes oss i Merkur Trykkeri å finne frem til kunstneren som skjuler seg bak denne signaturen. Vi håper derfor at noen av leserne av Nytt i Uka kan ha en anelse om hvem denne personen er.”

Endelig spør han:
”Bare en liten ting til. Jeg kom til å tenke på, at vi foreløpig ikke har klart å spore opp ett eneste bilde fra Merkur Trykkeri før 1970-tallet! Tror du det kunne vært mulig å etterlyse slike eventuelle bilder i samme slengen? Ikke at det er så veldig sannsynlig at noen sitter på slike bilder når ikke vi i familien har klart å finne frem til noen, men man vet jo aldri.”

Vi gir dermed ordet til deg, kjære leser: Har du noen peiling på disse gåtene, så ta kontakt i telefon 908 36 873.15 SISTE
  Bygdebok for Haram
  Blant biler og helter ...
  Et høyst aktuelt områd...
  Pivotkraner i Ålesund ...
  Kunstmalerne Ole Solba...
  En av de siste i faget
  Merkur Trykkeri 75 år
  Sand fra Sandingane i ...
  Fem brevhoder med buds...
  Svenskegrensa i havet ...
  Gutten som aldri ville...
  Svenskegrensa på Ørsko...
  Beslaglegging av radio...
  Jens Helgesen – en bes...
  17. mai-bildet er fra ...