Søkeord:  
Søk
SISTE NYTT
  15. januar 2020
  8. januar 2020
  18. desember 2019
  11. desember 2019

Sett fra krakken min

Kunstmalerne Ole Solbakken og Ole T. Ytterdal... gjester havna i Ålesund

”Var det så mange andre som malte bymotiv at de ikke ville gjøre det av den grunn?”

Sett fra krakken min
Tekst Harald Grytten   
(28/09/2011)

Fra Skansetorget mot Rønnebergbua (Notenesgata 9), oljemaleri av Ole Solbakken. Gjengitt etter boka om Ole Solbakken av Asbjørn Gjærde, utgitt av Stranda Sogelag i 2011. Størrelsen på bildet er ikke oppgitt, heller ikke når det er malt, men det må vel ha vært en gang i 1950-åra? – Området her er mye forandra, spesielt med utfyllinga som i 1970-åra ga Sankten Parkering.

- - -
 
Ole Solbakken og Ole T. Ytterdal var to kunstmalere fra Sunnmøre. Solbakken var fra Stranda, Ytterdal fra Ytterdalen, som seinere er blitt hetende Eidsdalen, i Norddal kommune. – De malte mye fra bygdene, særlig fra heimbygdene sine. Men av og til reiste de til byen for å finne motiv. Det burde de kanskje ha gjort mye oftere!


Ny bok
Ole Solbakken har i disse dager fått egen bok om seg og maleria. Den er kløktig ført i pennen av sambygdingen Asbjørn Gjærde, anmeldt her i avisa tidligere i høst.
Solbakken var født på Stranda i 1911, og døde i Bærum i 1986.Han viste alt fra barnsbein av takter utover det vanlige til tegning og maling. Kom til Oslo på Kunst- og håndverksskolen i 1934, studerte der i to år og gikk videre til Statens Kunstakademi, der han var i tre år. Og så blei det studiereiser til flere europeiske land.


Berømte læremestre
Dette er sånt vi kan lese i boka til Asbjørn Gjærde. Og der får vi også vite at Solbakken hadde berømte læremestere som Per Krohg og Axel Revold, som sammen med Alf Rolfsen var pionerene i den såkalte freskoperioden i Norge.
Kanskje det mest kjente utsmykningsoppdraget disse hadde, var det de laga i Oslo rådhus. Og Ole Solbakken var i høy grad med på dette arbeidet på ulikt vis. Asbjørn Gjærde forteller om det.


I Ålesund
Som sunnmøring, med alle sine viktigste ærend i Oslo, var Solbakken ikke altfor ofte i Ålesund. Det blei i alle fall langt mellom bilda fra denne byen. (Dette skriver ikke Gjærde, men det må være lov å tenke slik.)
Men minst ett Ålesunds-bilde er kjent, gjengitt i boka. Og etter boniteten på det å bedømme, beklager vi at han ikke laga flere. – Eller kanskje skulle vi sagt at vi beklager at ikke flere er kjent….?


Sjeldne bymotiv
Ole T. Ytterdal (1890 – 1971) er kanskje bedre kjent blant det alminnelige, kunstelskende publikum, enn Ole Solbakken ( i alle fall var han det før Gjærde si bok!) Og vi merker oss at det også hos Ytterdal er bra langt mellom Ålesunds-motiva.
Skal tro korfor? Syntes de at det ikke var appell i bymotiv? Eller var det så mange andre som malte bymotiv at de ikke ville gjøre det av den grunn?
15 SISTE
  Bygdebok for Haram
  Blant biler og helter ...
  Et høyst aktuelt områd...
  Pivotkraner i Ålesund ...
  Kunstmalerne Ole Solba...
  En av de siste i faget
  Merkur Trykkeri 75 år
  Sand fra Sandingane i ...
  Fem brevhoder med buds...
  Svenskegrensa i havet ...
  Gutten som aldri ville...
  Svenskegrensa på Ørsko...
  Beslaglegging av radio...
  Jens Helgesen – en bes...
  17. mai-bildet er fra ...